Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ocjenjivanje maslinovih ulja
  • 16.03.2018. 07:30

Poslao dva ista uzorka maslinovih ulja - jedno na svoje ime, drugo na šogora. Šogor viceprvak, on na 42. mjestu?

U namjeri da provjeri objektivnost ocjenjivanja zadarski maslinar Borislav Bore Pedić poslao je dva uzorka istog svog ulja na 21. međunarodno izdanje Oleum Olivarum u istarsku Krasicu. Jedan uzorak na svoje ime, a drugi na ime Slovenca Jože Pahora.

Foto: Arhiva B. Pedića
  • 64.011
  • 5.824
  • 3

S ciljem da provjeri objektivnost ocjenjivanja maslinovih ulja poznati zadarski maslinar Borislav Bore Pedić izveo je zanimljiv pokus. On je svoje maslinovo ulje, po svemu isto i iz iste posude, ulio u različite boce i kao dva uzorka (2 puta po 2,5 dcl) poslao u istarsku Krasicu na 21. međunarodno izdanje Oleum Olivarum. Jedan uzorak na svoje ime, a drugi na ime Jože Pahora, supruga svoje sestre Slavke. Pahor je Slovenac iz Sežane, predstolnice Krasa, gdje i danas živi sa svojom obitelji, ali nema nikakve veze s maslinama i maslinovim uljem.

Točnije rečeno ne uzgaja masline niti ima svoje maslinovo ulje, ali - gledaj čuda. Ni kriv ni dužan Jože Pahor tj. ulje pod njegovim imenom osvojilo je 92 boda, znači drugo mjesto i titulu vicešampiona u konkurenciji 211 uzoraka ulja iz cijele Hrvatske, te Slovenije i Italije.

Tužan i razočaran

Pahor vicešampion, a Pedić s istim, svojim uljem s tri boda manje plasirao se tek na 42. mjesta. "Nisam ni znao na koje mjesto jer bodovne liste nismo dobili, što je za sve sudionike manifestacije bilo neočekivano iznenađenje", kaže Pedić koji je putem e-maila od organizatora zatražio i naknadno dobio spomenutu listu. E, sad, kako je to moguće i to u Krasici?!

"A, eto vidite. Trebao bih se radovati jer je moje ulje postiglo tako dobar plasman, a u biti sam tužan i razočaran", kaže Pedić, koji nam je potanko ispričao kako je tekla cijela stvar, od trenutka kad se odlučio na ovaj svoj pokus. On je uspješan maslinar, entuzijast i zaljubljenik u masline i maslinarstvo. Ima oko 300 stupi maslina u Smilčiću i rodnoj Pridrazi, uzgaja ih po svim pravilima struke, primjenjuje agrotehničke mjere, plodove bere u optimalnom vremenu zrelosti, prerađuje odmah, ulje sprema u odgovarajuće inox posuđe, pravodobno pretače i čuva ulje na najpovoljnijoj temperaturi. Kao i većina maslinara zaljubljenika i on je prije 10-ak godina počeo odlaziti na smotre maslinara i uljara.

Borislav Pedić (foto: Arif Sitnica/Zadarski list)

"Ne toliko zbog natjecanja. Više zbog druženja i razmjene iskustava s drugim maslinarima", dodaje Pedić. S vremenom su njegova ulja bila sve bolja i bolja, stigle su i nagrade.

Motivi za eksperiment

Gotovo nema maslinarske manifestacije na kojoj nije osvajao visoka odličja, ali uvjerio se da su ona, od manifestacije do manifestacije različitog sjaja. "A dosta maslinara mi se potužilo da je prošlo još i gore. Isto ulje dobije na jednoj zlato, a na drugoj biva odbačeno kao ulje s manom ili čak nejestivo", kaže Pedić.

Kako doći kraju m(ulja)nju? Isto ulje na jednom šampionsko, na drugom nejestivo?!

"Sve to pa i govorkanja o protežiranju pojedinih maslinarskih područja kao i da dalmatinski uljari, primjerice, u Istri "ni slučajno" ne mogu osvojiti titulu šampiona, motiviralo me da se odlučim provjeriti da li stvarno postoji neujednačenost ocjenjivanja od panela do panela". Nije, dodaje, slučajno izabrao Oleum Olivarum u Krasici. To je najstariji i po ocijeni mnogih najbolje organizirani sajam u Hrvatskoj. Organizatori u svojim promotivnim materijalima ističu da upravo "Oleum olivarum" provodi analize ulja prema najvišim standardima u regiji pa se, tvrde, sve više maslinara prijavljuje na sajam radi priznanja koje im omogućuje lakše i uspješnije predstavljanje maslinovih ulja ciljanom tržištu.

Slanje uzoraka u Krasicu

"Ako na jednoj takvoj manifestaciji sve nije ok maslinari će, normalno, sumnjati u regularnost i ostalih manifestacija", kaže Pedić koji nam je potom detaljno ispričao kako je izveo svoj eksperiment.

"Ove godine sam se s istim uljem natjecao u Nadinu, Vodicama i Omišu. U Nadinu sam bio viceprvak, u Vodicama osvojio zlato, a u Omišu se na 8. mjestu plasirao među 10 najboljih. Radi se o višesortnom ulju od Istarske bjelice, Moraiollo, Nocelara del belica i Lastovka", govori Pedić. Isto ulje u bocama različitog oblika od 2x2,5 decilitra, kako je tražio organizator, dostavio je, kaže, i u Krasicu. Ispunio prijavnicu. Jednu na svoje ime svojim rukopisom, a drugu na ime Jože Pahor, popunio je Pedićev budući zet Dani Smojver, koji živi u Crikvenici.

"Ja sam svoj uzorak poslao poštom, a uzorak na ime Jože Pahora osobno je predao Dani Smojver u ruke Nina Činića, predsjednika Udruge maslinara Krasice koja je organizator manifestacije Oleum Olivarum. Ocjenjivanje svih pristiglih uzoraka ulja obavljeno je od 22. siječnja do 9. veljače. Kemijsku analizu uradila je NIR analiza d.o.o. iz Zagreba. Rezultate kemijske analize smo svi dobili", kaže Pedić. On je sa oba svoja uzorka zadovoljan jer pokazuju izvrstan i gotovo identičan rezultat.

Organoleptičku analizu, koja od ukupno mogućih 100 nosi 90 bodova, ove godine su udruženim snagama uradili članovi Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja iz Krasice, Buja, te članova Panela Znanstveno-razisklovalnog središča Univerze na Primorskem iz Kopra, Panela Društva oljkarjev Brda i Panela Goriško oljkarskog društva iz Slovenije, pod vodstvom dr.sc. Viviane Lušetić dipl. sanit. Ing.

Proglašenje bez Pahora

Pedić je u prijavnici za Jožu Pahora u rubrici sastav sorata naveo samo Istarska bjelica. Jože se sa svime suglasio jer je i njega zanimalo kako će proći ovaj Pedićev eksperiment. Naravno, nije imao pojma da će upravo on na proglašenju najboljih biti prozvan da primi odličje za vice šampiona - plaketu i zlatnu medalju. On nije nazočio dodjeli nagrada iako mu je uredno na adresu u Sežani stigla pozivnica iz Portoroža. "Malo neobično jer manifestacija se održavala u Krasici", kaže Pedić, koji je na proglašenje stigao s kćerkom Katarinom i budućim zetom Smojverom. Mladom paru je sve ovo bilo zanimljivo, iako nisu maslinari već oboje magistri građevine. Kćerka je preuzela medalju na ime svoga oca, a Dani odličja vice šampiona koja su glasila na ime Jože Pahora. Poslije su, kaže Pedić, svi pitali Danija da li mu je što u rodu Borut Pahor, predsjednik Slovenije. Dani se samo nasmijao i rekao: Nije, nije…

Netko će na sve ovo možda reći Comedia e finita, netko nazvati skandalom, a većina maslinara se i dalje zabrinuto pita kako je moguće da je isto ulje tako različito ocijenjeno. Ne samo u Pedićevom slučaju. Spominju i Mira Škrobicu maslinara sa Čiova koji se u Omišu plasirao na 7. mjesto u Top 10, a u Krasici jedva dobio broncu. Kako se to dogodilo i kako je moguće da je razlika između njegova dva uzorka istog ulja razlika čak tri boda Pedić je putem telefona pokušao dobiti odgovor od voditeljice panela dr. sc. Vivijane Lušetić, dipl. sanit. ing. Tijekom razgovora, kaže Pedić, voditeljica mu je dala do znanja da ispred sebe ima njegove prijavnice. Zamjerila mu je što je u jednoj prijavnici, onoj na ime Jože Pahora, naveo sortu Istarska bjelica, a u svojoj i sve ostale sorte od kojih su oba ulja.

"Pa vi i ostali članovi panela ste ocjenjivali kvalitetu ulja, a ne sorte. To nije bilo natjecanje u monosortnom i višesortnom ulju. Sve je išlo skupa", kaže Pedić pozivajući ocjenjivački sud da dođu kod njega u njegov podrum i sami uzmu uzorke njegovog ulja, istog kojega je poslao na natjecanje pa da vidimo, kaže Pedić, kako će ga ocijeniti.

Pedićev model uzorkovanja i ocjenjivanja

Pedić koji među maslinarima slovi kao istinoljubivi čovjek ima i svoj prijedlog kako ocjenjivati maslinovo ulje. Model je vrlo jednostavan. Na boce s uzorcima ulja treba samo lijepiti etikete kao za prtljagu. Jedan broj zalipiš za bocu, a drugi ostaje maslinaru. Tako do samog kraja nitko od organizatora pa ni iz panela neće znati čije je koje ulje i otkud dolazi. Kad se, nakon ocjenjivanja, budu proglašavali rezultati, čitaju se brojevi, bez imena maslinara, sorti, bez mjesta boravka, uzgoja… "Medalje se mogu podijeliti odmah, a plakete i pehari naknadno", kaže Pedić uvjeren da bi na taj način prestale sumnje u moguće namještaljke, a za konkretan slučaj u kojemu se našao u Krasici, kaže da je s njegove strane motiviran isključivo s ciljem da se ujednače kriteriji i unaprijedi ocjenjivanja što je u interesu svih - organizatora manifestacija, panela, maslinara, uljara pa u krajnjem i potrošača koji bi, smatra Pedić, stekli (još) veće povjerenje u kakvoću našeg maslinovog ulja.

"Mišljenja sam da se istarska ulja stavljaju u viši rang u odnosu na dalmatinska za što, po meni, nema uporišta u kvaliteti. Naša ulja su jednako kvalitetna, ako ne i kvalitetnija od istarskih", smatra Pedić.

Dr. Vlatković o natjecanjima maslinara: Domaći organizatori natjecanja i paneli su u sukobu interesa!

Objektivnijim vrednovanjem kakvoće svih ulja povećalo bi se povjerenje proizvođača, ali i potrošača u rezultate ocjenjivanja. Manifestacije maslinara i uljara bi bile posjećenije i cjenjenije, a maslinova ulja (još) poželjnija.

Povećala bi se potrošnja sa sadašnje 2 litre po glavi stanovnika po čemu smo na repu mediteranskih zemalja jer Grci i Španjolci primjerice troše više od 20 litara po glavi stanovnika. U proizvodnji maslinovih ulja, kao što nedavno reče predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov, samodostatni smo tek s nekih 50-70%, te u povećanoj potrošnji imamo svoju šansu u sadnji novih nasada maslina, proizvodnji maslinovih ulja visoke kakvoće, te plasmana kroz turističku potrošnju, čime bi opravdali višu cijenu proizvodnje u odnosu na konkurentna ulja ostalih zemalja proizvođača.

Ubuduće samo s pozivnicom

"Osobno imam povjerenja u sve panele. Ne kažem da ocjenjivači ne mogu pogriješiti jer i oni su samo ljudi, jedan dan ovako raspoloženi, drugi dan drukčije... Siguran sam da u ovom “slučaju” nije bilo nikakve loše namjere, rezultat je ispao takav kakav je i treba ga prihvatiti. Osobno nikad ne bih izvodio eksperiment kakav je izveo Pedić. Shvatite, to mi je malo ispod crte", rekao je Činić. On je dodao kako u Istri sve ozbiljnije razmišljaju o održavanju samo dvije manifestacije - u Vodnjanu za mlada maslinova ulja, a u Krasici za profesionalno ocjenjivanje ulja poznatijih, većih proizvođača iz regije i inozemstva koji bi za sudjelovanje na manifestaciji dobivali pozivnice, otkriva Nino Činić.

Testiranje Dana masline

Borislav Bore Pedić nije prvi i jedini maslinar koji se na ovakav način odlučio testirati panele za ocjenjivanje ulja. Prije nekoliko godina sličan pokus, u namjeri da se uvjeri u kvalitetu ocjenjivanja na Danima masline, proveo je i briševački maslinar Mladen Milin. On je također dao dva uzorka ulja istog ulja pod različitim kodom.

Ista ulja, različite ocjene (foto: Arif Sitnica/Zadarski list)

Dakle, isto ulje od ploda istih maslina prerađeno isti dan u istoj uljari. Jedan uzorak prijavio je na svoje ime, a drugi na ima svog sina Tomu. I, što se dogodilo?! "Ocjena je bila gotovo identična. Jedan uzorak dobio 96,5 bodova, a drugi 96,7 bodova. Razlika od 0,2. Na taj način organizatori Dana maslina su mi dokazali svoju vjerodostojnost", rekao je tada Mladen Milin.

Filip Erceg: Ništa skandalozno!

"Ne vidim ništa skandalozno u "slučaju" iz Krasice. Oba uzorka istog Pedićevog ulja, onog na njegovo ime i na ime Jože Pahora su visokorangirana i ocijenjena kao visokokvalitetna. Razlika je samo 3 boda. Moglo se dogoditi da i ulje koje je na kraju, među zlatnih plasirano na 44. mjesto, postane vicešampion, ali vjerojatno, pretpostavljam, za "dlaku" nije ušlo u pripetavanje među najbolje, a u pripetavanju se bodovi svim uljima obično podignu. Vjerujem da je i ovdje to razlogom nijansi u ocjenama jednog i drugog ulja. Dodao bih da čak i mjerni intsrumenti u akreditiranim laboratorijima imaju mogućnost pogreške do 10 posto koja je prihvatljiva analitičkim metodama.

Osobno smatram boljim da jedan panel ocjenjuje sve uzorke koji pristignu na natjecanje iz razloga što se članovi panela međusobno poznaju, uhodani su i lakše usklade kriterije ocjenjivanja. Isto tako važno je da se zauzme isti kriterij za uzorke. Tada je puno manja mogućnost za pogrešku", smatra Filip Erceg, voditelj Profesionalnog panela zadarskog Zavoda za javno zdravstvo.

On ističe da je sve više dobrih ulja. Maslinari pa i uljare odrađuju dobar posao tako da je u posljednjih nekoliko godina napravljen velik iskorak u kakvoći maslinovih ulja, kaže Filip Erceg, piše zadarskilist.


Izvori

Zadarski list


Tagovi

Maslinovo ulje Ocjenjivanje Borislav Pedić Joža Pahor


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]