Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Degradacija tla
  • 06.02.2021. 15:00

Nova EU strategija za tlo: Otvoreno javno savjetovanje

Europska komisija je otvorila javno savjetovanje o razvoju nove EU strategije za zaštitu tla. U njemu možete sudjelovati do 27. travnja ove godine.

Foto: Martina Popić
  • 306
  • 288
  • 0

Europska komisija je pokrenula internetsko javno savjetovanje o razvoju nove EU strategije za tlo. Njegovo zdravlje je ključno za postizanje ciljeva Zelenog plana, poput klimatske neutralnosti, obnavljanja biološke raznolikosti, nultog zagađenja, zdravih i održivih prehrambenih sustava i otpornog okoliša, stoji u priopćenju.

Ipak, EK upozorava kako naša tla propadaju zbog neodrživog gospodarenja, prekomjerne eksploatacije, klimatskih promjena i zagađenja. Stoga je u sklopu Strategije biološke raznolikosti EU 2030. najavljeno usvajanje nove Strategije za tlo 2021. godine.

"Četvrtina biološke raznolikosti našeg planeta prisutna je u njemu. Ovo je doslovno blago pod našim nogama, a o tome ovisi naša hrana i naša budućnost", rekao je povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo, Virginijus Sinkevičius. Kaže i da EU treba provoditi snažniju politiku koja će omogućiti postizanje ambicioznih ciljeva u vezi s klimom, biološkom raznolikošću i sigurnošću hrane te pojačati napore u vezi upravljanja ovim resursom.

Vraćanje zdravog statusa?

Cilj novog modela bit će rješavanje pitanja vezanih uz tlo i zemljište na sveobuhvatan način kojim se želi pomoći u postizanju neutralnosti degradacije zemljišta do 2030. godine, to jest vraćanje "zdravog statusa" iste količine koja je degradirana zbog ljudske aktivnosti. To je jedan od ključnih ciljeva održivog razvoja.

Istražit će se kako zaštititi njegovu plodnost, smanjiti eroziju i povećati organsku tvar. Uz to, strategija će razmotriti izazove poput identificiranja onečišćenih područja, obnavljanja uništenih tla, definiranja uvjeta za njihovo dobro ekološko stanje i poboljšanja praćenja kakvoće.

Stoga EK poziva se građane, organizacije i relevantne aktere da sudjeluju u javnom savjetovanju koje će ostati otvoreno za povratne informacije do 27. travnja 2021. godine.

Više o savjetovanju potražite ovdje.


Tagovi

Europska komisija Europska unija Javno svjetovanje Zaštita tla


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]