• Toplinski val
  • 14.07.2019. 15:00

Toplinski val u lipnju "pržio" Europu - izgledi za jednogodišnje usjeve nisu najbolji?

Uspoređujući maksimalne dnevne temperature u Hrvatskoj možemo vidjeti kako je lipanj ove godine bio drugi natopliji lipanj od kada se zabilježavaju MARS podaci od 1979. godine.

Foto: Depositphotos/bernardbodo
  • 2.102
  • 177
  • 0

MARS Bulletin objavio je izvješće Praćenje usjeva u Europi s naglaskom na stupanj i utjecaj neuobičajeno ranih i intenzivnih toplinskih valova koji su tijekom lipnja pogodili veći dio Europe.

U većini središnje i istočne Europe, lipanj 2019. bio je ili najtopliji ili među najtoplijim lipnjevima u njihovoj vremenskoj arhivi, koju bilježe od 1979. godine. Posljednji tjedan lipnja bio je najtopliji u velikim dijelovima zapadne, središnje i južne Europe. Istočna Španjolska, istočna Francuska, Njemačka, Češka, Poljska, Litva i Latvija pretrpjele su najveći utjecaj toplinskog vala na jednogodišnjim usjevima.

d
Utjecaj toplinskog vala za razdoblje od 1. do 30. lipnja 2019. (foto: ec.europa.eu)

To se uglavnom odnosi na regije u kojima su usjevi već bili oslabljeni u ranijim fazama i/ili gdje su učinci ispodprosječne opskrbe vodom pogoršane visokim temperaturama.

Na razini EU očekuje se da će učinci toplinskog vala na prinos, u usporedbi s lipanjskim izdanjem biltena MARS, biti malo ili nimalo značajni za zimski ječam, durum pšenicu i uljanu repicu; i relativno mali za zimsku meku pšenicu, suncokret i kukuruz.

fv
Usporedba maksimalnih dnevnih temperatura (od 24. do 30. lipnja 2019. naspram prethodnih godina (1979.-2018.)) (foto: ec.europa.eu)

Očekuje se da će se potencijal prinosa za proljetni ječam i proljetnu pšenicu znatno smanjiti. Izgledi za šećernu repu i krumpir također su oslabili, ali su ukupni dobri prinosi još uvijek mogući, ovisno o toplinskim uvjetima i dostupnosti vode u nadolazećim mjesecima.

vd
Usporedba maksimalnih dnevnih temperatura (od 1. do 30. lipnja 2019. naspram prethodnih godina (1979.-2018.)) (foto: ec.europa.eu)

Uspoređujući maksimalne dnevne temperature u Hrvatskoj možemo vidjeti kako je lipanj ove godine bio drugi natopliji lipanj od kada se zabilježavaju MARS podaci od 1979. godine.


Izvori

AgPress


Tagovi

Toplinski val Temperatura Poljoprivreda Lipanj 2019 Opskrba vodom MARS Bulletin Jednogodišnji usjevi


Autorica

Karolina Rastija

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pričaju ti priče te i svaka ima svoj sretan kraj ;)
#SMarekovich