Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed farmera
  • 28.11.2019. 12:00
  • Pariz, Francuska

Farmeri blokirali ceste i ulice Pariza - bacali slamu na Champs Élysées

Konvoj traktora jučer je u Parizu paralizirao promet, ali i dolio ulje na vatru zvanu socijalni nemiri s kojima se suočava vlada Emmanuela Macrona.

Foto: YouTube/PrintScreen/France24
  • 1.323
  • 936
  • 0

Nakon nizozemskih i njemačkih, na ulice su traktorima izašli i francuski poljoprivrednici prosvjedujući zbog vladine politike za koju kažu kako ugrožava njihovu egzistenciju. 

Konvoj traktora jučer je u Parizu paralizirao promet, ali i dolio ulje na vatru zvanu socijalni nemiri s kojima se suočava vlada Emmanuela Macrona.  

Prosvjeduju zbog zabrane glifosata 

Više od tisuću traktora slilo se sa sjevera i juga zemlje, blokirajući autoceste i obilaznice. Poljoprivrednici su bacali slamu u centru grada, na Elizejskim poljanama (Champs Élysées), aveniji koja je simbol velegradske raskoši te zakrčili prometnice koje taj dio grada vežu s Place de la Concorde, glavnim gradskim trgom u Parizu. Intervenirati je morala i policija, navodi Reuters

Sindikati farmera zahtijevali su sastanak s predsjednikom Macronom kako bi ga upoznali s onime što političke odluke pred njih stavljaju. Naime, francuska je vlada odlučila zabraniti herbicid glifosat do 2021. godine, čak prije važeće politike Europske unije. Obećali su izuzeće za one poljoprivrednike koji nemaju održivu alternativu. EU je prošle, 2018. godine dopustila upotrebu tog herbicida još pet godina, dakle do 2023. 

Razlog i sporazum s Kanadom i Mercosurom

No, nije samo ovo razlog prosvjeda farmera. Poljoprivrednici zamjeraju i to što je EU sklopila trgovinske sporazume s Kanadom i Savezom južnoameričkih zemalja Mercosur. Tvrde kako će ti ugovori rezultirati uvozom jeftinijih, ali nekvalitetnijih poljoprivrednih proizvoda. 

Poljoprivrednike nije umirio ni Zakon o hrani kojeg je donijela Macronova vlada. Taj bi zakon trebao osigurati pošteniji udio u profitu, ali se farmeri žale na sve slabiju zaradu. 

Berlin blokiran traktorima - farmeri poručuju: Umorni smo jer nas za sve krive

Sasatanak s Macronom nisu dobili, ali nakon razgovora s ministrom poljoprivrede, Diddierom Guillaumeom dogovoreno je kako će se sindikati u utorak, 3. prosinca sastati s premijerom Edouardom Philippeom. Nakon toga je prosvjedna akcija obustavljena. 

Udar na poljoprivrednike 

Sve više raste nezadovoljstvo poljoprivrednika zbog onoga što nazivaju agri-bashing, udar na poljoprivrednike kritiziranjem zbog niza problema- od upotrebe pesticida do ugrožavanja dobrobiti životinja. 

"Mi smo novi žrtveni jarci. Čim nešto pođe po zlu, krivi su poljoprivrednici. Doživljavaju nas kao kriminalce", rekao je za Reuters Jean-Yves Bricourt, jedan od vođa sindikata FNSEA.

Prosvjed i u Dublinu 

Isti je dan održan i prosvjed u Dublinu gdje su poljoprivrednici također blokirali ulice oko središta irskog glavnog grada. Istina, zbog drugog razloga - cijene stoke

Prosvjednici su uputili pismo irskom ministru poljoprivrede, Michaelu Creedu u kojem su istaknuli niz problema. Upozorili su, ako ne bude postignut napredak, 15. prosinca će izaći na ulice. 

Grupa Nezavisnih farmera Irske traži više cijene stoke te da sama država učini više za ruralnu Irsku, za koju kažu da je u krizi zbog neodrživih farmi, navodi BBC. U rujnu su organizirali blokade ispred tvornica mesom diljem države. Smatraju da je neekonomično proizvoditi govedinu po cijeni koju za nju dobivaju. 

Irski farmeri komentiraju kako ne prođe ni jedan tjedan bez priče o tome kako metan pri uzgoju krava doprinosi klimatskim promjenama, a s druge strane se govori o skorom masovnom izvozu na rastuće kinesko tržište

Kako je prosvjed u Parizu izgledao, pogledajte u videu ispod teksta: 


Tagovi

Prosvjedi farmera Prosvjed u Parizu Blokada Francuski poljoprivrednici Glifosat Emmanuel Macron Mercosur


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]