Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bagremov med
  • 03.07.2020. 18:00

U Mađarskoj najgori prinosi bagremovog meda u posljednjih 50 godina

Mađarski će pčelari ovu godinu pamtiti kao najgoru u posljednjih pola stoljeća jer su prinosi bagremovog meda značajno smanjeni zbog mraza i lošeg vremena. Istovremeno, cijene tog meda su na svjetskom tržištu porasle za čak 50%.

Foto: JumpStory
  • 1.338
  • 517
  • 0

Predsjednik Nacionalnog mađarskog pčelarskog saveza, Peter Bros rekao je kako Mađarsku ove godine čekaju najgori prinosi meda u posljednjih 50 godina. Napominje da se bagremov med ne proizvodi samo u toj državi već i u okolnim zemljama zbog čega je njegova otkupna cijena na svjetskom tržištu porasla za čak 50%, navodi agroinform.

Gotovo 80% mađarskog bagrema nastradalo je zbog proljetnog mraza, rekao je ovaj stručnjak napomenuvši da prvi pupoljak biljke daje nektar pa su rani mrazevi pogodovali izrazito lošim prinosima.

Naime, u toj se zemlji nalazi dvije trećine europskih šuma bagrema. Ono što nije pogodio rani mraz, dotukle su svibanjske kiše te tako otežale situaciju pčelarima i u drugim krajevima zemlje. 

I južna Francuska u problemu 

Na sjeveru Francuske zbog toplog i lijepog vremena pčele su mogle u punoj snazi oprašivati cvijeće. Tamošnji pčelar Franck Porteifax je rekao da su ovog proljeća "veliki igrači" s oko 500 košica po jednoj mogli dobiti do 20 kg meda.  

Meda će biti, ali se postavlja pitanje - kome ga prodati?

Nažalost, ondje nisu svi bili te sreće. Nepovoljni vremenski uvjeti u južnom dijelu Francuske nanijeli su veliku štetu u proizvodnji bagremovog meda. Osim toga, ondje je za vrijeme pandemije koronavirusa velik problem predstavljala i sama prodaja slatkog pčelinjeg proizvoda. 

Povećana potražnja meda u SAD-u

Za razliku od Mađarske, dvostruko veće cijene meda u SAD-u uzrokovala je povećana potražnja, a iako to zvuči kao odlična vijest za tamošnje pčelare, stanje stvari je potpuno drugačije. Naime, oni muku muče s uvozom jeftinog proizvoda iz inozemstva, problem su i loše oznake na proizvodima te skrivanje podrijetla pa čak i izravno varanje pri kojem se med miješa s jeftinim sastojcima poput kukuruznog, rižinog i repičinog sirupa.

Jeftin uvoz, loše oznake i razrjeđivanje meda krivci za propast pčelara?

Naime, trgovci kupuju med od inozemnih dobavljača jer ga mogu nabaviti po cijeni od samo 81 centi za kilogram što je ogromna razlika u cijeni koju mogu ponuditi domaći proizvođači koji prodaju proizvod vrhunske kvalitete. 


Tagovi

Mađarska Bagremov med Med od bagrema Peter Bros Cijena Mraz


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.