Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veto
  • 26.11.2020. 09:00

EK Mađarskoj i Poljskoj: Europljani hitno trebaju pomoć, žalite se sudu pravde

Nakon što su ove dvije zemlje najavile veto na Fond za oporavak i VFO, čime bi blokirali 1,8 mlrd EU sredstava, Ursula von der Layen im je poslala jasnu poruku.

Foto: Depositphotos/hopsalka
  • 294
  • 15
  • 0

Brexit i Višegodišnji financijski okvir (VFO) te paket za oporavak od posljedica koronakrize teme su o kojima je govorila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. "Ovo su odlučujući dani za pregovore s Ujedinjenim Kraljevstvom", istaknula je u uvodu svoga govora pojasnivši kako postoje obrisi mogućeg dogovora, kada je riječ o robi, uslugama i transportu. 

Traže se jamstva za EU ribare

Tri su pitanja koja će odlučiti hoće li biti dogovora ili ne - ista pravila tržišnog natjecanja za obje strane, ribarstvo te kako rješavati sporove o interpretaciji eventualnog dogovora. Vremena je malo, ali, kako kaže der Layen, EU će učiniti sve što je u njezinoj moći da postigne sporazum. 

"Spremni smo biti kreativni, ali ne i dovesti u pitanje integritet našeg jedinstvenog tržišta koji je glavni štit europskog prosperiteta i bogatstva", bila je izričita, posebno se osvrnuvši na ribarstvo. 

"Nitko ne dovodi u pitanje suverenitet Velike Britanije u njezinim vodama. Ali, tražimo jamstva za naše ribare koji u tim vodama plove desetljećima, ako ne i stoljećima."

Europljanima je hitno potrebna pomoć

Komentirala je i veto kojega su Mađarska i Poljska uložile na Višegodišnji financijski okvir te Fond za oporavak. 

Veto na Fond za oporavak i VFO: Mađarska i Poljska blokirat će 1,8 bilijuna EU sredstava?

Podsjetila je kako su u srpnju šefovi država i vlada 27 država članica Unije tijekom četiri dana i noći pregovarali i postigli kompromis, a paket je razvijan i dalje. 

"Sada su dvije članice izrazile sumnju. Najbolji način bi bio njihovo otklanjanje", zaključila je predsjednica predloživši ovim dvjema državama jedini jasan put: "Mogu otići na Europski sud pravde i tamo provjeriti nova pravila. To je mjesto gdje rješavamo sporove oko pravnih tekstova. Ali ne na štetu milijuna Europljana kojima je hitno potrebna pomoć."

Podsjetimo, razlog zbog kojega su se ove dvije zemlje odlučile na tako drastičan korak je što su pod istragom EU zbog kompromitiranja neovisnosti sudova, medija i nevladinih organizacija. Blokirale su napredak u finalizaciji paketa zbog protivljenja novom mehanizmu koji bi omogućio EU da ukine sredstva zemljama za koje se utvrdi da krše načela vladavine zakona


Tagovi

Veto Proračun Pandemija Fond za oporavak Mađarska Poljska Europska komisija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)