Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO izvješće
  • 06.12.2022. 07:30

Cijene hrane u studenom skoro nepromijenjene, najviše poskupio šećer

Pad su ostvarile globalne cijene žitarica, mliječnih proizvoda i mesa te tako ublažile rast uzrokovan višim cijenama biljnog ulja i šećera.

Foto: Depositphoto/teamtime
  • 1.495
  • 89
  • 0

Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO je u svom izvješću objavila da je indeks cijena hrane u studenom ostao skoro nepromijenjen već drugi mjesec. Vrijednost je viša za samo 0,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Pad su ostvarile svjetske cijene žitarica, mliječnih proizvoda i mesa te tako ublažile rast za biljna ulja i šećer.

Naime, do pada kod pšenice, kukuruza, mliječnih proizvoda i govedine došlo je zbog postignutog dogovora izvoza poljoprivrednih proizvoda preko crnomorskih luka, ali i većeg izvoza iz Australije i Brazila. 

Najviše je poskupio šećer

Indeks cijene žitarica je smanjen za 1,3 posto, ali je u odnosu na 2021. godinu veći za 6,3 posto. Najviše su pale za pšenicu, za 2,8 posto i kukuruza za 1,7 posto, ali su ove promjene ublažene zbog globalnog rasta cijena riže, za 2,3 posto. Tome je doprinio izvoz pšenice iz Rusije te manja potražnja iz SAD-a.

Međunarodne cijene krupnozrnih žitarica su snižene za jedan posto u studenom odnosu na listopad.

Smanjene prognoze za globalnu proizvodnju i zalihe žitarica, a što je s trgovinom?

U studenom je indeks cijena biljnog ulja porastao za 2,3 posto nakon pada koji je trajao sedam uzastopnih mjeseci. Poskupilo je palmino i sojino ulje, a pojeftinila su od suncokreta i uljane repice.

Najviše je porastao za šećer, za 5,2 posto što predstavlja prvo povećanje nakon šest mjeseci uzastopnog pada. Manji izvoz iz Indije, kašnjenje u žetvi u ključnim zemljama i veće cijene etanola u Brazilu su razlog. Ipak, međunarodne kotacije šećera ostale su 4,9 posto ispod razine u istom mjesecu prošle godine.

Mliječni proizvodi i meso

Smanjen je indeks cijena mliječnih proizvoda za 1,2 posto u odnosu na listopad. To je peti uzastopni mjesečni pad, ali je za 9,2 posto iznad vrijednosti prije godinu dana. Manja je potražnja za maslacom, obranim i punomasnim mlijekom u prahu. Najviše je pala cijena obranog. Porasla je potražnja za sirom, jer je manja dostupnost kod vodećih proizvođača.

Indeks cijena mesa je bio niži za 0,9 posto u odnosu na listopad. To je peti uzastopni pad, ali i 4,1 posto iznad prošlogodišnje vrijednosti. Povećane su izvozne zalihe iz Australije i Brazila, što nije umanjila ni jaka potražnja iz Kine. Cijene goveđeg mesa su smanjene, ali su se oporavile ostalih vrsta, najviše ovčetine.


Tagovi

FAO izvještaj Indeks cijena Žitarice Meso Biljna ulja Cijene


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.