Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša u Italiji
  • 04.07.2022. 18:00
  • Italija

More prodire u korito rijeke Po - već se osjeća razorno djelovanje suše na usjeve

Stvorio se slani klin, jer rijeka nije u mogućnosti oduprijeti se prodoru mora. Slatka voda ostaje na površini, dok slana napreduje po dnu riječnog korita

Foto: Depositphotos/andreadelbo
  • 5.707
  • 467
  • 0

Italija se suočava s najgorom sušom u posljednjih nekoliko desetljeća. I kao da to nije dovoljno, poljoprivrednici se proteklih dana suočavaju s još jednim velikim problemom, a to je prodiranje morske vode duboko u kopno, navodi Reuters.

Razina vode u rijeci Po je vrlo niska, a navodnjavanje poljoprivrednih usjeva nemoguće. Zbog niskog nivoa i malog protoka slatke riječne vode, iz Jadranskog mora u dubinu kopna ulazi slana voda.

"Ako ne bude kiše u narednih deset do petnaest dana usjevi će biti uništeni. Trenutno gubimo ovogodišnju žetvu. Što situacija duže traje, to je problem sve gori", rekao je Giancarlo Mantovani, direktor organizacije Reclaiming the Po, koji se bore za zaštitu rijeke.

Posljedice vremenskih neprilika

Oko trećine plodnog zemljišta otpada na regiju kroz koju protječe Po i koja trpi nedostatak padalina, jer tijekom zime nije bilo dovoljno snijega, a ljetne suše su došle prerano. Poljoprivrednici su preplašeni posljedicama razorne suše i gubitkom usjeva. Situacija je kritična, jer je razina vode toliko opala da je sustav za njezino podizanje bio blokiran. Osim manjka u rijeci, i jezera na sjeveru su ispod ili blizu rekordno niskih nivoa. Opada i razina prirodnih akumulacija u centralnom dijelu zemlje.

Ovo je najgora suša u posljednjih 70 godina. More prodire u Po u dužini od 30,6 km što ima porazan utjecaj na živi svijet i zemljište. Stvorio se slani klin, jer rijeka nije u mogućnosti oduprijeti se prodoru mora. Slatka voda ostaje na površini, dok slana napreduje po dnu riječnog korita. Razorno djelovanje se već osjeća kada su u pitanju usjevi, bioraznolikost i hidroelektrane.

Morska voda u riječnom toku sprječava navodnjavanje poljoprivrednih usjeva.

Velike štete u poljoprivredi

Coldiretti, nacionalna organizacija poljoprivrednika, navodi da temperature preko 40ºC i vreli vjetar smanjuju prinos voća i povrća za 15 posto. Trešnje, lubenice, dinje, kruške, rajčice i breskve su prve na udaru. Ovaj sektor osigurava zaposlenje za 440 tisuća radnika, što je 40 posto od ukupnog broja zaposlenih u poljoprivredi. Dvadeset pet posto ukupne proizvodnje osigurava promet od 15 milijardi eura godišnje. Ove godine štete će biti visoke i iznositi nekoliko milijuna eura.

Veliki je strah od pojave oluja i tornada koji za kratko vrijeme mogu uništiti cjelokupan rad. Štete od tuče i olujnog nevremena se penju do tri milijarde eura.

Preko 9.000 ha je opožareno u posljednjih šest mjeseci, što je šest puta više nego u 2020. godini. U 2021. godini bilo je 659 velikih požara koji su gutali sve pred sobom.

Posljedice suše trpe i životinje, od pčela do goveda. Kako bi zaštitili pčele i spriječili njihov pomor mnogi pčelari su pribjegli umjetnom navodnjavanju. Zbog visokih temperatura ovi kukci ne lete, a potrebne su im veće količine vode kako bi se rashladile u košnici.

Na farmama koka nesilica uključeni su klima uređaji. Za rashlađivanje krava su neophodni ventilatori i rashladni tuševi, a jedna životinja tijekom dana može popiti do 140 l vode. Proizvodnja mlijeka u ovakvim uvjetima je smanjena i do 20 posto.


Tagovi

Suša Rijeka Po Prodiranje mora Šteta u poljoprivredi Talijanska poljoprivreda Coldiretti


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

E, zemljo moja.
Više od 60 posto tla u zemljama EU je nezdravo.