• Summit
  • 12.12.2020. 16:30

Proračun i fond za oporavak otključani: Hrvatskoj na raspolaganju 24,2 mlrd. eura

Kompromis je postignut, tenzije su spuštene, EU će se Mađarskom i Poljskom baviti idućih mjeseci i godina. Do tada će državama članicama na raspolaganju biti sredstva za višegodišnji proračun kao i fond za oporavak od Covida.

Foto: Depositphotos/samot
  • 804
  • 98
  • 0

Okončana je poljsko-mađarska blokada povijesnog paketa višegodišnjeg proračuna Europske unije te fonda za oporavak od Covida-19 i to nakon 20 sati vijećanja čelnika država članica. Tako je posljednji ovogodišnji sastanak na vrhu ipak uspješno završio pa će 1,8 bilijuna eura, što za proračun, što za oporavak biti na raspolaganju državama članicama, odnosno njezinim građanima. 

"Ovaj je summit bio test za Europu kojega smo uspješno prošli", rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron, a njemačka kancelarka Angela Merkel je dodala kako svaka država za sebe mora raditi na tome da zaključci o vlastitim sredstvima budu doneseni u nacionalnim parlamentima kako financije bile brzo operacionalizirane. "To je velika zadaća", naglasila je. 

Podsjetimo, Poljska i Mađarska prijetile su vetom na proračun zbog plana EU da će isplata financijskih sredstava biti uvjetovana poštivanjem vladavine zakona. 

Veto na Fond za oporavak i VFO: Mađarska i Poljska blokirat će 1,8 bilijuna EU sredstava?

Idući će mjeseci i godine, piše Politico, pokazati koliko su veliki sukobi vezani uz model vladavine prava koji sve više dijeli pojedine države članice EU kao i njezine temeljne vrijednosti. 

A kada je riječ o Mađarskoj i Poljskoj i njihovu kršenju vladavine prava, na summitu su čelnici svih država od Europske komisije zatražili da se suzdrži od provedbe tog mehanizma dok se te dvije zemlje ne izjasne na Sudu EU

Dakle, kompromis je postignut, tenzije su spuštene, da ne kažemo - stvari su pometene pod tepih pa za sada možemo ići dalje. 

Kada je riječ o Hrvatskoj, premijer Andrej Plenković na svom je Twitteru objavio kako sada imamo zajamčene financijske poluge od 24,2 milijarde eura za gospodarski oporavak u sljedećih 10 godina. "Čestitam svima na uspjehu!", zaključio je.


Tagovi

Proračun Fond za oporavak Veto Andrej Plenković


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica Agrokluba. Hobi vrtlarica, zaljubljena u prirodu.