Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimska prognoza
  • 16.02.2021. 16:30

EK prognozira: U Hrvatskoj ove godine rast BDP-a za 5,3 posto

EU prosjek je 3,7 posto, a veći rast prognozira se samo za Španjolsku i Francusku.

Foto: Depositphotos/ivan_dzyuba
  • 187
  • 122
  • 0

Europa je i dalje pogođena pandemijom koronavirusa. Ponovni rast broja zaraženih i pojava novih, zaraznijih sojeva SARS-CoV-2 prisilili su mnoge države članice da ponovno uvedu ili postrože mjere ograničavanja širenja zaraze. 

U zimskoj gospodarskoj prognozi 2021. predviđa se da će gospodarstvo u europodručju rasti za 3,8 posto u 2021. i 2022., dok će gospodarstvo u EU-u rasti za 3,7 u 2021. i 3,9 posto u 2022, stoji u priopćenju Europske komisije. 

Hrvatska iznad EU prosjeka

Kada je riječ o Hrvatskoj, prema ovim predviđanjima, realni BDP tijekom 2021. skočit će za 5,3 posto. Očekuje se i snažniji rast domaće potrošnje u skladu s rastom procijepljenosti stanovništva. Očekivani rast hrvatskog BDP-a u 2022. je 4,6 posto, predviđa Komisija.

Sektor usluga i izvoz, u koji spada i turizam, ovisit će o ukupnom oporavku u okružju, a EK nam prognozira usporeni rast turizma i izvoza i tijekom 2021. i 2022.

Treba naglasiti kako je procijenjeni rast BDP-a od 5,3 posto za Hrvatsku iznad prosjeka cijelog EU-a koji iznosi 3,7 posto. Ispred nas su Francuska i Španjolska.

Smatra se da će veliki gospodarski zamah ponijeti građevinski sektor, a uslijed obnove na Baniji koju je krajem prošle godine pogodio snažan potres.  

Inflacija i dalje umjerena

U dokumentu se navodi kako su posljedice pandemije u gospodarstvu i dalje neujednačene među državama članicama, a predviđa se i da će se brzina oporavka znatno razlikovati.

Predviđa se da će inflacija u europodručju porasti s 0,3 u 2020. na 1,4 posto 2021. te da će se u 2022. neznatno smanjiti na 1,3 posto. Za europodručje i EU ona je neznatno veća za 2021. u odnosu na jesenska predviđanja, ali se očekuje da će općenito ostati umjerena. 

Smatra se da će zbog odgođenog oporavka pritisak ukupne potražnje na cijene i dalje biti ograničen. Porast cijena u 2021. privremeno će biti potaknut pozitivnim baznim učincima zbog rasta cijena energije i porezne prilagodbe, posebno u Njemačkoj, te učinka odgođene potražnje na neka preostala ograničenja ponude. Nakon svega inflacija bi opet trebala biti umjerena. 

Nesigurnost i znatni rizici

Rizici sadržani u ovom dokumentu uravnoteženiji su nego što su bili u jesen, ali su i dalje visoki, napominje se u priopćenju gdje se dodaje da su oni uglavnom povezani s razvojem pandemije i uspješnošću kampanja cijepljenja.

Instrumentom za oporavak Next Generation EU, čija je okosnica Mehanizam za oporavak i otpornost, mogao bi se potaknuti snažniji rast od prognoziranog jer većina predviđenog financiranja još nije uključena u tu procjenu. 

Svjetlo na kraju tunela 

"U doba velike nesigurnosti ova nam prognoza daje nadu. Očekivano solidno povećanje rasta u drugoj polovini ove godine vrlo jasno pokazuje da se krećemo prema svladavanju krize", izjavio je Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik nadležan za gospodarstvo u interesu građana dodajući da će se paketom mjera uvelike poduprijeti oporavak, a pogodovat će mu procjepljivanje stanovništva i vjerojatan porast globalne potražnje.

Povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni izjavio je da iako smo i dalje bolno pogođeni pandemijom, a njezine socijalne i gospodarske posljedice više su nego očite, barem se vidi svjetlo na kraju tunela. "Gospodarstvo EU-a trebalo bi se vratiti na pretpandemijsku razinu BDP-a u 2022., prije nego što se očekivalo, iako se izgubljena proizvodnja iz 2020. neće nadoknaditi tako brzo ili istim tempom u cijeloj Uniji", zaključio je. 


Tagovi

Prognoza Gospodarstvo Europska komisija Rast BDP


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.