Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene hrane
  • 09.01.2023. 15:00

U 2022. srušen rekord u cijenama hrane - najviše svih vremena

FAO indeks cijena u prosincu pao je na 132,4 boda, što je pad od 1,9 posto u odnosu na studeni. No i dalje su vrlo visoke

Foto: Depositphotos/Wavebreakmedia
  • 1.553
  • 60
  • 0

Globalne cijene hrane pale su deveti mjesec zaredom u prosincu, iako su, kada se pogleda čitava 2022. dosegnule rekordnu razinu, pokazali su podaci Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO). 

Na mjesečni su rekord prvo skočile u ožujku prošle godine, odmah nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, globalno važnog dobavljača pšenice i ulja za kuhanje.

Događaji u mjesecima koji su slijedili, a ponajviše blokada crnomorskih puteva dodatno su utjecali na vrijednosti. 

FAO piše da je indeks cijena u prosincu pao na 132,4 boda, što je pad od 1,9 posto u odnosu na studeni. Bio je i jedan posto niži nego u prosincu 2021.

No, ukupno je bio 14,3 posto veći u 2022. u usporedbi s prethodnom godinom jer je dosegnuo 143,7 bodova, što je najviša vrijednost svih vremena, od početka bilježenja 1990. godine.

Pad vrijednosti biljnih ulja

Pad indeksa u prosincu potaknut je naglim padom međunarodnih cijena biljnih ulja, zajedno s određenim padom za žitarice i meso, ali smanjen blagim povećanjem za šećer i mliječne proizvode, stoji u priopćenju FAO. 

"Stabilizacija cijena prehrambenih proizvoda je dobrodošla nakon dvije vrlo nestabilne godine", rekao je glavni ekonomist FAO-a Maximo Torero u izjavi.

"Važno je i dalje pratiti što se događa i fokusirati se na smanjenje globalne prehrambene nesigurnosti s obzirom na to da su svjetske cijene hrane i dalje na visokim razinama", naglasio je.

Mnoge osnovne namirnice su blizu rekordnih vrijednosti, a Torero je istaknuo cijene riže koje su u porastu te da je još uvijek mnogo rizika povezanih s budućom opskrbom. 


Tagovi

Cijene hrane Rekordne cijene FAO Stabilizacija cijena Cijena ulja Maximo Torero


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.