Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovacije
  • 22.12.2018. 16:30

U 81 godini izumio ručna kolica za lakše branje maline!

Branje "crvenog zlata" više ne bi trebalo biti mukotrpan posao kao nekada, zahvaljujući izumu Dmitra Gaburovića (81). Bolji je i učinak.

Foto: Dmitar Gaburović
  • 2.003
  • 142
  • 0

Suncobran iznad glave, boca vode pri ruci i slobodne obje ruke za branje više nisu samo san berača maline, zahvaljujući inovaciji vremešnog Dmitra Gaburovića iz Cerove u susjednoj Srbiji. Branje malina više nije mukotrpan posao kao nekada, a bolji je i učinak. Svoj izum pod nazivom "Ručna kolica za branje malina i kupina“ Gaburović je prijavio nedavno tamošnjem Zavodu za intelektualno vlasništvo. U suradnji s majstorom iz Mrčajevaca, počeo je i proizvodnju za tržište, pa oni koji su ih već koristili kažu da je rad u malinjaku sada "pjesma".

"Suncobran je sastavni dio ovih kolica, pa berači više nisu izloženi jakom suncu, što im je zadavalo i najviše muke. Kolica imaju i namjenski držač, da im boca s vodom uvijek bude pri ruci, kao i stalak za gajbicu ispred, pa se pri branju sada mogu koristiti obje ruke. Kako kolica mogu ponijeti desetak gajbica, nema više umora i gubitka vremena oko njihovog odlaganja i iznošenja, što sve povećava učinak branja i do 30%", priča za Agroklub inovator Dmitar Gaburović, jedan od prvih malinara u zapadnom dijelu Srbije.

Kolica su laka i jednostavna za rukovanje

Kolica su s jednim kotačem i podsjećaju na obična građevinska kolica. U patentnoj prijavi Dmitar je napisao da su kolica "namijenjena za izmjenu, pridržavanje i transport ambalaže u voćnjaku, tijekom branja plodova, s ciljem da se izbjegne odlaganje gajbi na zemlju i omogući branje s obje ruke".

"Laka su i jednostavna za rukovanje, a na ravnom zemljištu se mogu pomicati blagim dodirom ruke ili noge. Kolica se mogu koristiti i u malinjacima podignutim na strmom terenu do 35 stupnjeva. U tom slučaju, opremaju se klinovima na dnu nogara kako bi se zadržala da ne kližu tijekom branja", priča Dmitar. 

Kolica
Izum se prodaje sa i bez suncobrana

Cijena do 400 kuna

Prva kolica napravio je u travnju 2017. godine za svoje potrebe, ali su ubrzo stigle i prve narudže, pa je posao krenuo. Prodaju se s i bez suncobrana (po cijeni od 4.500 do 6.000 dinara, odnosno 300 do 400 kuna), a malinari i nadničari kažu da vrijede svaki uloženi novčić. Gaburović kaže da je njegov izum oduševio i kupce maline iz daleke Skandinavije, koji su kolica vidjeli ljetos kod jednog hladnjačara u okolici Arilje.
 
"Prve godine prodaja je solidno išla, a ove nešto slabije, zbog sve teže situacije u malinarstvu. Ovog ljeta bilo je puno kiše, urod je loš, a cijena prava katastrofa, pa je sve više malinara koji razmišljaju smanjiti nasade, zbog čega i nema novih ulaganja. I ja sam nekada imao hektar pod malinom, a sada svega 40 ari. Površine su smanjili i moji sinovi koji imaju svoje nasade, a slična situacija je u cijelom kraju. Malinarstvo je iz godine u godinu u sve težoj situaciji i nisam optimista", kaže Dmitar.

Malinjak ima od 1975. godine

Čitav svoj težački život, a nedavno je napunio 81 godinu, Dmitar razmišlja o tome kako da olakša rad sličnim njemu, da sa što manje napora i muke obave svakodnevne poslove i zarade za koru kruha.

Kolica za branje
Ne zauzimaju mnogo mjesta u garaži

"Imam svoj malinjak od 1975. godine i dobro znam kako je to težak, rudarski posao. Posebno je naporno branje maline, kada sunce upekne, a nigdje hlada. Ova kolica nisu moj prvi izum, koji olakšava rad beračima, ali jesu najbolji. Nikada mi, međutim, nije bila namjera da na tim inovacijama zaradim, već da olakšam rad sebi i drugima, a čestitke koje dobivam od samih berača najveća su mi nagrada. Ljetos sam u svom malinjaku na nadnici imao 11 sezonaca i oni najbolje mogu posvjedočiti o tome koliko su ova kolica korisna", kaže na kraju Gaburović.


Tagovi

Kolica Branje malina Dmitar Gaburović Malinarstvo Intelektualna svojina


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Tijekom tri desetljeća, koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih medija. Omiljene teme su mu iz života mještana planinskih sela, a duboko vjeruje da nema raja bez zavičaja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]