Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi u Španjolskoj
  • 27.02.2020. 15:00

Farmeri se izborili za više cijene: Zabranjena sniženja ispod troškova proizvodnje

Mjere imaju za cilj pružiti farmerima više moći i potencijala u pregovorima s trgovačkim lancima i velikim distributerima. Cilj zakona je ograničiti sniženje cijena ispod troškova proizvodnje, a što će biti moguće samo u uvjetima kada proizvodu istječe rok trajanja.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.062
  • 185
  • 0

Španjolski poljoprivrednici izborili su se za svoja prava nakon nekoliko tjedana prosvjedovanja u brojnim gradovima te zemlje. Blokirali su ceste, rasipali povrće po ulicama, čak se sukobili s policijom. Ondašnji sindikat UPA (Unión de Pequeños Agricultores y Ganaderos), koji predstavlja male proizvođače, upozoravao je kako su im prosječni prihodi prošle godine pali za 9 posto, a zbog rasta troškova proizvodnje i pada otkupne cijene proizvoda. Tvrde kako cijenu ruše veliki trgovački lanci i tako ih dovode u neodrživo stanje.

Berlin blokiran traktorima - farmeri poručuju: Umorni smo jer nas za sve krive

Nakon svega, njihova je vlada odobrila niz mjera koje će im jamčiti da svoje proizvode neće morati prodavati po niskim cijenama, piše Reuters.

Prema predloženom zakonu, kupoprodajni ugovori trebali bi se indeksirati do troškova proizvodnje, čime se osigurava da poljoprivrednik ne mora prodati svoje proizvode po niskoj cijeni i time biti na gubitku, stoji u izjavi ministra poljoprivrede Luisa Planasa.

Više moći u pregovorima sa supermarketima i velikim distributerima

Mjere imaju za cilj pružiti farmerima više moći i potencijala u pregovorima sa supermarketima i velikim distributerima. Cilj zakona je ograničiti sniženje cijena ispod troškova proizvodnje u trgovačkim centrima, a što će biti moguće samo u uvjetima kada proizvodu istječe rok trajanja.

"Postoji jasna neravnoteža u lancu proizvodnje hrane, vladin cilj je vratiti ravnotežu između svih veza i osigurati transparentan sustav. Vjerujemo da je moguće da ne dođe do povećanja troškova za potrošače, ali da poljoprivrednici za svoje proizvode dobiju pravedniju cijenu", rekao je Planas.

Nezadovoljstva poljoprivrednika diljem cijele EU

Prosvjedi u Španjolskoj dio su šireg obrasca nezadovoljstva diljem Europske unije. Poljoprivrednici iz Belgije, baltičkih zemalja, ali i drugih država, među kojima je bilo i hrvatskih predstavnika, prosvjedovali su prošli tjedan u Bruxellesu, gdje su čelnici EU-a dogovarali sedmogodišnji proračun u kojem se predlaže smanjenje sredstava za subvencioniranje poljoprivrede.

Farmeri blokirali ceste i ulice Pariza - bacali slamu na Champs Élysées

U sadašnjem je proračunskom okviru za razdoblje 2014. do 2020. za poljoprivredu namijenjeno 383 milijarde eura, dok je za novo proračunsko razdoblje od 2021. do 2027. Komisija predložila 324 milijarde eura. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel "povećao" je iznos na 329 milijardi eura, što još uvijek predstavlja značajan rez (za 54 milijarde eura).

Odlazak Velike Britanije ostavlja veliku rupu u europskom proračunu, a uz to, pojavili su se novi prioriteti za financiranja poput većeg ulaganja u istraživanje i razvoj, digitilazaciju, obranu i migracije koji su poljoprivredu bacili u drugi plan. 

Masovni prosvjedi suprotstavljenih farmera - jedni žele radikalne promjene, drugi ne

Podsjetimo, od prošle godine javlja se sve više ovakvih prosvjeda. Nizozemski poljoprivrednici su traktorima stvorili kolone diljem zemlje jer ih je vlada optužila za stvaranja stakleničkih plinova. Farmeri su zatim blokirali ceste u Berlinu i Parizu zbog vladine politike, a nedavno je i na jednom od najvećih poljoprivrednih sajmova u Europi, Zelenom tjednu održan masovni prosvjed pod sloganom "Siti smo svega".  


Tagovi

Poljoprivredni prosvjedi Španjolska Francuska Njemačka Belgija Sedmogodišnji proračun Zakon Troškovi proizvodnje Otkupna cijena


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.