Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Argentina
  • 12.12.2022. 16:30

Nakon sambe - tango, a gdje je Argentina s poljoprivredom?

Bliži se prvo polufinale Svjetskog nogometnog prvenstva gdje će nasuprot hrvatske stati momčad još jedne južnoameričke zemlje. Dotad provjerite gdje je ta zemlja danas s poljoprivredom.

Foto: Ilustracija
  • 489
  • 84
  • 0

Nakon Brazila, pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom u polufinalu Svjetskog prvenstva u Katru je još jedna južnoameričke države. Ona koju smo (s lakoćom), prije četiri godine u Rusiji, još u grupnoj fazi, svladali s 3:0.

Država je to koja broji gotovo 44,7 milijuna stanovnika, a čije se poljoprivredne površine protežu na 38.800.000 hektara. Glavni usjevi su im soja, kukuruz, pšenica, suncokret, ječam i sirak, a poznati su i po uzgoju goveda čiji se broj u tekućoj, 2022. godini, prema procjenama portala statista, kreće oko 14,5 milijuna grla. 

Iako impozantna brojka, ona je prilično manja nego li je bila 2018. I vjerojatno će još padati jer je Vlada još u svibnju 2021. ograničila izvoz govedine s ciljem smanjenja maloprodajnih cijena.

Iz istih razloga (ograničenja izvoza), ali i suše, poljoprivrednici smanjuju i površine pod pšenicom koje su 2021. proizveli rekordnih 21,8 milijuna tona, odmah iza Ukrajine (25 milijuna tona). 

Iako glase kao treći svjetski izvoznik kukuruza, i ova je proizvodnja smanjenja zbog visokih cijena inputa, prije svega gnojiva i goriva.  

Podaci portala statista.com o svjetskoj proizvodnji kukuruza

No, ova poljoprivredno moćna zemlja, i dalje je prvi svjetski izvoznik sojinog ulja i sačme, eteričnog i ulja od kikirikija, limunovog soka, ekološki uzgojenog svježeg voća i čaja Yerba Mate.

Ovo njihovo nacionalno piće dobiva se iz lišća južnoameričkog drveta Ilex paraguariensis, koje raste na području suptropskih atlantskih šuma Brazila, Paragvaja i Argentine. Domoroci tu biljku nazivaju "pićem bogova" zbog brojnih koristi za zdravlje. Poslužuje se u posebnoj posudi tzv. tikvi s metalnom slamkom, poznatoj kao bombilla.

Nadalje, drugi su svjetski izvoznik limuna i mošta, a treći kukuruza, češnjaka, ulja i masti, brašna te suncokretova ulja. 

Prema proizvodnji su drugi na svijetu navedenog čaja, treći po soji i sojinoj sačmi, a četvrti po limunu, sojinom ulju te suncokretu i njegovom ulju. 

Argentina - zemlja vina, govedine, soje i pšenice u kojoj je jedno ime zabranjeno dati djetetu

Tijekom ovog ljeta stvorili su "superministarstvo" kako bi se othrvali krizi koju je prvotno donijela pandemija koronavirusa, a potom i rat u Ukrajini. Objedinili su ministarstvo gospodarstva, proizvodnog razvoja te poljoprivrede, stočarstva i ribarstva. 

Drugi najviši vinograd na svijetu 

Druga površinom najveća zemlja Južne Amerike poznata je i po vinogradima na iznimno visokim nadmorskim visinama. Ipak, najviši vinograd na svijetu (upisan i u Guinessovu knjigu rekorda) nalazi se u Tibetu i to na 3.563 m.n.m. (Cai Na Xiang, Lhasa). Međutim, odmah ga slijedi argentinska Salta na 3.111 m.n.m. u regiji Cafayate. 

Vrijedi spomenuti i da je nogomet, dakako, najpopularniji sport u ovoj zemlji. No, nacionalni je - Pato, svojevrsna mješavina pola i košarke. Igrači su na konjima, a cilj je ubaciti loptu (pato) u koš.

Ne možemo zaboraviti tango, energični ples nastao u ovoj zemlji još 1880. godine. 

Uglavnom, prvo polufinale ovog SP-a počinje sutra u 20 sati, a mi se nadamo zapjevati im "Dont cry for me, Argentina". 

Izvor za naslovnu fotografiju: Depositphotos/YAYImages/jprlpco.gmail.com/Buenaventuram


Tagovi

Argentina FIFA World Cup Polufinale Poljoprivreda Svjetsko nogometno prvenstvo Katar 2022


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).