Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Laureati Agrokluba
  • 30.12.2018. 07:30

Imamo trojicu laureata uspješne 2018.!

U doba sve ozbiljnije inflacije digitalnog sadržaja, u vremenu kada medijska scena poprima neželjene anomalije, u godinama kada novinarska struka prihvaća neprofesionalnost kao novi standard ponašanja ili preživljavanja – želimo dati svoje viđenje agrarnog novinarstva. Kroz odavanje priznanja za dostignuća - našim vjernim suradnicima. 

Foto: Stipe Surać
  • 754
  • 161
  • 2

Informacijski sustav Agroklub od 2008. godine kreiraju novinari, agronomi, urednici i poljoprivredni proizvođači, a mreža od 90 dopisnika, vanjskih suradnika omogućava i osigurava nove informacije iz brojnih ruralnih sredina. Pa i onih za koje možda nikada niste čuli. 

Oni su jezgra portala, jer uvijek donose informacije iz svoje sredine, one s kojom žive i koju najbolje poznaju. Proces je i dvosmjeran jer preko tih istih ljudi Agroklub dopire čak i tamo gdje ne postoji pristup internetu.

Danas, možemo reći već tradicionalno, 4. godinu za redom želimo javno prokazati i nagraditi ponajbolje od njih - jer kraj godine je uvijek dobra prilika za retrospektivu. Što vidimo kada pogledmo unazad u 2018., važnu i veliku godinu za Agroklub.

Godina je to u kojoj smo zajedno publicirali više od 8.300 tekstova, kada su korisnici i partneri oglasili 4.000 oglasa te podijelili više od 3.800 postova na društvenoj mreži KLUB. U godini kada je Agroklub ostvario gotovo 11 milijuna posjeta od strane 5 milijuna korisnika. Kada smo obilježili prvih deset godina rada te javno predstavili 4. generaciju AK sustava.

Najbolji od najboljih u 3 kategorije u 2018.

U doba sve ozbiljnije inflacije digitalnog sadržaja, u vremenu kada medijska scena poprima neželjene anomalije, u godinama kada novinarska struka prihvaća neprofesionalnost kao novi standard ponašanja ili preživljavanja – želimo dati svoje viđenje agrarnog novinarstva. Kroz odavanje priznanja za dostignuća - našim vjernim suradnicima. 

Onima koji svojim rečenicama i kadrovima svakodnevno stvaraju Agroklub. Ovoga puta smo priznanja podijelili u 3 kategorije: Autor godine, Autor ruralnih priča godine i Mlada nada agrarnog novinarstva. Pa evo i rezultata ovogodišnjeg izbora uredništva portala.

Autor 2018. godine - Nedjeljko Jusup (Zadar)

Novinar i publicist, predavač i urednik, utemeljitelj te prvi i dugogodišnji glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list, Nedjeljko Jusup, ovogodišnji je dobitnik nagrade Agrokluba za Autora godine. 

Umalo sam se zacrvenio. Bile su to prve riječi rekacije, uz osmijeh, kada sam mu telefonski priopćio da je baš on naš ovogodišnji laureat. 

Nedjeljko Jusup uz maslinu u Briševu

Sustavu Agrokluba pridružuje se sredinom 2017. godine, a kroz koji je do danas publicirao više od 170 tekstova! Neki od njih odjeknuli su u širokoj domaćoj javnosti, drugi potaknuli stručne rasprave. Tu su i nebrojeni redci koji su ovjekovječili najrazličitija događanja ruralnog prostora zadarske okolice, čiji je i sam dio budući da dolazi iz Briševa gdje ima obiteljski maslinik.

Objavio je više od 100 naslova na AK samo ove godine – raznih i brojih priča, sa štihom struke i potpisom novinara s velikim ‘N’. Proaktivan na portalu, ali i na popularnim društvenim mrežama putem kojih primjerom pokazuje kako stati iza svojih riječi i propagirati informaciju.

Znaš, medij mora biti kao jedan dobar ručak. Treba imati od svega po malo, od juhe, preko glavnog jela, deserta do čaše vina. Za svakog ponešto. Detalj je njegovih opisa medija iz jednog od naših razgovora, a koji ocrtava golemi interes u oblasti. 

Čovjek velike energije i bogatog iskustva koji sveprisutno daje obol informiranju. I to svakoga dana, već desetljećima, a ove godine, po sudu našeg uredništva i značajnom doprinosu nacionalnom agraru kroz Agroklub. I tako po prvi puta jedno naše priznanje Agrokluba odlazi na more, u Zadar. 

Ruralne priče 2018. godine - Željko Dulanović (Nova Varoš)

Sa mora idemo u planine, točnije Zlatiborski okrug iz kojeg dolazi Željko Dulanović, dobitnik priznanja Agrokluba za Autora ruralnih priča godine.

Kada čitam njegove priče kao da sam i sama tamo, rekla mi je kolegica dok smo ocjenjivali ovogodišnje kandidate. Tokom tri desetljeća koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života mještana planinskih sela, a kaže kako duboko vjeruje da nema raja bez zavičaja.

Željko Dulanović piše velike priče o malim ljudima

I to se vidi u svakom njegovom tekstu koji je objavljen na Agroklubu. Velike su to priče o malim ljudima. Zajednički je nazivnik uvijek u nekom životnom detalju žitelja ruralnih bespuća Zlatibora. Vijest koja sa sobom nosi emociju i duh ruralnog prostora

Njegove priče, toliko atipične za današnju medijsku scenu, upravo govore o tome kakva bi ona mogla biti.

Mlada nada agrarnog novinarstva - Bekir Dolić (Cazin)

Naša treća kategorija tu je najviše radi budućnosti novinarstva naslonjenog na poljoprivredu i ruralni prostor. Uredništvo je odlučilo da to priznanje ove godine odlazi u Unsko-sanski kanton, našem mladom i perspktivnom suradniku, agronomu Bekiru Doliću.

Zanimljivo je da suradnja Bekira i Agrokluba traje tek pola godine, a bez obzira na to i bez ikakve dvojbe on zaslužuje biti ovogodišnji prvak ove kategorije godišnjih priznanja.

Sve je počelo tako što je urednica BiH izdanja Agrokluba Maja Celing Celić poželjela napraviti priču o mladiću koji uspješno kroz društvene mreže obrađuje različite poljoprivredne teme. I korak po korak, post po post Bekir je od subjekta Majine priče, postao suradnik Agrokluba i kroz taj angažmana došao do ovog laureata.

Bekir Dolić najbolje se osjeća među voćkama

Ovaj mladić je u tek 6 mjeseci 2018. godine publicirao nešto više od 20 tekstova koji su najčešće bili savjetodavnog karaktera za različite oblike poljoprivredne proizvodnje. Kraj iz kojeg dolazi donosi širinu kultra, ali i izazovova s kojima se tamošnji proizvođači susreću pa tema zasigurno ne nedostaje.

Bekir je osoba koja u isto vrijeme otkupljuje kestenje iz cazinskog kraja, organizira dane oglednih polja, savjetuje proizvođače o kornišonima, paprici, rezidbi pa je onda u Sarajevu na fakultetu ili na kakvom festivalu rakije. Često ga ne možeš uhvatiti ni za glavu ni za rep, a onda kada sjedne, napiše članak do u takve detalje i toliko jasno da ne može pogriješiti ni kakav laik. 

To je vjerojatno najveći razlog zašto su njegovi članci vrlo čitani i često uspješni na društvenim mrežama. Korisna i pravovremena informacija ključ je ovog posla, a Bekir je toga i više nego svjestan pa uza sve što radi, razmišlja i o pokretanju BiH inačice hrvatskog DAHN-a. 

Svijetla budućnost agrarnom novinarstu kao i Agroklubu je zajamčena, a temelji se na novinarskom iskustvu, na poštovanju prema malim ljudima, zavičaju i prirodnim bogatstvima koja nas okružuju. 

Neka nam i nova, 2019. godina bude obilježena sjajnim pričama i kvalitetnim savjetima, na zadovoljstvo svih naših čitatelja. 


Tagovi

Laureati Agrokluba Nedjeljko Jusup Željko Dolanović Bekir Dolić Agroklub Suradnici


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]