Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rujan 2018
  • 01.10.2018. 18:00

Mjesec u znaku vukopasa, trovanja, napuštenih sela, ali i inspirativnih priča

Zagazili smo u posljednje tromjesječje 2018. godine. Jesen nam jasno daje do znanja da je tu, a što je to što je obilježilo rujan?

Foto: arhiva J. Karapandža
  • 467
  • 29
  • 0

Malo po malo i zagazili smo u posljednje tromjesječje tekuće nam godine. Listopad je još uvijek mjesec kada nema odmora za poljoprivrednike (s tim da za stočare nikad nema odmora!). Vrijeme je za berbu povrća, ali i spremanje povrća za zimu odnosno za spravljanje zimnice. 

Jesen nam je stigla, jasno nam to daju do znanja i jutarnje temperature, a mi ćemo se zajedno prisjetiti što je to što je bilo najčitanije u rujnu. 

U selu sam ostao sam, tu više nema nikoga iz moje generacije – možete li pogledati Slavoniji u oči?

I dok se glasno priča o nužnosti demografske obnove – Slavonija umire u tišini, a u pustim je selima gotovo nemoguće osnovati obitelj. Agoniju kronične samoće proživljava i mladi poljoprivrednik, Jovan Karapandža, koji je u selu ostao bez ijednog vršnjaka. Novcem od prodaje mlijeka kupuje napuštene kuće i spašava imanja od propadanja, a u nadi da će pronaći srodnu dušu nedavno se prijavio i u emisiju "Ljubav je na selu“.

Mladi agronom Josip Mijaković na samo 90 četvornih metara proizvodi čak 120.000 litara humusa - uloženo mu se vratilo za samo 2 godine

Ako imate malo prostora u svom vrtu, ustupite ga kalifornijskim glistama! Osim što će vam sve biljke biti zahvalne, na mikroorganizmima bogatom humusu, koji tlu brzo vraća prirodnu plodnost, proizvodnjom glistala možete i značajno popraviti svoj kućni budžet.

Novosti na 10 najmoćnijih traktora od 200 do 300 konjskih snaga

Traktori su zaduženi za različitu vrstu poslova i baš zato je važno koliko su jaki. Farmers Guardian donosi najnoviju listu od 10 najmoćnijih traktora, čiji je motor jačine 200 KS (147 kW ) do 300 KS (220 kW), odnosno listu onih čije su karakteristike unaprijeđene. Koje su to inovacije na traktorima najpoznatijih svjetskih proizvođača?

Pojava vukopasa u Dalmatinskoj zagori digla na noge lovce i stočare

U samo nekoliko godina izgubio sam ukupno 124 jedinke muflonske divljači. Mnogi su stradali u raljama divljih zvijeri, dok su drugi napustili svoja dojučerašnja staništa tražeći mir negdje drugdje, priča lovozakupnik državnog lovišta Mosor Miro Olujić.

Masovno trovanje: U berbi grožđa 22 osobe se otrovale pečenjem

Berači su doručkovali pečenje koje su radnici iz BiH kupili u pekarni na području Stoca te dovezli u Komarnu. Navodno su se počeli onesvješćivati već u vinogradu, pa su intervenirale hitne službe iz nekoliko mjesta u okolici.


Tagovi

Agroklub Rujan 2018 Najčitanije


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).