Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posljedice suše
  • 10.05.2023. 18:00

Suša u Španjolskoj: Rezerve vode nestaju, uhićeni zbog ilegalnih bunara, organiziraju se prosvjedi

U Španjolskoj je 2022. bila najtoplija i najsušnija, a situacija se nije promijenila ni u ovoj godini. Sve je postalo politička tema

Foto: Unió de Pagesos de Catalunya
  • 1.110
  • 97
  • 0

Dugotrajna suša na jugu Europe uzima svoj danak. Najviše je pogođena Španjolska. Rezerve vode iznose 48,9 posto ukupnog kapaciteta, a akumulacijske zalihe 27.417 hm³ vode, što je u proteklom tjednu smanjeno za 406 hm³, odnosno 0,7 posto trenutnog ukupnog kapaciteta spremnika, navodi Agronoticias. Atlantski dio zemlje je dobio nešto oborina, dok je strana prema Sredozemnom moru i dalje bez kiše ili su one bile rijetke.

Najavljuju prosvjede

Sindikat Unió de Pagesos organizirao je prosvjede danas, 10. te pozvao i na okupljanja 16. svibnja kako bi zatražio hitan odgovor od Opće državne uprave na izuzetno ozbiljnu situaciju s kojom se uglavnom suočavaju poljoprivrednici, izvijestio je Valenciafruits. Nedavna ograničenja navodnjavanja u slivu rijeka Segre i Ebre ukazala su na nedostatak planiranja, ali i improvizaciju Hidrografske konfederacije Ebro. Zbog toga Sindikat poziva državu da preuzme odgovornost. U travnju su Vladi poslali niz mjera za rješavanje ove situacije, ali nije bilo odgovora.

Zbog toga su prisiljeni doduzeti akcije kako bi zatražili konkretne mjere protiv suše, kao i zaustavili povećanje državne birokracije koja uključuje digitalno praćenje eksploatacije.

Poljoprivrednici na ulicama

Među hitnim mjerama koje zahtijevaju su direktna pomoć, financiranje i smanjenje uvjeta za državnu pomoć kao i za provođenje ZPP-a, fiskalne i socijalne cijene vode. Traže i da se hitno osigura navodnjavanje kako bi se osigurale neophodne zalihe za opstanak stoke i plantaža voćnih usjeva.

Ilegalni bunari

Posljednjih mjeseci je tamošnja policija uhitila 26 osoba zbog navodnog korištenja vode iz ilegalnih bunara za uzgoj suptropskog voća, piše CNN

U izvješću španjolske civilne garde navodi se da je četverogodišnja istraga otkrila 250 ilegalnih bunara i ribnjaka u sušom pogođenom području okruga Axarquia istočno od Malage, duž obale Sredozemnog mora.

Osim desetaka uhićenih, 44 osobe su pod istragom, a smatra se da su uzrokovali štetu od gotovo 11 milijuna dolara. 

Politička tema

Nedostak vode i oborina je glavna tema koja zaokuplja španjolsko društvo, navodi ElPais. Od početka povijesnog niza, prošla, 2022. je bila najtoplija godina, s tim da je travanj bio najtopliji i najsušniji. Posljedice su razorne. Oko problema se sukobljavaju ekolozi i poljoprivredni sektor, a ovo je postala i politička tema.

Ekolozi ističu da vode ima dovoljno za svakoga ako se koristi na drugačiji način, dok poljoprivrednici upozoravaju da ih suša vodi u propast. Ubrzala se rasprava o održivosti primarnog sektora i stanju Španjolske kao izvozne sile intenzivnih navodnjavanih usjeva.


Tagovi

Suša Nestašica vode Ilegalni bunari Političko pitanje Povijesna suša Španjolska Prosvjedi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo