• Napad stršljena
  • 02.09.2015. 08:30

Sa stršljenima oprezno!

Kasno ljeto i početak jeseni je doba godine kada su stršljeni, u potrazi za hranom, najagresivniji. Na meti stršljena često se nađu i ljudi. Najugroženiji su poljoprivrednici, posebno pčelari i voćari.

  • 1.811
  • 77
  • 0

Stršljeni su najveći predstavnici porodice osa. Postoji više vrsta, a naše podneblje naseljava europski stršljen. Gnijezda grade u šupljem drveću, šupama, dimnjacima, tavanima, pod strehama i zapuštenim mjestima.

Odrasle jedinke se hrane sokovima drveća i voća, a larve proteinskom hranom - ulovljenim insektima. Lete i love, ne samo po danu, već i za vrijeme vedrih i toplih noći. Radijus kretanja stršljena u potrazi za hranom je oko 1,5 do 2 km od gnijezda.

Iz jednog gnijezda 700 stršljena

Iz jednog gnijezda od proljeća do jeseni

može se razviti do 700 stršljena

Životni ciklus stršljenskog društva počinje u proljeće, kada matica iz prošlogodišnjeg društva, koja je jedina preživjela zimu, sama gradi novo gnijezdo i podiže prvu generaciju radilica. Zatim izlegle radilice preuzmaju svu brigu o izgradnji gnijezda i podizanju sljedećih generacija. Iz jednog gnijezda od proljeća do jeseni može se razviti do 700 stršljena.

U jesen se iz larvi razvijaju trutovi i matice koji se pare. Oplođene matice jedine preživljavaju zimu, dok ostali članovi društva uginu. S proljeća se razvojni ciklus ponavlja.

Jedan stršljen može ubosti više puta

Po sastavu otrov stršljena je manje toksičan od otrova osa, ali je žalac stršljena deblji i duži pa probija u dublje slojeve kože i izaziva veći osjećaj bola i crvenilo. Prema uputstvima liječnika, mjere prve pomoći su vađenje žalca pincetom, ukoliko je u koži, i stavljanje hladnog obloga na mjesto uboda. Ukoliko je ubod u predjelu usta ili grla može se pojaviti i burnija reakcija, a povrijeđenom, ukoliko je moguće, treba dati led koji mora držati u ustima i na taj način pokušati smanjiti oteklinu.

Ubodi stršljena su opasni za ljude kod kojih postoji alergičnost na toksin koji oni proizvode. Simptomi alergijske reakcije su: otežano disanje, sviranje u grudima, otežano gutanje, smetenost, pad pritiska. Može nastupiti i kolaps, gubitak svijesti, tamnoplava boja kože i sluzokože, a moguć je, nažalost, i fatalan ishod.

Kako se izboriti sa stršljenima?

Gnijezdo stršljena u šupljini stabla

Borbu protiv stršljena je najbolje započeti još u proljeće, a ona se svodi na primjenu insekticida, spaljivanje gnijezda ili postavljanje mamaca. Jedan od najpopularnijih mamaca pravi se od plastične flaše u koju se sipa mješavina voćnog soka, octa ili piva. Stršljeni, namamljeni mirisom, ulaze u bocu iz koje ne mogu izaći i utapaju se, dok je za pčele taj miris odbojan i zaobilaze zamku.

Kod spaljivanja gnijezda događa se da se takvi pokušaji završe požarom pa treba biti obazriv i izbjegavati ovu metodu. Postoje i stručne službe koje se bave uništavanjem stršljenja.

Zaštita je uvijek neophodna

Jedan pogrešan potez u blizini gnijezda može uznemiriti čitav roj i tada stršljeni, smatrajući se ugroženima, napadaju sve koji im se nađu u blizini. Mahanje rukom i nagli pokreti, lepršava odjeća razdražiće ih još više. Bilo da li je u pitanju boravak u pčelinjaku, voćnjaku, dvorištu i uopće u prirodi ili namjera uništavanja gnijezda, korisno je imati neko protualergijsko sredstvo.

Prilikom uništavanja gnijezda neophodno je dobro se zaštititi, posebno dio vrata i glave, jer žalac stršljena prolazi i kroz odjeću.

Ukoliko dođe do uboda, javiti se liječniku što prije, pa čak i onda kada ne postoji nikakva tegoba, jer alergijska reakcija ponekad može imati odloženo djelovanje i stići tek kroz par sati.


Tagovi

Europski stršljen Ose Radijus kretanja Životni ciklus Trutovi Matice


Autorica

Dragana Milićević

Dragana Milićević, Zaječar

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pozdrav iz Mrkoplja, kafić "Stari Baća"