Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita pčela
  • 06.02.2020. 15:00

GMO bakterije mogu pomoći pčelama u zaštiti od smrtonosnih virusa?

Modificirane bakterije žive u crijevima pčela i djeluju kao biološke tvornice, crpeći lijekove koji ih štite od dva glavna uzroka odumiranja kolonija pčela: grinje varoe i virusa deformiranog krila.

Foto: Pixabay/ClaraMD
  • 1.575
  • 101
  • 0

Znanstvenici sa Sveučilišta u Austinu (Texas, SAD) objavili su u časopisu Science novu strategiju za zaštitu medonosnih pčela od varoe i virusa deformiranih krila.

Sve veći broj medosnosnih pčelinjih zajednica u Sjedinjenim Državama bilježi opadanje odraslih pčela. Prema istraživanju, pčelari su izgubili gotovo 40% svojih pčelinih zajednica prošle zime, što je najviša stopa zabilježena posljednjih 13 godina od kada se istraživanje provodi, izvještava Ut news.

Genetski modificirane bakterije djeluju kao biološke tvornice

Znanstvenici su otkrili da modificirane bakterije ubrizgane u crijeva pčela ondje žive te djeluju kao biološke tvornice, crpeći lijekove koji ih štite od dva glavna uzroka odumiranja kolonija pčela: grinje varoe i virusa deformiranog krila.

Gljive mogu pomoći pčelama protiv varoe?

Kako bi se svaki problem bolesti riješio pojedinačno, znanstvenici su stvorili soj bakterije koji liječi samo ciljani virus, a drugi soj grinje. "To ima izravne posljedice za zdravlje pčela", rekla je Nancy Moran, profesorica integrativne biologije i glavna istražiteljica studije, a Sean Leonard, student i prvi autor studije dodao: "Ovo je prvi put da je netko poboljšao zdravlje pčela genetskom modifikacijom mikrobioma".

Istraživači vjeruju da bi njihovo novo postignuće jednog dana moglo imati širu upotrebu ovakvih bakterija koje se mogu lako uzgajati, a njihovo ubrizgavanje u organizam je jednostavno. 

Opasniji od varoe je virus deformiranih krila

Jedan od uzroka odumiranja pčela je Varroa destructor, parazitska grinja koja napada medonosne pčele. Bolest uzrokovanu ovom grinjom nazivamo varooza. Kao pravi parazit, varoa prebiva na tijelu pčele i oslabljuje ju ne samo tako da ubrizga virus u hemolimfu pčela, već se on prenosi s pčele na pčelu odnosno cijelo pčelinje leglo.

Virus deformiranih krila je vrlo rasprostranjen i usko povezan s grinjom varoa. Pčele pogođene tim virusom imaju smanjen životni vijek i najčešće ako same ne odu, budu protjerane iz košnice. Virus se naime, kao infekcija može prenositi i bez grinje kontaktom preko odraslih zaraženih jedinki. Može se dijagnosticirati u izlučevinama, kod matične mliječi i kod legla.

Prema Američkoj pčelarskoj federaciji, medonosne pčele svake godine doprinose gotovo 20 milijardi dolara vrijednosti američke proizvodnje usjeva, a imaju ogromnu ulogu u globalnoj proizvodnji hrane.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Varoza Varroa destructor Virus deformiranog krila Genetski modificirane bakterije


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije