Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autor godine
  • 31.12.2020. 14:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Marinko Petković autor godine Agrokluba: U poljoprivredi su 2 i 2 još uvijek četiri

Novinarstvo je tu zbog vas, a ne zbog onih koji donose loše i neprovedive zakone, kao što je Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kaže autor godine Marinko Petković

Foto: Goran Gazdek
  • 436
  • 543
  • 0

I sad bi bio na terenu, da zaraza i epidemiološke mjere nisu odredile drugačije. Jer to je Marinko Petković, uvijek na licu mjesta, u žiži, informiran i učinkovit. Profesionalac koji i kad iz Zagreba krene putem Like na odmor, usput 'odradi' nekoliko priča. Nema gdje ga diljem Lijepe naše (i šire) nije bilo. Time je odluka o izboru autora godine na izmaku bila laka. To je odlukom uredništva ovaj dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. 

"Biti autor godine najvećeg poljoprivrednog portala u zemlji, nije mala stvar, pa bi se prije svega zahvalio na ukazanom povjerenju Agrokluba. Kolegama i kolegicama koji su mi prije skoro dvije godine ponudili stalnu suradnju vezanu za novinarske teme iz poljoprivrede i prehrambene industrije", skromno kaže o izboru. 

U poljoprivredi su dva i dva još uvijek četiri 

A zašto poljoprivreda nakon gotovo 30 godina novinarstva, od čega 20 u Vjesniku, a potom i na brojnim domaćim portalima i novinama?

"Zato što je tu dva i dva još uvijek četiri, iako neki kažu da je to 'malo' ako nije pet", smije se. 

Osim toga, dodaje, i ova kriza je pokazala koliko je važna domaća proizvodnja hrane, odnosno da je naše tržište najsigurnije za vrijedne i predane proizvođače, koji se teško nose s uvoznim dampingom.

Profesionalac i šaljivdžija, Marinko Petković (Foto: arhiva M. Petkovića)

"Zato je važna i Kuća hrvatske hrane, ne da bi država u njoj prodavala kulen i sir, već stvorila kakve, takve uvjete za male domaće proizvođače hrane, koji ne mogu, samo tako, ući u velike trgovačke lance", kaže i naglašava da se "svetom vodicom" ne može na otvoreno tržište, gdje vrijedi zakon ponude i potražnje pa je i mali poguranac ponekad dovoljan da se preživi u ova teška i izazovna vremena.   

"To su samo neke od tema vezanim za moj rad u Agroklubu, gdje uredničke 'škare' nisu previše oštre, a ima prostora za naše 'male', a zapravo jako velike ljude i njihove zanimljive životne priče", nastavlja i naglašava da je novinarstvo tu zbog ljudi, a ne zbog onih koji donose loše i neprovodive zakone, kao što je Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji sad 19. put ide u izmjene.

Novinarstvo je javno dobro 

S druge strane novinarska struka, a potvrđuju to i u cehovskom udruženju HND-u, nikada nije bila u težem položaju nego je danas kada je 50 posto novinarki i novinara izgubilo posao u posljednjih deset godina.

"Znam da ovo nije dobar povod da i na to ukažem jer ni u našem agraru ne cvjetaju ruže, ali zato nemojte okretati glavu kad vas novinarka i novinar, od tržnice do polja, nešto pitaju ili govoriti im da su svi 'oni isti'. Nismo, često puta trošimo svoje gorivo i vlastite ljudske resurse, kako bi vaše priče došle do šire javnosti. Novinarstvo je javno dobro", kaže Marinko.

"Hvala kolegicama i kolegama iz Agrokluba na inspirativnim i zanimljivim novinarskim pričamajer samo tako možemo i dalje biti vaš vjerni 'pas čuvar''', zaključuje laureat 2020. godine i pozdravlja: Do čitanja.

Tradicija izbora

Informacijski sustav Agroklub kroz mrežu novinara svakodnevno od 2008. godine donosi priče poljoprivrednika. Brojnih motivirajućih, ali i onih koje ukazuju i na probleme donoseći prijedloge i riješenja.

Proteklih godina u Hrvatskoj, ovo priznanje Agrokluba dobili su Damir Rukovanjsk(Osijek, 2015), Vjekoslav Hudolin (Dragalić, 2016)Ivana Jurišić (Zagreb, 2017), Nedjeljko Jusup (Zadar, 2018), Blanka Kufner (Kastav, 2019) te sada Marinko Petković (Zagreb, 2020).


Fotoprilog


Tagovi

Autor godine Marinko Petković Agroklub 2020


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]