Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša u Italiji
  • 12.05.2023. 15:00

Dobili povjerenika za sušu - Italiji prijete i klizišta

Najveći problem je pronalaženje sredstava za projekte. Suša je stvorila gubitke od oko šest milijuna eura. Sindikat poljoprivrede upozorava na klizišta zbog trenutnih oborina

Foto: Depositphotos/andreadelbo
  • 721
  • 103
  • 0

Nicola Dell'Acqua imenovan je povjerenikom za borbu protiv suše u Italiji. Njegov zadatak je zaustaviti dugogodišnji problem uzrokovan dugotrajnim sušnim razdobljima i niskim vodostajem, posebno na sjeveru zemlje. Prošle godine gubici u poljoprivredi su iznosili oko šest milijardi eura.

Na ovu poziciju dolazi s funkcije direktora Veneto Agricolture i već je koordinator svih projekata u Venetu protiv suše. Vlada mu je dala povjerenje do prosinca, uz mogućnost obnove funkcije do kraja 2024. godine.

Poslovi koji čekaju povjerenika

Na popisu hitnih radova je pojednostaviti proceduru za izgradnju vodovodnih objekata kao što su akumulacije, kanali i brane. U planu je da realizira izgradnju spremnika za prikupljanje vode za upotrebu u poljoprivredi, kao i postrojenja za desalinizaciju i ponovnu upotrebu otpadnih voda.

Očekuje se da će najveći problem biti pronalazak sredstava jer je prema procjeni potrebno najmanje 13,3 milijarde eura, a do sada je izdvojeno 5,1 milijarda eura. Jedan od ciljeva je i suzbijanje disperzije vode, jer do 50 posto se gubi zbog lošeg održavanja i zastarjelosti akvadukta. Napori su usmjereni i na povlačenje sredstava iz EU, a za koje se smatra da su blokirani u ministarstvima između nacionalnih i europskih fondova.

Klizišta velik problem

Prošlogodišnja suša je ugrozila više od 30 posto poljoprivredne proizvodnje u zemlji i polovicu farmi, posebno onih gdje se proizvodi najpoznatija parmska šunka, pokazuju podaci poljoprivrednog sindikata Coldiretti. Slana voda koja je iz mora kroz korito rijeke Po prodirala u plodnu ravnicu uništila je mnoge usjeve.

U najnovijim analizama iz ovog sindikata upozoravaju na loše vrijeme i opasnost od klizišta i poplava. Ističu da je neophodno imati akumulacijske bazene koji će sačuvati vodu nizvodno i neće rezultirati poplavama.

"Ulaganje u akumulacijske bazene postaje fundamentalno za sigurnost cijele naše zemlje. Oni mogu čuvati višak vode za preraspodjelu kada je to potrebno", izjavio je Ettore Prandin, predsjednik ove organizacije.

Suša u Španjolskoj: Rezerve vode nestaju, uhićeni zbog ilegalnih bunara, organiziraju se prosvjedi

Očekuje se da će kiša obnoviti zalihe u jezerima, rijekama, kopnu i planinama, dok jake oluje s obilnim oborinama pogoršavaju situaciju s klizištima i blatom jer suha zemlja nije u stanju apsorbirati vodu koja silovito pada i ima tendenciju stvaranja klizišta.


Tagovi

Italija Suša Suša u Italiji Nicola Dell'Acqua Povjerenik za sušu Klizišta Oluja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]