Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 17.09.2022. 18:00

Tajni uzorak otkrio da se iz Ukrajine uvozi stara, neupotrebljiva pšenica?

Bugarski poljoprivrednici su u problemima zbog velikog uvoza ukrajinske pšenice i suncokreta koje nitko ne kontrolira, a skladišta su postale i napuštene farme ovaca

Foto: Bigstock/budabar
  • 5.615
  • 384
  • 0

U Bugarskoj je problem s uvozom ukrajinske pšenice dostigao vrhunac. Ratari mjesecima upozoravaju da se situacija pogoršava iz dana u dan, ali i dalje dolaze stotine kamiona koji prevoze ovu robu, navodi Agri.bg.

Osim ekonomskog utjecaja, proizvođači ukazuju na lošu kvalitetu koja nije kontrolirana. Zabrinutost poljoprivrednika je opravdana jer je moguće da se radi o miješanju bugarskog žita s ukrajinskim.

Bugarska nema akreditirani laboratorij

Problem s uvoznom pšenicom je otkrio i propuste u kontroli i cijelom lancu sigurnosti hrane.

"Uzeli su uzorke, ali se pokazalo da Bugarska agencija za sigurnost hrane BFSA nema akreditiran laboratorij za njihovu prijavu, odnosno praćenje što ulazi u državu! Dokle smo to došli?!", ogorčeno je komentirao predsjednik Nacionalne asocijacije proizvođača žitarica NAG Kostadin Kostadinov.

On tvrdi da ista međunarodna kompanija obavlja kontrolu u Ukrajini i Bugarskoj što je nedopustivo. Rezultati ispitanih uzoraka kasne i po dva mjeseca, a za to vrijeme kamioni istovaraju teret na nekadašnje farme ovaca koje su u ovom slučaju poslužile kao skladišta.

Poljoprivrednici strahuju od miješanja ukrajinskei žitarica s domaćim. Kostadinov je rekao da dok su poljoprivrednici bili zaustavljeni u mjestu Dobrič, gdje su se održavali prosvjedi, na istom putu je stajalo 200 ukrajinskih kamiona i čekalo istovar ispred tvornice.

Žitarice dolaze kamionima (Foto ilustracija: Depositphotos/MichaelAbramov)

Uspjeli uzeti tajni uzorak

Domišljati proizvođači su uspjeli neprimijećeni uzeti uzorak uvezene ukrajinske pšenice i predati ga u nezavisni laboratorij na ispitivanje. Rezultati su bili poražavajući. Kažu da se radi o pšenici koja je praktično neupotrebljiva. Njena kvaliteta odstupa od standarda i jedino se može koristiti za stočnu hranu.

"Sudeći prema onome što uzorak pokazuje, u Bugarsku se ne uvozi iz žetve 2022. Sve što dolazi je staro žito", rekao je Kostadinov.

Uvozi se i star suncokret

Navodno su na tržištu i velike količine starog roda suncokreta. Kako bi izbjegli taj problem, multinacionalne kompanije su nametnule kiselost kao pokazatelj jer ne žele takav proizvod u drugim zemljama. Međutim, skladišta trgovaca i prerađivača su puna starog suncokreta, dok se na novi rod bugarskih proizvođača nitko ne obazire.

Kostadinov objašnjava da su najviše pogođeni manji ratari koji nemaju skladišta, dok trgovci zadovoljno trljaju ruke i kupuju ovu uljaricu po niskim cijenama.

"Bugarski suncokret, dobre kvalitete, bit će izvezen, a ovdje će biti prerađen stari iz Ukrajine, koji nije testiran na ostatke pesticida. To će jesti naša djeca i to je veliki problem."

Poljoprivrednici poručuju da je neophodna kontrola koja će paziti što se uvozi u zemlju i spriječiti miješanje domaće i uvezene robe. 


Tagovi

Bugarska Ukrajinsko žito Tržište žitrica Uvoz žitarica Uvezena pšenica Uvezeni suncokret


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.