• Trovanje u vinogradu
  • 24.09.2018. 12:00

Masovno trovanje: U berbi grožđa 22 osobe se otrovale pečenjem

Berači su doručkovali pečenje koje su radnici iz BiH kupili u pekarni na području Stoca te dovezli u Komarnu. Navodno su se počeli onesvješćivati već u vinogradu, pa su intervenirale hitne službe iz nekoliko mjesta u okolici.

Foto: Pixabay/jill111/TechLine
  • 7.237
  • 378
  • 0

Čak 22 osobe iz Hrvatske i BiH, otrovale su se nakon što su konzumirale pečenje kupljeno u Stocu. Simptome trovanja su dobili u Komarnoj gdje su bili u berbi grožđa.

Naime, 22 radnika u berbi grožđa doručkovali su pečenje koje su radnici iz BiH kupili u pekarni na području Stoca te dovezli u Komarnu. Ubrzo im je svima pozlilo. Navodno su počeli padati u nesvijest već u vinogradu, pa su intervenirale hitne službe iz nekoliko mjesta u okolici. U Hitnoj službi Metković su potvrdili da je bilo trovanja radnika iz BiH i Hrvatske u vinogradu, navodi Dnevni list

Za pomoć se obratilo 9 do 15 osoba

Protokolirali su 7 osoba sa simptomima trovanja, proljevom, grčevima u trbuhu, malaksalošću, te su im dali analgetike i medicinski ugljen i uputili ih njihovim liječnicima, a ukupno im se obratilo za pomoć od 9 do 15 osoba, od koje su neke pitale samo savjet. 

Polovina otrovanih stigla je u Čapljinu, budući i da žive na teritoriju te općine. Ravnatelj Doma zdravlja Čapljina Mladenko Krezić također je potvrdio da su u četvrtak imali značajan broj intervencija sa simptomima trovanja hranom. Kazao je da je u njihovu hitnu dovedeno 13 radnika koji su bili u berbi u RH, a koji su proslijeđeni u Čapljinu jer su njihovi osiguranici, te da su sanirani i u dobrom stanju otpušteni kući.

Prijavljeno inspekciji

Cijeli slučaj prijavljen je županijskoj sanitarnoj inspekciji, dodao je Krezić, dodavši da će oni dalje obaviti razgovore sa pacijentima, kako bi se saznalo što su sve taj dan konzumirali i gdje su kupili tu hranu.

Prema neslužbenim informacijama, radnici su željeli proslaviti završetak berbe u vinogradu u Komarnoj te su preko granice prenijeli 8 kilograma pečenja gdje su počastili i kolege iz Hrvatske. U berbi su bili radnici iz naselja Bobanovo, te s Bivoljeg brda, a pečenje su kupili u pekarnici u blizini Bobanova, koje djelomično pripada Stocu. Sanitarni inspektori tek trebaju utvrditi jesu li oštećeni istoga dana konzumirali i neku drugu hranu, no izgledno je da nisu jer su svi pojeli isto.


Tagovi

Trovanje u vinogradu Pečenje Stolac Radnici Trovanje Berba grožđa


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi