Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed poljoprivrednika
  • 15.11.2019. 16:25
  • Hamburg, Njemačka

Farmeri s 4.000 traktora zakrčili ulice Hamburga

Poljoprivrednici su željeli pokazati kako njemačka vlada ne cijeni ono što oni čine za gospodarstvo cjelokupne zemlje nego se bave, kako farmeri tvrde, maltretiranjem i zanosom u ime ostvarenja zelenih ciljeva.

Foto: YouTube/PrintScreen/Ruptly
  • 6.618
  • 1.400
  • 0

I njemački su farmeri izašli na ulice traktorima u znak prosvjeda protiv novih okolišnih propisa. S 4.000 traktora su preplavili Hamburg, gdje je danas održan sastanak regionalnih ministara zaštite okoliša. Kilometarska kolona protezala se prometnim gradskim ulicama uzrokujući kaos u samom središtu. Farmeri su pored toga održali i prosvjedni skup na gradskom trgu Gaensemarkt. 

Slogani kojima su ispisani plakati na traktorima pozivaju na suradnju, a ne zabrane. Podsjećaju da ako "Nema farme, nema hrane, nema budućnosti". Još jedan moto bio je "Samo reci 'hvala'". Ovime su poljoprivrednici željeli pokazati kako vlada ne cijeni ono što čine za gospodarstvo cjelokupne zemlje nego se bave, kako farmeri tvrde, maltretiranjem i zanosom u ime ostvarenja zelenih ciljeva. 

Vlada želi ograničiti uporabu nekih herbicida i gnojiva

Naime, njemačko Ministarstvo zaštite okoliša nedavno je predložilo niz propisa koji bi ograničili uporabu određenih vrsta herbicida i gnojiva, a s ciljem zaštite ptica, kukaca i podzemnih voda. Poljoprivrednici se boje da će ove mjere ugroziti njihovu egzistenciju. 

"Ta su pravila toliko opterećujuća da nam ne dopuštaju normalan rad na farmama", izjavio je za RT Klaus-Peter Lucht, potpredsjednik regionalnog udruženja poljoprivrednika. "Ne možemo uzgojiti kvalitetan usjev niti dobiti dobru hranu za stoku."

Farmeri žele da se s njima surađuje prije donošenja odluka

Također, optužuju vladu za izradu sve restriktivnijih pravila, a da se prethodno nisu savjetovali s njima. Dirk Andresen, glasnogovornik pokreta Zemlja stvara vezu (Land Creates Connection), koji je organizirao skup, rekao je da ministrica okoliša Svenja Schulze izbjegava iskren dijalog.

"Pozvali smo je da dođe, ali ona je ostala u Berlinu ne želeći razgovarati s nama", kaže Andersen koji je ranije upozorio da "stvari izgledaju tako loše da će kultura regionalne poljoprivrede dugoročno nestati."

Slični prosvjedi održani su u različitim dijelovima Njemačke posljednjih mjeseci. Prošlog se mjeseca kroz Bonn provezlo oko 1.000 vozila. Ministrica hrane i poljoprivrede Julia Koeckner obećala je poljoprivrednicima subvencije i pomoć u modernizaciji, ali čini se da se njihov bijes još uvijek ne smiruje.

Podsjetimo, prošlog su mjeseca nizozemski poljoprivrednici dva puta vozili svoje traktore u sporim kolonama širom zemlje kao znak prosvjeda zbog odnosa vlasti prema njima u okviru akcije za smanjenje emisija ugljikovog dioksida i dušika. 

Prosvjed nizozemskih poljoprivrednika: Kolaps na ulicama, angažirana i vojska

Kako je izgledao prosvjed u Hamburgu, pogledajte u videu ispod teksta: 


Tagovi

Okolišni propisi Prosvjed farmera Hamburg Njemačka vlada Poljoprivrednici na ulicama


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/