Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Med
  • 21.08.2020. 15:00
  • Mađarska

Nikad gora sezona - meda će u Mađarskoj biti samo do siječnja?

Brojni stručnjaci očekuju najgoru proizvodnju u posljednjih pedeset godina, a prema nekim mišljenjima, ove sezone je napravljeno toliko malo meda da ga na domaćem tržištu do siječnja više neće biti. 

Foto: JumpStory
  • 243
  • 559
  • 0

Nacionalno mađarsko pčelarsko udruženje (OMME) i ove je godine provelo inspekciju meda na tržištu. Pregledano je ukupno 381 različita vrsta od domaćeg pa do stranog meda, čak iz Brazila, Argentine i Čilea, a većina koja je bila dostupna u trgovinama bila je u skladu s propisima.

Manji su problemi bili vezani uz dvije vrste, a samo jedan nije ispunio standarde te je morao biti uklonjen s tržišta, piše Magyar Nemzet. Također, popratili su i stanje fruktoze i glukoze, ali i saharoze što se može vidjeti iz zrelosti i autentičnosti meda.

Loše vrijeme uništilo proizvodnju

Međutim, ovu godinu popratilo je nepovoljno vrijeme. Hladno proljeće i kišno ljeto otežalo je rad pčelama, a brojni stručnjaci očekuju najgoru proizvodnju u posljednjih pedeset godina, o čemu smo na Agroklubu već pisali. Prema nekim mišljenjima, ove sezone je napravljeno toliko malo meda da ga na domaćem tržištu do siječnja više neće biti. 

U Mađarskoj najgori prinosi bagremovog meda u posljednjih 50 godina

"Gotovo 80% mađarskog bagrema nastradalo je zbog proljetnog mraza", rekao je predsjednik OMME, Peter Bros napomenuvši da prvi pupoljak biljke daje nektar pa su rani mrazevi pogodovali izrazito lošim prinosima.

Kao i prethodnih godina, udruga svim pčelarima koji su pogođeni, pokušava pružiti pomoć kroz beskamatne zajmove. Ministar poljoprivrede István Nagy, naglasio je kako svi pčelari koji su na bilo koji način oštećeni, svoje probleme trebaju prijaviti nadležnim tijelima koja će provesti inspekciju i utvrditi može li ga se izuzeti od ispunjavanja određenih uvjeta potpore.

Pomor pčela: Objavljen Prijedlog Programa potpore pčelarima za saniranje šteta

Također, Nagy je istaknuo kako će u budućnosti biti pokrenut sustav za osiguranje poljoprivrednika za vrijeme kriznih događanja te da je zakonodavstvo već o tome izvijestilo Parlament i započelo s pripremama.


Tagovi

Mađaraska Inspekcija Med Proizvodnja Kiša Tuča Prodaja


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?