Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promjene
  • 31.07.2019. 18:00

Arktički krug gori, u Norveškoj sobovi ugibaju od gladi

Neuobičajeno topao lipanj doveo je do katastrofalnih požara u zemljama Arktičkog kruga. Na samom sjeveru Norveške sobovi, ali i polarni medvjedi zbog klimatskih promjena ugibaju od gladi.

Foto: Pixabay/Natalia_Kollegova
  • 716
  • 153
  • 0

Arktik bilježi najgoru sezonu požara ikada, a veliki požari na Grenlandu, u Sibiru i Aljasci stvaraju takvu količinu dima da se može vidjeti iz svemira

Arktički krug kojem pripada SAD (Aljaska), Grenland, Norveška, Finska, Rusija (Sibir) zabilježila je najtopliji lipanj ikad. Od početka tog mjeseca, u Arktičkom krugu dogodilo se više od 100 požara. U Rusiji, od 49 regija u njih 11 događaju se učestali požari, piše The Guardian

Munje uzrokovale požare? 

Svjetska meteorološka organizacija (WMO), UN-ov serivs za praćenje vremenskih prilika i klime, arktičke je požare nazvala slučajem "bez presedana". 

Najveći požari, za koje se pretpostavlja da su ih prouzrokovale munje, događaju se u Irkutsku, Krasnojarsku i Burijatiji. Vjetrovi koji nose dim uzrokovali su pad kvalitete zraka u Novosibirsku, najvećem gradu Sibira. Na Grenlandu se golema ledena ploča započela topiti ranije nego inače, a na Aljasci je prijavljeno čak 400 požara. 

Thomas Smith, geograf zaštite okoliša s Londonske škole ekonomije, rekao je da takvi požari nisu zabilježeni u 16-godišnjem satelitskom snimanju. 

Toplinski val u lipnju "pržio" Europu - izgledi za jednogodišnje usjeve nisu najbolji?

Požari nisu samo posljedica zapaljenja površinske, suhe vegetacije. U nekim slučajevima gori i sloj treseta zbog čega požari mogu trajati danima ili čak mjesecima i tako stvarati značajne količine stakleničkih plinova. 

"Ovo su neki od najvećih požara na planeti, a čini se da su neki veći od 100.000 hektara", rekao je Smith. Samo u lipnju, navodi WMO, arktički požari ispuštaju 50 megatona CO2, što je jednako ukupnoj godišnjoj emisiji Švedske. 

Najsjeverniji grad na svijetu nesmiljeno se zagrijava

Istovremeno, na području sjevernog norveškog otočja Svalbard, ovoga je ljeta pronađeno više od dvjesto uginulih sobova. Znanstvenici su uvjereni da su za to krive klimatske promjene. 

Naime, sobovi su vjerojatno uginuli od gladi jer nisu uspjeli pronaći hranu, tvrde znanstvenici iz Norveškog polarnog instituta (NPI). Stručnjaci kažu da je Svalbard na prvoj liniji klimatske krize, a što ima posljedice za životinje koje ondje žive, navodi CNN

Prema norveškom meteorološkom zavodu, Longyearbyen, najsjeverniji grad na svijetu, i glavni grad otočja Svalbard, vjerojatno se zagrijava brže od bilo kojeg drugog grada na Zemlji. 

Osim sobova, ugrožene su i druge životinje, kao što su polarni medvjedi koji su zbog topljenja leda izolirani na kopnu i teško dolaze do hrane ili stradavaju dok pokušavaju doći do nje. 


Tagovi

Klimatske promjene Požari Arktički krug Ugibanje sobova Najtopliji juni


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]