Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smanjenje pesticida
  • 08.06.2022. 10:00

Borzan: U Bruxellesu lobiraju za pesticide, a kod kuće otežavaju život eko proizvođačima

Pozivam ministricu poljoprivrede Mariju Vučković da se očituje i objasni javnosti zašto nije u njihovom interesu da se hrana manje prska kemijom, kaže naša eurozastupnica Biljana Borzan.

Foto: Depositphotos/valio84sl
  • 978
  • 299
  • 0

Vlada Republike Hrvatske, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, izravno lobira u Bruxellesu da Europska unija odustane od obvezujućih ciljeva smanjenja upotrebe kemijskih pesticida u proizvodnji hrane, kaže eurozastupnica Biljana Borzan

Jasno je to, navodi izvjestiteljica eurosocijalista za strategiju "Od polja do stola“, iz dopisa poslanog još 16. ožujka 2022. u Europsko vijeće kojeg, između ostalih, potpisuje i hrvatska Vlada.

"Šokirana sam i ljuta, u čije ime lobiraju protiv smanjenja pesticida? U ime građana Hrvatske, koji su valjda zadovoljni što izumiru pčele i što su tragovi pesticida sveprisutni na hrani?", pita naša eurozastupnica koja je pozvala ministricu poljoprivrede Mariju Vučković da se očituje i objasni javnosti zašto nije u njihovom interesu da se hrana manje prska kemijom. 

Kako dodaje, dopis, kojeg potpisuje Hrvatska i još 11 država članica, izražava neslaganje s ciljem da EU prepolovi upotrebu kemijskih pesticida sredstava do 2030. Nadalje, smatraju kako za to ne postoji znanstvena osnova te kako su ciljevi nedostižni.

Pogotovo se, kaže, protive novom zakonu o održivoj upotrebi pesticida kojeg bi Europska komisija trebala predstaviti 22. lipnja, a za kojeg je nedavno upozorila da je upitan radi žestokog lobiranja.

"Ispada da Ministarstvo poljoprivrede u Bruxellesu lobira protiv ekoloških ciljeva, a u isto vrijeme u Hrvatskoj otežava život proizvođačima eko-hrane smanjenjem potpora i apsurdnim propisima. Kada smo se mi kao država odredili u tom smjeru? Kada je Sabor o tome raspravljao, jesu li građani za to glasali?", pita.

Ministarstvo poljoprivrede: Tvrdnje zastupnice Borzan su netočne, politikantske i zlonamjerne

Podsjeća i da je nedavno provela istraživanje javnog mnijenja na tu temu te je čak 91 posto ispitanika odgovorilo da podržava smanjenje upotrebe pesticida, što pokazuje da je svijest građana o njihovom utjecaju na zdravlje i okoliš velika.


Tagovi

Biljana Borzan Smanjenje pesticida Ministarstvo poljoprivrede Lobiranje Od pola do stola


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs