Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene hrane
  • 05.02.2023. 10:00

Cijene hrane padaju 10. uzastopni mjesec - kakve su prognoze za žitarice?

Ovom je trendu doprinio pad cijena biljnih ulja, mliječnih proizvoda i šećera, dok su za žitarice i meso ostale uglavnom stabilne, stoji u FAO izvješću

Foto: Depositphotos/valio84sl
  • 3.561
  • 250
  • 0

Svjetske cijene hrane pale su u siječnju 10. uzastopni mjesec. Sada su niže za oko 18 posto u odnosu na rekordno visoku cijenu prošlog ožujka, nakon ruske invazije na Ukrajinu, objavila je u petak Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO). 

Indeks cijena je u prosjeku prošlog mjeseca iznosio 131,2 u odnosu na 132,2 boda u prosincu. Bila je to najniža vrijednost od rujna 2021.

Što je doprinjelo padu? 

Ovom je trendu doprinio pad cijena biljnih ulja, mliječnih proizvoda i šećera, dok su za žitarice i meso ostale uglavnom stabilne, stoji u izvješću. 

U 2022. srušen rekord u cijenama hrane - najviše svih vremena

U odvojenim procjenama ponude i potražnje žitarica, FAO je povisio svoju prognozu globalne proizvodnje u 2022. na 2,765 milijardi tona s prethodne procjene od 2,756 mlrd. t.

Njihov indeks cijena porastao je samo 0,1 posto na mjesečnoj razini u siječnju, a na godišnjoj je to rast od 4,8 posto. Međunarodne cijene pšenice pale su 2,5 posto jer je proizvodnja u Australiji i Rusiji nadmašila očekivanja.

Riža je, nasuprot tome, skočila za 6,2 posto, djelomično potaknuta snažnom lokalnom potražnjom u nekim azijskim zemljama izvoznicama.

Cijene biljnog ulja pale su u siječnju za 2,9 posto, mliječnih proizvoda 1,4, šećera 1,1 posto, a meso tek za 0,1 posto. 

Prognoze za žitarice

Gledajući ponudu i potražnju za žitaricama, FAO očekuje rekordnu globalnu proizvodnju pšenice u 2022. zahvaljujući situaciji u Australiji i Rusiji. 

Ruska pšenica na globalnom tržištu - premašili izvoz iz 2021.

Kada je riječ o riži, ona je revidirana prema dolje zbog proizvodnje u Kini koja je niža od očekivane te se sada predviđa pad od 2,6 posto u odnosu na najvišu razinu svih vremena u 2021.

Gledajući unaprijed, za 2023., u FAO izvješću stoji da prve naznake ukazuju na vjerojatno širenje usjeva ozime pšenice na sjevernoj hemisferi. Međutim, upozorava da visoki troškovi gnojiva mogu utjecati na prinose.

Predviđalo se da će svjetsko korištenje žitarica 2022./23. pasti za 0,7 posto u odnosu na prethodnu godinu, na 2,779 milijardi tona. Procjena svjetskih zaliha ove robe bila je fiksirana na 844 milijuna tona, što je smanjilo svjetski omjer zaliha i upotrebe za 2022./23. na 29,5 s 30,8 posto u 2021./22.


Tagovi

FAO Cijena hrane Indeks Pad cijena Prognoza za žitarice Trend Siječanj


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tips&tricks: Ako muku mučite s rovcima (mrmcima) u vrtovima, iskoristite stare plastične posudice od cvijeća, jogurta i sl., izrežite dno i pri sadnji korijen neka bude u posudici, zatrpajte zemljom i nadajte se najboljem :D Mi ovako sadimo... Više [+]