Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed
  • 17.06.2022. 18:00

Nizozemski farmeri upali u dvorište ministrice, najavljuju veliki prosvjed

Vlada želi smanjiti emisije dušika, a to za neke stočare znači gašenje farmi. Sukobi su sve intenzivniji

Foto: Facebook/Voll Gass/YT/Printscreen
  • 2.794
  • 580
  • 0

Ciljevi za smanjenje emisije dušika kako bi se zaštitio okoliš, koje je predstavila nizozemska vlada, razlog su velikih prosvjeda i negodovanja poljoprivrednih proizvođača u toj zemlji.

Mark Rutte, premijer, priznao je da će ovim biti pogođeni mnogi, a nova ministrica za prirodu i dušik, Christianne van der Wal izjavila da se moraju poduzeti vrlo oštre mjere. Navedeno je izazvalo burne reakcije.

Došli pred vrata ministrice

Naime, deseci poljoprivrednika iz organizacije Voll Gass su prije nekoliko dana upali u dvorište ministrice van der Wal. Do njezine su se kuće dovezli traktorima želeći joj uručiti "pismo ostavke". Izašla je van, a kada se nakon razgovora htjela vratiti u kuću, jedan od prosvjednika joj je rekao da nije zadovoljan odgovorom. Ministrica je tada jasno dala do znanja kako se osjeća zbog ovog čina rekavši da joj se djeca unutra tresu. "I farmeri se tresu", uzvratio joj je.

U sve se htio umiješati i ministričin muž, no nije mu dozvolila. Potom se rukovala s nezadovoljnim farmerom nakon čega su prosvjednici otišli. Ovakav upad naišao je na osudu javnosti. 

Također, željeznički promet između Vordena i Winterswijka bio je zaustavljen nakon što su farmeri traktorima blokirali prugu u blizini željezničke stanice Lichtenvoorde-Groenlo. Akcija je počela u 20:30h, a sve je završeno u 22h iste večeri.

Prijetili belgijskoj ministrici? 

Belgijska policija istražuje prijetnje flamanskoj ministrici za dušik Zuhal Demir, koja je podržala ministricu van der Wal. Naime, kada je Demir otišla na razgovor s farmerima naišla je na blokade traktorima, a na jednom je bila obješena lutka s natpisom koji je pozivao na njenu ostavku.

Nizozemski ministar poljoprivrede Henk Staghouwer otkazao je posjet u Renswoudeu jednom proizvođaču koji strahuje, ako bi došao, što bi se moglo dogoditi na njegovom imanju. Prosvjedi nisu završeni, a kompromis između dvije strane još se ne nazire. Poljoprivrednici poručuju da je Vlada zaglavila u "pravnom blatu neisplativih standarda".

Trideset ruralnih općina okupljenih u grupu P10 odbacilo je planove o dušiku. Ujedinjeni su u svom bojkotu jer strahuju da će nove mjere uništiti kvalitetu života na selu. Ističu da se uklanjanjem cijelog poljoprivrednog sektora u nekim područjima može izazvati nestabilnost.

Veliki nacionalni prosvjed planira se održati u Stroeu, Gelderland, na imanju jednog farmera, u srijedu, 22. lipnja. 

Najavljuju veliki prosvjed (Foto: Facebook/Voll Gass)

Značajno će smanjiti broj grla?

Podsjetimo, u Nizozemskoj je naloženo smanjenje emisije do 70 posto, a u prirodnim rezervatima i 95 posto do 2030. godine. Za ciljeve očuvanja prirode, dušika, vode i klime, uključujući promjene u poljoprivredi je namijenjeno 24,3 milijarde eura. Za neke stočare bi to značilo da moraju značajno smanjiti broj grla na farmama, a dio bi se u potpunosti morao prestati baviti stočarstvom.

Nedavno su svoje nezadovoljstvo iskazali zatvaranjem krava u štale, jer im za ispašu trebaju dozvole.

Apsurd: Za ispašu krava u Nizozemskoj trebaju dozvolu - stočari prosvjeduju

Proizvođači imaju problema i sa dozvolama za najsuvremenije farme s niskom emisijom dušika, a koje razmatraju suci Državnog vijeća. Takav je slučaj s osam mljekarskih farmi u pokrajini Utrecht. Okružni sud Centralne Nizozemske presudio je prošle godine da nije uvjerljivo dokazano da štale s niskim emisijama zaista smanjuju emisije kako je predviđeno. Takav tok događaja plaši mnogobrojne stočare.


Tagovi

Poljoprivrednici Protesti stočara Nizozemska Emisija dušika Prosvjedi poljoprivrednika


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]