Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u pčelinjaku
  • 10.04.2020. 07:30

Travanj je vrijeme za proširivanje košnica, provjeru broja pčela i jačanje zajednica

U ovom mjesecu dolazi do intenzivnog razvoja pčelinje zajednice radi uspješnog iskorištavanje glavne paše, ali i priprema za prirodno razmnožavanje, rojenje. 

Foto: Deposidphotos/bernardbodo
  • 2.259
  • 140
  • 0

Stigao je travanj, mjesec koji je za pčelare najintenzivniji po radovima, a ako se tijekom ožujka zbog niskih temperatura i snijega koji je pao početkom proljeća nije napravio detaljan pregled, treba ga obaviti što prije ili će biti velikih problema.

U ovom mjesecu dolazi do intenzivnog razvoja pčelinje zajednice radi uspješnog iskorištavanje glavne paše, ali i priprema zajednica za prirodno razmnožavanje, rojenje

Provjera broja pčela i jačanje zajednica

Košnice ne bi trebalo otvarati ako je vanjska temperatura niža od 16 °C, što se u travnju zna dogoditi. Kako bi očuvali temperaturu legla u košnici, važno je znati koliki je broj pčela, a zatečenom stanju treba prilagoditi košnicu tako da ju se suzi ili proširi.

Sam pregled vrši se brzo i bez prevelikog otresanja i uznemiravanja pčela i same zajednice. Maticu nema potrebe tražiti već je dovoljno utvrditi njeno prisustvo pregledom postojećeg legla. Sama legla ako nisu dobro raspoređena, premještaju se na sredinu košnice gdje će pčele lakše održavati potrebnu temperaturu, a time se dobiva i prostor za daljnje zalijeganje matice. Razdvajanje legla nije preporučljivo gotovo nikad, a pogotovo ne sada kad su noćne temperature često puno niže u odnosu na dnevne.

Uvozni med: U pakiranju od 1 kg samo 30 dag pravog meda?

Mnogi pčelari u travnju vrše jačanje pčelinjih zajednica i to tako da od slabijih i zdravih uzimaju materijal, leglo i mlade pčele i daju ga srednje razvijenim kako bi stvorili novu jaku zajednicu.

Održavanje higijene i suzbijanje varooze s trutovskim leglom

Ako su se na vrijeme postavile higijenske pojilice, pčele su se već odavno navikle na stalan izvor čiste vode i počinju ih redovito posjećivati. 

U slučaju da se to ne dogodi  u jednu ili dvije staklenke može se dodati malo razrijeđenog meda ili šećernog sirupa, a također se može pomiješati voda s malo soka (sirupa). To će privući pčele vodarice koje će kasnije stalno posjećivati pojilice. Pojilice trebamo redovito čistiti, održavati i mijenjati vodu.

U mjesecu travnju treba obavezno postaviti mamce za stršljene i ose jer će ti posjetioci pčelinjaka također posjetiti slatku umjetnu pašu. 

Stršljeni, problem za ljude i pčele - kako ih se riješiti

Ako se kod proljetne provjere legla uoči matica trutuša koja leže samo trutovsko leglo, treba ju odmah zamijeniti onom iz rezervi, a ako nemate rezervu, pčele se mogu spojiti s drugim zajednicama. 

U ovom se mjesecu može započeti i sa suzbijanjem varooze. U košnicu se stavlja okvir građevnjak, a postavlja se u sredinu legla, a ne na rub. Otprilike dva ili tri tjedna nakon postavljanja okvira, vadi ga se i izrezuje saće s trutovskim. Nikako ga se ne smije ostaviti duže jer će se početi razvijati trutovi, a s njima i varoa.

Proširivanje košnica

U snažnoj pčelinjoj zajednici, a ovisno o vremenskim prilikama, dotoku nektara i peludi, u gornjem nastavku ima oko 6-8 okvira poklopljenog legla, a i puno mladih pčela. Pošto u gornjem nastavku nema više slobodnog mjesta za polaganje jaja, matice nerado silaze u donji, jer je u njemu radi vremenskih prilika, nešto hladnije.  

Kako pčelinja zajednica ne bi zaostajala u razvoju, treba napraviti prvu zamjenu mjesta gornjeg i donjeg nastavaka. Ovo se radi kada je vrijeme toplo i kada je dotok peludi i nektara redovit, kako bi pčele mogle što prije pokriti sada gornji, prazniji nastavak. 

Nakon 15 do 18 dana nastavak će biti pun legla i tada treba napraviti drugu zamjenu visine nastavaka. Kod zamjene mjesta nastavaka koriste se instinkt matice da polaže jaja u gornjem nastavku, jer je tu najtoplije. Isto tako, i pčele instinktivno prenose hranu iz donjeg u gornji nastavak, kako bi hrana bila što bliže otvorenom leglu, oko kojeg stvaraju vijence s medom. 

Dobru i adekvatnu brigu tijekom zime pčele će sigurno nagraditi

Da bi se zajednica mogla nesmetano razvijati i da ne bi pala u rojevno stanje, prije početka glavne paše treba dodati i treći nastavak. Ako je zajednica pri gradnji osnova, nastavak treba dodati s osnovama i izgrađenim saćem, ali samo krajnjim. Kod jakih zajednica, pri toplom vremenu i intenzivnom unosu nektara i peludi, treba ga staviti u sredinu, između dva postojeća, mijenjajući pri tom mjesta tako da onaj s maticom bude na podnici. 

U sredinu tog nastavka treba staviti 2 – 3 okvira s otvorenim leglom, a do njega staviti okvire sa satnom osnovom. Na ovaj način se postiže najkvalitetnija gradnja saća u najpovoljnijim uvjetima i najvećem kontaktu s mladim pčelama čije voštane žlijezde luče vosak.

Druga polovica mjeseca

U drugoj polovici mjeseca jedna od najznačajnijih razvojnih paša je uljana repica, a i mnoštvo drugih biljaka koje luče pelud i nektar. Jake pčelinje zajednice u travnju će sakupiti nektara i peludi u većim količinama nego što im je potrebno.

GMO bakterije mogu pomoći pčelama u zaštiti od smrtonosnih virusa?

U tom periodu u zajednicama su ostale samo mlade pčele, a zimskih više nema. One unose pelud i nektar i u ovo doba grade saće samo uz prisutnost matice i legla svih uzrasnih struktura. Voštane žlijezde najviše izlučuju vosak kod pčela starosti od 5 do 18 dana. To znači da je početkom travnju pravo vrijeme za dodavanje satnih osnova odnosno najbolje vrijeme za njihovu izgradnju, pa ćemo upravo u tom razdoblju dobiti najkvalitetnije izgrađeno saće.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Travanj Pčele Radovi Varooza Proširivanje košnica Uljana repica Saće


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić