• Požari u Australiji
  • 13.01.2020. 18:00

Iz aviona bacaju mrkvu i batat gladnim životinjama u opožarenim područjima

Vlada Novog Južnog Walesa odlučila se za ovaj potez nakon što je objavljena informacija da je u velikim požarima život izgubilo više od milijardu životinja.

Foto: Twitter/kelly fuller
  • 343
  • 129
  • 0

Tone mrkve i batata izbačene su iz aviona u Australiji, nad dolinama Capertee i Wolgan, u Nacionalnom parku Yengo, Dolini Kangaroo i drugim opožarenim područjima na kojima trenutno obitavaju životinje preživjele plamena pustošenja. 

Operacija nazvana "Rock Wallaby" započela je prije sedam dana, a naziv je dobila po australskoj životinji, četkastorepom kamenjarskom valabiju, vrsti klokana. Vlada Novog Južnog Walesa odlučila se za ovaj potez nakon što je objavljena informacija da je u velikim požarima život izgubilo više od milijardu životinja, piše Sidney Morning Herald

Naime, pojedine su se životinje uspjele spasiti od požara, no završile su na područjima gdje nemaju hrane te je njihovo preživljavanje upitno

"Opskrba dodatnom hranom jedna je od ključnih strategija koje implementiramo kako bi pomogli opstanku i oporavku ugroženih vrsta kao što je četkastorepi kamenjarski valabi", izjavio je Matthew Kean, ministar zaštite okoliša NSW i dodao da će se ova akcija provoditi sve dok životinjama ne budu dostupni prirodni izvori hrane i vode. 

Užas u Australiji, farmer morao usmrtiti krave ozlijeđene u požaru

"Iako se inače savjetuje ne hraniti divlje životinje, ova rijetka situacija, jake suše i požari predstavljaju očajna vremena koja zahtijevaju očajne mjere", rekao je Jess Abrahams iz organizacije Australian Conservation Foundation te naglasio kako ovo smije biti samo kratkotrajna mjera jer je neodrživo naviknuti divlje žviotinje da budu ovisne o ljudima. 

Naglašeno je kako su organizacije za zaštitu životinja duboko zabrinute da su ovi požari pokrenuli jače izumiranje već ugroženih vrsta te da je uloga Vlade Australije u tom slučaju značajna. 


Tagovi

Požar u Australiji Ugrožene životinje Hranjenje Preživljavanje Rock Wallaby


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Širimo mirise :D