Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 29.09.2022. 18:00

Bankrotirat će zbog ukrajinskih žitarica - EK ne vidi problem u putevima solidarnosti

Rumunjski ratari su upozorili na priljev ukrajinskih žitarica koje ih guraju na rub bankrota. Europska komisija opovrgava negativan utjecaj

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 604
  • 68
  • 0

Rumunjski ratari upozorili su da ih priljev ukrajinskih žitarica kroz puteve solidarnosti EU gura prema bankrotu, ali Europska komisija inzistira da to nema negativan utjecaj na jedinstveno tržište, piše Euractiv.

"Nema štetnog utjecaja izvoza iz Ukrajine na naša tržišta", rekao je povjerenik EU za poljoprivredu Janusz Wojciechowski istaknuvši da ove žitarice nemaju negativno djelovanje na situaciju proizvođača kao ni na njihovu cijenu. 

EK nije primijetila problem

Kako bi se olakšao izvoz ove robe iz Ukrajine krajem svibnja su formirani putevi solidarnosti koji su transport preusmjerili na rijeke, željeznice i ceste, jer su crnomorske luke tada još bile blokirane.

To je omogućilo da se u kolovozu izveze 3 milijuna tona. No, predstavnik Komisije, Michael Scannell je u srpnju pred odborom za poljoprivredu Europskog parlamenta AGRI izvijestio da žitarice koje dolaze iz Ukrajine zaglave u susjednim zemljama koje ih inače nisu kupovale. Naime, puno je žitarica u malim serijama, a one nisu privlačne velikim trgovcima te stoga dospijevaju na lokalna tržišta i prodaju se po nižim cijenama.

Cijena ukrajinskih žitarica ruši rumunjske (Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net)

U sličnoj situaciji su proizvođači u Bugarskoj, gdje je tajni uzorak pokazao da je riječ o staroj i nekvalitetnoj pšenici te Poljskoj čiji su se poljoprivrednici bunili da im ruši cijene

Ipak, Wojciechowski tvrdi da nema problema s prodajom od strane europskih proizvođača i da izvršna vlast EU pomno prati situaciju na tržištu. "Ne vidimo nikakav kolaps u pogledu cijena zbog izvoza iz Ukrajine", komentirao je. 

No, rumunjski ratari i dalje inzistiraju na tome da je situacija na terenu sasvim drugačija. Upozoravaju da žitarice koje dolaze preko granice iz Ukrajine guraju lokalne poljoprivrednike na rub bankrota.

Jeftine i drugačije uzgojene žitarice

Prema Florentinu Bercuu iz Rumunskog saveza za poljoprivredu i suradnju, proizvođači su postali nekonkurentni. Ističe da su ratari ugroženi jeftinim uvoznim suncokretom, pšenice, ječma i kukuruza, koji se uzgajaju po drugačijim pravilima i ograničenjima u odnosu na EU.

Preko Rumunjske se trebao odvijati samo tranzit, ali se ovi usjevi prodaju na domaćem tržištu. Trgovci ih kupuju, jer su jeftiniji.

Bercu je upozorio da kombinacija niskih otkupnih cijena, kao i niskih prinosa, a ujedno visokih troškova proizvodnje stvara probleme. Naveo je da unatoč svemu nastavljaju podržavati inicijativu o putevima solidarnosti.

Pored svega toga, naglasio je, troškovi transporta za farmere su se utrostručili u prvom mjesecu liberalizacije trgovine. Istovremeno se povećao broj krivotvorenih ili zabranjenih sredstava za zaštitu bilja u EU, što ugrožava europske i lokalne potrošače. Bercu je pozvao da se sredstva EU dodijele za poboljšanu logistiku i povećanje skladišnih kapaciteta u područjima s pristupom plovidbi kako bi se smanjio pritisak na domaće tržište.


Tagovi

Uvoz žitarica Rumunija Uvoz pšenice Tržište žitarica Ukrajinske žitarice Putevi solidarnosti Europska komisija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.