Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Covid potpore
  • 30.01.2021. 09:10

Koji su uvjeti i kako do potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima?

U javnom savjetovanju je program potpore koji se odnosi na uzgajivače goveda u sustavu krava-tele, tovne junadi, uzgajivače krmača te proizvođače jabuka, mandarina i krumpira.

Foto: Vedran Stapić
  • 2.926
  • 688
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede u javno je savjetovanje pustilo Prijedlog Pravilnika o provedbi programa potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom bolesti Covid-19. 

Potporom se, pojašnjavaju, nastoje sanirati pretrpljeni gubici, osigurati likvidnost poljoprivrednih gospodarstava i očuvati razina primarne proizvodnje prije pojave zaraze, čime će se posljedično zadržati postojeća razina zaposlenosti, kao i proizvodnja sirovine za prehrambenu i prerađivačku industriju i spriječiti poremećaj u lancu opskrbe hranom.

U provedbi su:

  • Mjera 1. Potpora uzgajivačima goveda u sustavu krava-tele
  • Mjera 2. Potpora uzgajivačima tovne junadi
  • Mjera 3. Potpora uzgajivačima krmača
  • Mjera 4. Potpora proizvođačima jabuka
  • Mjera 5. Potpora proizvođačima  mandarina
  • Mjera 6. Potpora proizvođačima krumpira

Kako se između ostalog navodi u savjetovanju, za potporu u Mjeri 1 prihvatljiva su ženska grla koja su upisana u JRDŽ, mesnih pasmina, križanci s mesnim pasminama te izvorne pasmine, kombiniranih pasmina i dolaze s gospodarstava koja nemaju isporuku mlijeka prema otkupljivačima, koja nemaju registriranu djelatnost prerade mlijeka na vlastitom gospodarstvu i nisu po toj osnovi upisana u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla. Također, koja imaju registrirano teljenje u JRDŽ-u u razdoblju od  01. 01. 2020. do 31. 12. 2020. godine i prisutna su na gospodarstvu na zadnji dan podnošenja zahtjeva

Minimalni broj grla prihvatljivih za potporu iznosi 5, a maksimalni broj 100.

Za potporu u Mjeri 2 prihvatljiva su muška i ženska grla koja su razdužena kroz klanje u odobrenim objektima u RH ili kroz izvoz prema podacima u JRDŽ-u u razdoblju od 01. 03. 2020. do 31. 12. 2020. godine, nisu mlađa od 14 niti starija od 28 mjeseci u trenutku razduženja, su prisutna na gospodarstvu najmanje 120 dana od dana dolaska na gospodarstvo do dana razduženja i sudjeluju u Farmskom sustavu osiguranja kvalitete junećeg, janjećeg i jarećeg mesa koji je objavljen na mrežnoj stranici HAPIH-a

Maksimalni broj prihvatljivih grla za potporu iznosi 1.000.

Za potporu u Mjeri 3 prihvatljive su krmače koje su na dan 30.11.2020. godine evidentirane u JRDŽ. Maksimalni broj krmača prihvatljivih za potporu iznosi 1.000.

Za potporu u Mjeri 4 prihvatljive su proizvodne površine na kojima se uzgaja jabuka i za koje je podnesen Jedinstveni zahtjev za potporu u 2020. godini. Minimalna površina pod jabukama za potporu iznosi 1,0 ha.

Za potporu u Mjeri 5 prihvatljive su proizvodne površine na kojima se uzgaja mandarina i za koje je podnesen Jedinstveni zahtjev za potporu u 2020. godini. Minimalna površina pod mandarinama za potporu iznosi 0,5 ha.

Za potporu u Mjeri 6 prihvatljive su proizvodne površine na kojima se uzgaja krumpir i za koje je podnesen Jedinstveni zahtjev za potporu u 2020. godini. Minimalna površina pod krumpirom za potporu iznosi 2,0 ha.

iznos potpore za Mjere 1, 2 i 3 utvrđuje se razmjerno broju prihvatljivih grla za potporu dok se jedinični iznos potpore za Mjeru 4, 5 i 6 utvrđuje sukladno površinama pod jabukom, mandarinom i krumpirom evidentiranima u ARKOD sustavu Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju temeljem kojih je podnesen Jedinstveni zahtjev za 2020. godinu.

Savjetovanje možete pronaći ovdje

Savjetovanje je otvoreno do: 1. veljače 2021.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Potpore Program potpore Covid Primarni proizvođači


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]