Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeleni plan
  • 20.11.2021. 16:30

EK donijela tri nove inicijative za ostvarenje europskog Zelenog plana

Riječ je o novim pravilima za sprječavanje krčenja šuma, prometa otpadom te o novoj strategiji za tlo.

Foto: Lucija Bencarić
  • 200
  • 16
  • 0

Europska komisija donijela je tri nove inicijative potrebne za ostvarenje europskog Zelenog plana

Kako navode u priopćenju, riječ je o novim pravilima za sprječavanje krčenja šuma, prometa otpadom te o novoj strategiji za tlo.

"Za uspješno suzbijanje globalnih kriza povezanih s klimom i bioraznolikošću moramo preuzeti odgovornost za djelovanje u Europi i inozemstvu", kazao je izvršni potpredsjednik za europski zeleni plan Frans Timmermans istaknuvši kako je Uredba o krčenju šuma odgovor na zahtjeve građana da se sječa svede na najmanju moguću mjeru i da se promiče održiva potrošnja. 

Izgubljeno 420 milijuna hektara šuma

Povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius izjavio je da ako od partnera očekujemo ambicioznije klimatske politike i politike zaštite okoliša, tada bismo trebali smanjiti onečišćenje i prestati podupirati krčenje šuma. "Propisi o krčenju i pošiljkama otpada koje predlažemo najambiciozniji su zakonodavni pokušaji rješavanja tih problema u cijelom svijetu", naglasio je te dodao kako na temelju tih prijedloga EU preuzima odgovornost i podupire cilj smanjenja globalnog učinka na onečišćenje i gubitak bioraznolikosti.

"Predlažemo i revolucionarnu strategiju EU-a za tlo s jakim političkim programom kojim želimo osigurati jednaku razinu zaštite kakvu imaju i voda, morski okoliš i zrak", istaknuo je Sinkevičius.

Prema podacima koje su naveli, u razdoblju od 1990. do 2020. svijet je izgubio 420 milijuna hektara šuma, što je područje veće od Europske unije. 

Novim predloženim pravilima, građanima EU bi se jamčilo da proizvodi na tržištu koje kupuju, koriste i troše ne doprinose krčenju i degradaciji šuma. Također, pridonijela bi smanjenju stakleničkih plinova, gubitku bioraznolikosti, a pozitivno će utjecati na lokalne zajednice uključujući najranjivije skupine, kao što su autohtoni narodi, koje se u velikoj mjeri oslanjaju na šumske ekosustave.

Uredba o pošiljkama otpadom

Nadalje, u revidiranoj Uredbi o pošiljkama otpada, Komisija je predložila stroža pravila prilikom njegova izvoza i učinkovitiji sustav prometa otpadom. Dodatno, uvela je strože mjere protiv njegove nezakonite trgovine čime se ostvaruju ciljevi postizanja kružnog gospodarstva i nulte stope onečišćenja.

"Izvoz otpada u zemlje koje nisu članice OECD-a bit će ograničen i dopušten samo ako su treće zemlje spremne primiti određeni otpad i imaju mogućnost s njim upravljati na održivi način", stoji u priopćenju. 

Također, pratit će se pošiljke otpada u zemlje OECD-a te će se moći obustaviti ako se utvrdi za uzrokuju ozbiljne probleme u zemlji odredišta. 

Nova strategija za tlo

Kao treću inicijativu, Komisija je predstavila novu strategiju EU-a za tlo kako bi se do 2050. sva europska tla obnovila, postala otporna i na odgovarajući način zaštitila.

"Zdrava tla nužna su za 95 posto hrane koju konzumiramo, temelj su za više od 25 posto bioraznolikosti u svijetu i najveći su kopneni spremnik ugljika na planetu", istaknuli su u priopćenju. Nažalost, upozoravaju, 70 posto tla u EU nije u dobrom stanju. 

Strategijom se utvrđuje okvir s konkretnim mjerama za zaštitu, obnovu i održivo korištenje tla te se predlaže niz dobrovoljnih i pravno obvezujućih mjera. Njezin je cilj povećanje udjela ugljika u poljoprivrednom zemljištu, borba protiv dezertifikacije, obnova degradiranog zemljišta i tla te osiguravanje dobrog stanja svih ekosustava u tlu do 2050.

Nova EU strategija za tlo: Otvoreno javno savjetovanje

Dakle, cilj je osigurati za tlo jednaku zaštitu kakva postoji i za vodu, morski okoliš i zrak u Uniji, a to će se postići prijedlogom novog propisa o zdravlju tla koji će se izraditi do 2023. godine. 


Tagovi

Europska komisija Zeleni plan Krčenje šuma Gospodarenje otpadom Strategija za tlo Inicijative


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]