Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište svinja
  • 13.02.2023. 15:00

Cijene svinja i dalje rastu - manja proizvodnja u EU

Slaba ponuda diktira rekordan rast cijene tovljenika, prasadi i svinjetine.

Foto: Depositphoto/exinocactus
  • 1.226
  • 78
  • 0

Cijene svinjskog mesa su u Njemačkoj dostigle rekordne iznose, piše Agrarheute. Razlog tome je slaba ponuda koja ne može zadovoljiti potražnju što će diktirati stanje na tržištu u narednom razdoblju. Raspon cijena na tamošnjoj burzi Interesne grupe uzgajivača svinja ISN se kretao od 2,28 do 2,35 eura za kilogram, a rast će još više kako se bude bližilo vrijeme roštiljanja. 

Gotovo 10 posto manje zaklanih grla  

Najnoviji podaci Saveznog zavoda za statistiku Destatis pokazuju da je u klaonicama širom Njemačke zaklano samo 47,1 milijun svinja u 2022. godini. To je 9,2 posto ili 4,77 milijuna manje zaklanih grla.

Prosječna masa tovljenika je 96,6 kg i predstavlja smanjenje od 0,2 kg u odnosu na prethodni tjedan. 

Porasla je i cijena prasadi od 25 kg te je iznosila 71 euro po komadu. 

Manja proizvodnja u EU

Očekuje se da će proizvodnja u Europskoj uniji nastaviti padati u 2023. godini. Prema trenutnoj procjeni, za četiri posto.

Europska komisija predviđa pad proizvodnje svinja od siječnja do ožujka 2023. od 5,1 posto u odnosu na prvi kvartal prethodne godine. U drugom kvartalu on bi mogao biti biti 4,5 posto. U drugoj polovinc godine očekuje se da će ta stopa ipak biti niža. 

Ovaj će sektor velike gubitke doživjeti u Njemačkoj i Danskoj, gdje će trend pada biti šest posto, a slijedi ih Španjolska s oko četiri posto.

Najveći utjecaj je imala cijena stočne hrane koja diktira tempo ove proizvodnje. Prema nizozemskom Rabobanku, kukuruz se prvog tjedna u siječnju prodavao po cijeni manjoj za 14 posto u odnosu na kraj listopada 2022. Cijena stočne pšenice je pala za 11 posto. U narednom se razdoblju očekuje dalji pad cijena i smanjenje troškova za proizvođače.


Tagovi

Cijene svinja Cijene svinjetine Proizvodnja svinja Cijena prasadi Tržište svinja Svinjetina


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]