Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed u Berlinu
  • 26.11.2019. 12:00
  • Berlin, Njemačka

Berlin blokiran traktorima - farmeri poručuju: Umorni smo jer nas za sve krive

Farmeri u Njemačkoj opet prosvjeduju. Očekuje se pet tisuća traktora i 10.000 sudionika u glavnom gradu Njemačke, a kako izvještavaju mediji, ulice Bismarckstrasse i Kaiserdamm postale su parkirališta traktora.

Foto: Facebook/Polizeireport Berlin Brandenburg
  • 3.180
  • 882
  • 0

Nakon Bonna u rujnu i Hamburga prije desetak dana, na red je došao i Berlin u kojega su poljoprivrednici iz svih dijelova zemlje dolazili danima, čak 1.000 iz Istočne Frizije i Bavarske, njih 700 sa sjevera. Policija i organizatori očekuju da će danas ondje biti 5.000 traktora s kojima žele doći do Brandeburških vrata. Očekuje se 10.000 sudionika prosvjednog skupa. 

Farmeri poručuju kako im je važno da ih se čuje jer, "nisu "mučitelji životinja i ubojice kukaca u cijeloj naciji. Umorni smo jer nas za sve krive", izjavio je Christoph Plass, poljoprivrednik iz Liebenwaldea i suorganizator prosvjeda. Kako izvještavaju mediji, ulice Bismarckstrasse i Kaiserdamm postale su parkirališta traktora. 

Ne mogu se nositi za zahtjevima koje pred njih stavlja njemačka Vlada

Njemački, ali, podsjetimo, i nizozemski poljoprivrednici, u strahu su za svoju budućnost i za svoje potomke. Kako piše topagrar.com, među njima se širi strah za egzistenciju. Sve im je teže, čak i s visokim stupnjem poduzetničkih vještina, usmjeriti svoje farme prema zahtjevima onoga što od njih traži Vlada, a da opstanu i da ih u nasljeđe ostave svojim potomcima. 

Farmeri s 4.000 traktora zakrčili ulice Hamburga

Ne samo što osjećaju da vlada ne cijeni ono što poljoprivreda čini za gospodarstvo, nego se jednostavno ne mogu nositi sa zahtjevima koji su pred njih stavljeni. A koji su to konkretni zahtjevi? 

Političari odluke donose "preko koljena"

Zbog očuvanja voda, upotreba gnjidbe dušikom ograničena je na 80 % biljnih usjeva što farmeri ne mogu ničime nadomjestiti. Njemački farmeri ističu kako uvijek nastoje biti održivi, ali nemaju izvore kojima bi povećali sadržaj humusa u tlu, a koji se također traži političkom agendom za zaštitu klime. 

Upozoravaju da je slična situacija i s kemijskom zaštitom. Naime, ovu vrstu zaštite moraju zamijeniti mehaničkom, ali, tada će porasti potrošnja goriva

U zaštićenim područjima vrijede mnogi dodatni uvjeti koji povećavaju troškove i farmere čine nekonkurentnima. Također, u Njemačkoj se puno govori o dobrobiti životinja, no, farmeri tvrde kako i to stvara dodatne troškove zbog čega će morati povećati cijene svojih proizvoda. 

Najviše prosvjeduju zato jer smatraju kako političari odluke donosi "preko koljena", bez da saslušaju njihove argumente. 

Na ovom YouTube kanalu možete uživo pratiti što se događa na berlinskim ulicama. 


Tagovi

Prosvjed poljoprivrednika Traktori u Berlinu Strah Egzistencija Njemački farmeri


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]