Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj pčela
  • 15.03.2020. 13:30
  • Požeško-slavonska, Golobrdci, Požega

Dobru i adekvatnu brigu tijekom zime pčele će sigurno nagraditi

Pčele uvijek zimi miruju i nalaze se u klupku u čijoj je sredini uvijek matica. Ne vole buku i kao što možete vidjeti košnice im se nalaze u prirodi udaljene od ceste i šume, priča mladi pčelar Ivan Bertolan.

Foto: JumpStory
  • 1.332
  • 74
  • 0

Mladi pčelar Ivan Bertolan iz Golobrdaca pokraj Požege, za Poljoprivrednu televiziju otkrio je što pčele rade preko zime i kako se brinuti o njima.

"Pčele uvijek zimi miruju i nalaze se u klupku u čijoj je sredini uvijek matica. Ne vole buku i kao što možete vidjeti košnice im se nalaze u prirodi udaljene od ceste i šume“, započeo je Ivan.

Tijekom zime jako se sporo kreću, a od jedne do druge ulice im treba skoro 24 sata. Ako je jako hladno, uvijek se skupe, tvrde su i budu dosta slabe pa ponekad i ne prelaze ulice. "Od sredine kolovoza pa narednih dva tjedna im dajem slatki sirup za jačanje imuniteta koji se sastoji od vode i šećera“, rekao je pčelar.

Kako izgleda dobra zimska zaliha za pčele?

Tijekom ljeta broj pčela je znatno veći i to im omogućuje lakšu obranu od napada kukaca i glodavaca dok je po zimi to nešto teže jer ih ima manje pa i sami pčelari moraju paziti na njih. "U jesen im stavljamo češljeve na krajeve košnica koje imaju rupice. Kroz njih struji zrak, a glodavci nikako ne mogu ući. U sredini klupka temperature su između 20°C i 25°C bez obzira koliki minusi bili vani, a izvan klupka je negdje 8-10°C“, objasnio je Ivan te dodao kako se pčele izmjenjuju, pčele koje su bile unutar klupka idu izvan njega, a one što su bile van idu unutra.

Kako prepoznati pravi i otkud uzrečica 'upala mi sjekira u med'?

Iako ga ove godine nije bilo, ovaj mladi pčelar objasnio je kako se ponašati s košnicama kada napada snijeg. "Snijeg je dobar izolator topline i kada napadne do košnice ne smijemo ga čistiti jer na taj način unosimo nemir pčelama. One kroz njega dobivaju toplinu, a jedino ga smijemo očistiti odnosno izbušiti rupe kada se počinje topiti i kada se jako zaledi“, kaže Bertolan.

Dobru i adekvatna brigu tijekom zime pčele će sigurno nagraditi ukusnim i zdravim medom.

Više o temi pogledajte u videu:


Tagovi

Pčele Zima Ivan Bertolan Poljoprivredna televizija Sirup Klupko Košnice


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner