Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poremećaj na tržištu
  • 05.07.2022. 07:30

Bune se poljski poljoprivrednici: Jeftine ukrajinske žitarice ruše cijenu domaćim

Poljsko tržište je preplavljeno ukrajinskim žitaricama. Za urod domaćih poljoprivrednika nema kupca

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 1.945
  • 516
  • 0

Poljski poljoprivrednici negoduju zbog stanja na domaćem tržištu žitarica. I dok Ministarstvo poljoprivrede uvjerava da će poljska pšenica pronaći kupce, tržište nije zainteresirano za skupu domaću robu. 

Upozoravaju da je nekontroliran priljev ove vrste robe doveo do umjetno izazvanih niskih cijena na domaćem tržištu.

Poljoprivrednici prosvjeduju

U nacionalnom udruženju poljoprivrednika Agrounia su izrazili svoj bunt ispred parlamentarne kancelarije Jaceka Sasina i Beate Mazurek u Hrubieszowu. Prosuli su nekoliko kanti žita ispred vrata kancelarije Sasina koji je otišao na godišnji odmor. Tijekom prosvjeda ukazali su na dodatne probleme koji pogađaju poljoprivrednu proizvodnju. Prvenstveno je riječ o visokim troškovima proizvodnje koji u kombinaciji sa smanjenim cijenama rezultiraju neisplativošću.

Upozoravaju da je tržište preplavljeno ukrajinskim žitaricama koje su trebale biti upućene u Afriku i Bliski Istok, a što su i prikazali u videu na svom Facebooku. 

Pišu da se pojavljuju oglasi gdje se pšenica prodaje za 500 zlota po toni (106 eura, op.a.), a da bi prihvatljiva cijena trebala biti 1.500 zlota. Prema njihovim riječima posljedice ovakve politike bit će strašne. Sezona je nove žetve, domaće cijene u stalnom padu, a skladišta su puna ilegalno uvezenog prošlogodišnjeg uroda, upozoravaju. 

Postoji li rješenje?

Michał Kołodziejczak, lider Agrounije, kritizirao je Sasina, zamjenika premijera, s kojim bezuspješno pokušavaju zakazati sastanak.

"Uvoz žitarica će imati dramatične posljedice i negativan utjecaj. Zbog visokih troškova proizvodnje i niskih otkupnih cijena poljoprivrednici će ostati bez financijskih sredstava za pokretanje proizvodnje sljedeće godine, a brojna gospodarstva će bankrotirati", upozorio je Kolodziejczak.

Kupaca za domaće žito nema, jer je skuplje. To dovodi ratare u neravnopravan položaj. Kao rješenje predloženo je da se pošiljke zatvaraju prilikom ulaska u Poljsku, a da se plombe skidaju samo prilikom ukrcavanja na brodove. Tako bi se smanjio pritisak na domaće tržište.

Predstavnici i udruženja poljoprivrednika su apelirali na premijera Mateusza Morawieckog i zamjenika premijera te ministra poljoprivrede Henryka Kowalczyka da učine nešto kako bi se spriječio kolaps poljoprivrede, naročito ratarske proizvodnje, koji će se neminovno dogoditi.

Agrounia i zbog ovoga problema organizira veliki prosvjed koji će se održati u Varšavi, 7. srpnja. 


Tagovi

Poljska Poljske žitarice Michał Kołodziejczak Ukrajinske žitarice Rušenje cijene Prosvjedi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]