Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 24.03.2023. 18:00

Cijene pšenice vratile se na ljeto 2021. - kako stoje ostale žitarice?

Na cijene utječe puno toga, a najviše prognoze žetve u Europi, Sjevernoj Americi i Rusiji

Foto: Maja Celing Celić
  • 5.699
  • 328
  • 0

I sa svjetskih burzi za ratare stižu nepovoljne vijesti. Najveći pritisak je na cijene pšenice. Na pariškom MATIF-u u četvrtak ona je pala na 245 eura/t.  

Cijena kukuruza je imala blagi pad i za lipanjske budućnosnice je iznosila 242,75 eura/t. Kada je u pitanju uljana repica, sredinom tjedna ona je također pratila silazni trend i bila najjeftinija u posljednje dvije godine. U četvrtak su budućnosnice za svibanj blago porasle na 436,25 eura/t što je rast od 6,25 eura/t, dok su kolovoške porasle za 5,5 eura/t na 439,50 eura/t.

Na čikaškom CBot-u svibanjske budućnosnice za pšenicu su pale na 224,50 eura/t, dok su za kukuruz ostvarili blag porast na 229,66 eura/t. Cijena soje je pala na 480,29 eura/. Zob je pojeftinila i za tonu se treba izdvojiti 229,34 eura.

Može se reći da se tržište pšenice vratilo na ljeto 2021. godine. Utjecaja je puno, od obnove žitnog koridora u Crnom moru, do promjene u financijskim fondovima na tržištima žitarica.  No, dobre prognoze žetve pšenice u Europi, Sjevernoj Americi i Rusiji imaju najveći utjecaj. Ozimi usjevi su u dobrom stanju.

Rapidan pad cijena žitarica i uljarica na domaćem tržištu

Manje cijene pšenice i uljane repice je uzrok pada cijena kukuruza.

Ipak, treba napomenuti da je riječ o blagom padu zbog velike potražnje iz Kine.


Tagovi

Cijene pšenice Cijene kukuruza Cijene uljane repice Berza Tržište žitarica Cijene žitarica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]