Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO indeks
  • 06.03.2023. 15:00

Cijene hrane i dalje padaju: Koji proizvodi su pojeftinili?

Trend pada nastavio se jedanaesti mjesec zaredom. Dvije vrste proizvoda predvode u nižim cijenama

Foto: Depositphotos/valio84sl
  • 601
  • 60
  • 0

U siječnju je indeks cijena hrane Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) nastavio trend pada jedanaesti mjesec zaredom. U veljači je prosjek bio samo 0,6 posto niži u odnosu na siječanj.

Indeks je pao 18,7 posto u odnosu na vrhunac koji je dostigao u ožujku 2022. godine.

Na to je najveći utjecaj imao pad indeksa za biljna ulja i mliječne proizvode, zajedno sa djelomično nižima za žitarice, ali i meso. To je više nego nadoknadilo nagli rast cijena šećera.

Biljna ulja i mlijeko

U veljači je indeks cijena žitarica ostvario blago smanjenje od 0,1 posto u odnosu na siječanj i 1,4 posto iznad nivoa prije godinu dana. Poslije tri uzastopna mjeseca pada, međunarodne cijene pšenice su u veljači neznatno porasle. Za kukuruz su također ostvarile blagi porast zbog pogoršanja uvjeta u Argentini, pojačanog izvoza iz Brazila i manje potražnje iz SAD-a. Za sirak su smanjene za samo 0,2 posto, ječma za 0,9 posto. Najviše zbog veće dostupnosti na južnoj hemisferi.

U Europi cijene žitarica rastu - upitan transport preko Crnog mora

Indeks cijena biljnih ulja je pao za 3,2 posto u odnosu na siječanj i predstavlja najnižu razinu od početka 2021. godine. Pale su vrijednosti palminog i sojinog, a kotacije suncokretovog i ulja repice su ostale na silaznoj putanji.

Za 2,7 posto manje su cijene svih mliječnih proizvoda u odnosu na siječanj, a najveći pad su doživjele one maslaca i obranog mlijeka u prahu. U zapadnoj Europi su sezonske isporuke mlijeka posljednjih mjeseci bile iznad mjesečnih prosjeka i utjecale na globalne izvozne cijene. Povećane su zalihe maslaca i sira.

Šećer najviše poskupio

Neznatno je niži indeks cijena mesa. U veljači su vrijednosti za meso peradi pale osmi mjesec zaredom, što je odraz velike globalne ponude. Za svinjsko su porasle, potkrijepljene zabrinutošću tržišta zbog niske dostupnosti svinja spremnih za klanje usred rastuće interne potražnje u Europi. Kada je riječ o govedini i ovčetini, bile su stabilne.

Cijene svinja i dalje rastu - manja proizvodnja u EU

Najviše je poskupio šećer i to za 6,9 posto u odnosu na siječanj. Treba reći da su iznosi dostigli najveću razinu u posljednjih šest godina, a najviše zbog zabrinutosti oko proizvodnje i manjeg izvoza u Indiji. Dobar napredak žetve na Tajlandu i obilne oborine u glavnim uzgojnim područjima Brazila spriječili su veći mjesečni rast.


Tagovi

FAO Indeks cijena hrane Šećer Mlijeko Biljna ulja Cijene hrane Meso Cijene žitarica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.