• Poljoprivreda 2021.
  • 01.01.2021. 07:30

2021. bit će godina proboja žena u poljoprivredi - što nas još očekuje?

Povezane farme i nova tehnologija osnažit će žene da zauzmu vodeću poziciju u ovoj industriji te preuzmu vođenje OPG-a.

Foto: Bigstock/Goodluz
  • 599
  • 318
  • 0

Iza nas je 2020., godina koju ćemo zasigurno dugo pamtiti. Utjecaj širenja koronavirusa ostavio je traga na cjelokupno gospodarstvo, a poljoprivredno-prehrambeni sektor nikada nije bio pod većim povećalom.

Ipak, prema prognozi izvršnog direktora tvrtke Farmers Edge koja se već 15 godina bavi digitalnom poljoprivredom, Wade Barnesa za futurefarming, 2021. bi mogla donijeti brojne novitete u poljoprivredi, a kao najveći ističe proboj žena u u ovom sektoru.

"Gledajući naše zaposlenike unatrag pet godina, vidim da sve više žena radi u odjelima za preciznu poljoprivredu poput instaliranja softvera, hardvera - na inovacijama“, kaže Barnes dodajući kako će ih povezane farme i nova tehnologija osnažiti da zauzmu vodeću poziciju u ovoj industriji te preuzmu vođenje OPG-a.

Povećanje biljne hrane i smanjenje ugljika

Biljna proizvodnja globalno raste, a očekuje se da će tržište premašiti 35 milijardi dolara do 2024. godine. Wade smatra kako će se uzgajivači osloniti na digitalne alate koji detaljno govore kako što uzgojiti, ubrati, skladištiti i transportirati. "Te će informacije također omogućiti poljoprivrednicima da povećaju dobit uzgajajući usjeve koji udovoljavaju strogim standardima kvalitete, uključujući i one ne-GMO“, pojašnjava.

Svakako, jedno od većih ciljeva ZPP-a je i smanjenje stakleničkih plinova, a Barnes tvrdi kako će potrošači biti spremni platiti i veću cijenu nekoga proizvoda znajući da on dolazi s farme koja je ekološki orijentirana i radi na smanjenju ugljika.

Što donosi Zeleni plan osim dilema i neizvjesnosti?

Također, u 2021. godini donijet će se i novi propisi vezani za dušikov oksid koji je čak 300 puta štetnija za okoliš nego CO2.

Digitalizacijom će se smanjiti širenje virusa

Pandemija Covid-19 pokazala je krhkost globalnih lanaca opskrbe i podsjetila proizvođače kao i potrošače na važnost poljoprivrede. Puno je poljoprivredno-prehrambenih proizvoda početkom izbijanja preusmjereno u virtualan svijet pa su se tako voće, povrće i ostali proizvodi kupovali preko e-tržnica, poljoprivrednici su poticaje i potpore prijavljivali putem interneta, a brojni sastanci, konferencije održani su putem raznih platformi.

2020: Godina kriza koje su uzrokovale glad u svijetu

Takvo nas razdoblje, kaže izvršni direktor čeka i dalje. "Uzgajivači će brže digitalizirati svoja poljoprivredna gospodarstva i koristiti se poljoprivrednim platformama za elektroničko povezivanje s partnerima, agencijama, bankama i ostalim službama umjesto da se sastanu licem u lice", zaključuje Barnes. 

Za kraj prognozira kako će uzgajivači i ostali poljoprivrednici povećati ulaganje u osobnu zaštitnu opremu za svoje osoblje kako bi osigurali bolju fizičku distancu na terenu te ublažili rizik od širenja virusa.


Tagovi

2021 Prognoza Wade Barnes Biljna hrana Ugljik Digitalizacija Žene u poljoprivredi


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedini koji su, osim mene, trenutno na Agronomskom fakultetu :D