Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autor godine
  • 31.12.2021. 13:25
  • Virovitičko-podravska, Virovitica

Goran Gazdek je autor 2021. godine u izboru Agrokluba

Poljoprivreda me oduševila bogatstvom tema, kompleksnošću proizvodnje, ali i nepatvorenom iskrenošću proizvođača, kaže suradnik Agrokluba Goran Gazdek iz Virovitice, dobitnik priznanja za novinara 2021. godine

Foto: Goran Gazdek
  • 501
  • 221
  • 5

Među prvima je nakon potresa stigao na Banovinu, ispričavši riječima i fotografijama, najblaže rečeno, nimalo ugodno stanje na terenu. Često kolokvijalno nazivane "malim", a zapravo velike ljude kojima se život okrenuo u trenutku, nije zaboravio ni tijekom godine, da bi obljetnicu strašnog stradanja zaokružio serijalom priča naših poljoprivrednika iz potresom pogođenih područja, a sve kako bi se ukazalo na probleme s kojima se susreću i potrebu rješavanja istih. 

Jer to je novinarstvo. Ukazivati, prenijeti ljudske priče i pokušati im pomoći u situaciji u kojoj su se našli. Nije Goran Gazdek u protekloj godini samo o Banovini pisao, već je donio i brojne druge članke; od problema mljekara do konzervacijske obrade tla, ali i laganijih ljetnih tema poput predstavljanja pjenušaca i turističkih potencijala. No, njegova reakcija u okolnostima elementarne nepogode presudila je u odluci da je upravo on naš autor 2021. godine, sedmi otkako se i na ovaj način zahvaljujemo onima bez kojih nema ni nas - našim suradnicima, novinarima. 

"Biti autor godine u takvom mediju, među vrhunskim profesionalcima, kolegicama i kolegama kojima je novinarstvo više od posla, i koji zajedno s junacima naših članaka žive poljoprivredu, posebno je priznanje i poticaj da našim čitateljima i dalje nudim inspirativne priče s farmi, njiva, pčelinjaka, plastenika, plantaža, staja i industrijskih pogona", kaže Gazdek koji nije nepoznanica u hrvatskom novinarstvu.

Biti na terenu s ljudima, istinsko je novinarstvo 

Kako kaže, od kada zna za sebe oduvijek je htio biti novinar. Tada, kad je počeo sricati prva slova i kad su mu počeli kupovati stripove Walta Disneya, a nešto kasnije i Politikin zabavnik, mislio je da je novinar onaj čiko što sjedi u maloj trafici (pre)punoj dnevnih i tjednih novina, magazina, stripova, krimi romana i ljubića. Poželio je i sam po cijele dane bivati među tim šarenilom, uživati u očaravajućem mirisu papira, olova i boje i besplatno do mile volje čitati stripove.

"Mojim roditeljima je to bilo silno zabavno pa su me pustili da maštam dok vremenom ne naučim da čike iz trafike nisu novinari nego trgovci, a kada sam to shvatio poželio sam biti sportski novinar", otkriva nam. 

Iako "apsolutni sportski antitalent" dugo ga je držalo da je baš on taj koji će za dnevne novine izvještavati sa nogometnih terena, donositi sastave momčadi uoči utakmica, ocjenjivati ih nakon megdana, uzimati izjave, praviti intervjue, hvaliti golgetere, kritizirati golmane. Onda je došla faza zaluđenosti glazbom i filmom pa se zamišljao s bilježnicom i olovkom kraj popularnih pjevača i glumaca. Kad se ozbiljno počeo baviti novinarstvom odbacio je dječačke maštarije kao neosnovane jer, napominje, "ništa me od toga nije toliko zanimalo kao mogućnost da tekstovima mijenjaš svijet". I to je, naravno, dodaje, bila zabluda. "Ali ipak možeš smijeniti gradonačelnika ili ministra, lopovu kazati da je lopov i možda ga smjestiti u zatvor", kaže. 

Nepatvorena iskrenost neposrednih proizvođača 

U tim ranim danima novinarstva razmišljao je o svim rubrikama, i u mnogima se okušao, ali baš nikada o sektoru poljoprivrede. I onda je dobio posao dopisnika Glasu Slavonije, a dopisnik je medijski svaštar: ujutro je na sjednici Gradskog vijeća, popodne na rukometnoj utakmici, navečer na kazališnoj premijeri. Drugi dan u posjet dolazi premijer, poslijepodne je godišnja skupština neke udruge, a navečer koncert Gradske glazbe. U međuvremenu, priča nam, saznaš da je neki mali lumen osvojio prvo mjesto na državnom natjecanju iz matematike pa skočiš do škole napraviti intervju, pa ti jave da je na Podravskoj magistrali teška prometna nesreća, a u trgovini mješovite robe u prigradskom naselju pljačka…

Naš suradnik na Banovini nakon potresa

Sasvim je logično, nastavlja, da iz kraja u kojem je 60 posto stanovništva na ovaj ili onaj način vezano za poljoprivredu i prehrambenu industriju za novine koje izlaze u srcu Slavonije, izvještavaš i o radu na zemlji – od sjemena do stola. Malo po malo, otkrio je jedan totalno drugačiji, za njega kao dijete asfalta, do tada nepoznati svijet. 

"I oduševio me bogatstvom tema i novinskim formama kojima ih možemo obraditi; kompleksnošću proizvodnje od sjetve ili sadnje do finalnog proizvoda; nepatvorenom iskrenošću neposrednih proizvođača bilo da nam s ljubavlju govori o svom životu na selu ili srdžbom prema onima koji bi nam trebali olakšati i osigurati preduvjete za uspješan rad i bolji život", naglašava Goran. 

Danas je gotovo 80 posto njegovog novinarskog rada vezano za sektor agrara i ruralnog prostora. 

"Posebno mi je drago što sam dobio priliku surađivati i s Agroklubom, najznačajnijim poljoprivrednim portalom u zemlji", zaključuje naš laureat, autor 2021. godine. 

Proteklih godina u Hrvatskoj, ovo priznanje Agrokluba dobili su Damir Rukovanjsk(Osijek, 2015), Vjekoslav Hudolin (Dragalić, 2016)Ivana Jurišić (Zagreb, 2017), Nedjeljko Jusup (Zadar, 2018), Blanka Kufner (Kastav, 2019), Marinko Petković (Zagreb, 2020) i sada Goran Gazdek (Virovitica, 2021). 


Fotoprilog


Tagovi

Autor godine Goran Gazdek Agroklub 2021


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić