Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smanjenje pesticida
  • 08.06.2022. 14:20

Ministarstvo poljoprivrede: Tvrdnje zastupnice Borzan su netočne, politikantske i zlonamjerne

Resorno ministarstvo reagiralo je na prozivku eurozastupnice da izravno lobiraju u Bruxellesu da EU odustane od obvezujućih ciljeva smanjenja upotrebe kemijskih pesticida u proizvodnji hrane.

Foto: Depositphotos/sauletas
  • 406
  • 76
  • 0

"U potpunosti odbacujemo netočne, politikantske i zlonamjerne tvrdnje zastupnice Borzan koja dezinformira hrvatsku javnost tvrdeći da Vlada izravno lobira i zalaže se da Europska unija odustane od obvezujućih ciljeva smanjenja upotrebe kemijskih pesticida u proizvodnji hrane", reagirali su iz Ministarstva poljoprivrede. 

Eurozastupnica, dodaju, ujedno ne priznaje hrvatske uspjehe na EU razini i djeluje protiv vitalnih interesa RH.

Navode i da je RH uz  Bugarsku, Estoniju, Mađarsku, Latviju, Litvu, Maltu, Austriju, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju, podržala komunikaciju Poljske u kojoj je iskazana zabrinutost po pitanju ostvarenja EU cilja koji se odnosi na smanjenje korištenja sredstva za zaštitu bilja na način da države članice smanje korištenje istog za 50 posto na nacionalnoj razini, naglašavajući potrebu za uvažavanjem pojedinačnih razlika država.

Na sastanku AGRIFISH Vijeća u ožujku istu informaciju usmeno su podržali još Cipar, Portugal, Finska, Grčka, Irska i Nizozemska.

Borzan: U Bruxellesu lobiraju za pesticide, a kod kuće otežavaju život eko proizvođačima

Pojašnjavaju da zajednički dokument ne osporava EU cilj iz strategije "Od polja do stola", ali naglašava da se on mora postići uvažavanjem razlika u pogledu količine korištene aktivne tvari po hektaru poljoprivrednog zemljišta i već postignutih rezultata na razini država članica. 

"Ukoliko zastupnica Borzan smatra da jednaka pravila trebaju vrijediti i za našu zemlju koja koristi upola manje pesticida po hektaru od europskog prosjeka ili ne razumije navedenu problematiku ili svjesno radi protiv interesa domaćih poljoprivrednika i hrvatske proizvodnje hrane", uzvraćaju iz Ministarstva. 

Kažu i da su ovi navodi u skladu s već ranije usvojenim nacionalnim stajalištima ili stavovima institucija Europske unije, pri čemu je ovo okvirno stajalište Vlade RH bilo raspravljeno u Hrvatskom saboru te su ga podržali saborski odbori za poljoprivredu, okoliš i europske poslove, s obzirom da koristimo upola manje pesticida, 1,04 kg/ha, od prosjeka EU  koji iznosi 2,05 kg/ha.

I Vijeće EU, dodaju, u svojim zaključcima iz listopada 2020. godine, u ime svih država članica navodi da u ostvarenju zajedničkih ciljeva treba voditi računa o već postignutom uspjehu te o različitim polazišnim točkama, okolnostima i uvjetima. Na kraju, i Europski parlament je u svojoj rezoluciji o strategiji "Od polja do stola" pozvao Komisiju da pojasni kako će osigurati da individualni doprinosi država budu utvrđeni na način da uvažavaju njihove različite startne pozicije, kao i raspoloživost alternativnih sredstava i njihov učinak na sektor, prihode poljoprivrednika i na prehrambenu sigurnost.

Hrvatska koristi daleko manje pesticida

Pišu i da su ovo sve pitanja na koja su države članice tražile dodatne odgovore te smatraju opravdanim ukazivati na njih i tražiti obrazloženja prije preuzimanja dodatnih obveza kroz novi EU zakonski okvir.

"To ne znači da Vlada podržava neekološke metode proizvodnje, kako maliciozno i populistički implicira zastupnica, kao uostalom ni Hrvatski sabor, Vijeće EU ili Europski parlament, koji su svi ukazali na slične probleme koji mogu nastati u provedbi ciljeva strategije Od polja do stola", naglašavaju.

Zaključno, odlučno odbacuju tvrdnje da se protive održivom korištenju pesticida i ekološkim ciljevima, osobito s obzirom da je RH po mnogim okolišnim pokazateljima iznad prosjeka Europske unije i primjer drugim državama članicama. Ministarstvo, kažu, već niz godina provodi i financira mjere kojima se unaprjeđuje okolišna održivost poljoprivredne proizvodnje te su u skladu s nacionalnim i EU ciljevima "spremni i na veći iskorak".

"Pri tome imamo odgovornost istovremeno osigurati opstojnost domaće poljoprivrede, njezinu veću konkurentnost i veću prehrambenu sigurnost građana te utjecati na donošenje pravila koja su ključna za ostvarivanje strateških interesa RH", stoji u priopćenju. .


Tagovi

Pesticidi Smanjenje Prozivka Reagiranje Ministarstvo poljoprivrede Biljana Borzan


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Prozor-Rami počela dvodnevna manifestacija Međunarodni sajam šljive, na kojem sudjeluje oko 90 izlagača iz BiH i RH.🌞💜