Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stršljen
  • 18.08.2019. 15:00

Stršljeni, problem za ljude i pčele - kako ih se riješiti

Pčelinjacima ljeti prijeti velika opasnost od stršljena koji hvataju pčele u letu i odnose ih u svoja gnijezda. Kako pomoći pčelama, ali i sebi jer ubod stršljena, dobro nam je znano, može biti i smrtonosan?

Foto: Dragana Milićević
  • 10.553
  • 474
  • 1

Ljeto je vrijeme kada su stršljeni najaktivniji, ali i najbrojniji. Njihove zajednice mogu napraviti veliku štetu u pčelinjaku. U borbi s njima pčelari imaju svoje metode, prave zamke koje postavljaju u neposrednoj blizini košnica. 

"Stršljeni napadaju pčele jer se njima hrane. Hvataju ih u letu i odnose u svoje gnijezdo. Veliki problem mogu napraviti u pčelinjacima kada se namnože," kaže iskusni pčelar Branislav Vilotić.

Kako napraviti efikasnu klopku za stršljene

Zamku za stršljene napravite lako

Da bi se s njima izborili pčelari prave zamke i to vrlo jednostavno. Potrebno je prerezati bocu na dva dijela. Donji dio kao lijevak, ubacuje se u donji širi dio. Poanta je ubaciti sladak sok, nešto slatko ili kvasce koji će provriti. Ulijeva se također i pivo, kao i malo octa, jer to neće privući pčele. Kada stršljeni uđu kroz lijevak oni smoče krila i ne mogu se ponovno vratiti.

I same pčele se na svoj način bore sa njima. "Pčele skupljaju stršljena i prave od njega lopticu, jer ga nisu u stanju tek tako ubiti," kaže ovaj pčelar. 

Samo jedan stršljen u pčelinjaku ne može napraviti problem. Ali roj od desetak ili više svakako može. "Ako se stršljeni namnože u tom slučaju nastaje problem. Tijekom protekle godine zabilježene su velike štete od stršljena i od osa. Ove godine napadi su krenuli opet, ali se nadamo manjim štetama do jeseni," ističe Vilotić. 

Stršljeni su jako agresivni kukci - oprezno u njihovoj blizini 

Stršljeni su opasnost za pčele, ali i za ljude. Ubod stršljena poznat je kao neugodno iskustvo. Jedan ubod je i više nego dovoljan, ali ubod više stršljenova istovremeno (u dijelu vrata ili glave), može biti čak i smrtonosan. Dok je kod uboda ose ili pčele veći rizik ako je osoba alergična na ubod ovih kukaca.

"Jako su agresivni kukci i nađu li se u blizini ljudi potrebno je da osoba ostane mirna, ne maše rukama, kako stršljeni to ne bi shvatili kao poziv za obranu i da ne napadaju.“ 

Sa stršljenima oprezno!

Stršljeni za razliku od pčela imaju duplo duži žalac 

Nije neuobičajeno da se gnijezda stršljena formiraju u naseljenim mjestima, i u blizini kućanstava, ali nije preporučljivo da ih građani uklanjaju sami. "Kada napadne jedan, ako ste u blizini gnijezda napadaju i ostali. Za razliku od pčela, mogu ubosti po nekoliko puta, jer oni ne kidaju svoj žalac nakon uboda. Također, njihov žalac je duplo duži te zbog toga sama pčelarska bluza nije dovoljna," kaže naš sugovornik. 

S obzirom na to da je ubod poznat kao negativno iskustvo, dođe li do njega, trebalo bi izvaditi žalac, staviti hladan oblog, a u slučaju alergije odmah se javiti liječniku. 


Tagovi

Stršljen Pčela Ubod stršljena Klopke za stršljena Branislav Vilotić


Autorica

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirana novinarka, dijete sa sela i entuzijastica u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]