Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krešimir Butković
  • 19.03.2017. 10:30

Zarada bez rada - ne u njegovom resoru

Izjave ministra zapalile su društvene mreže i njegove najave poorale su njive optimizma sijući novu nadu. Iako Tolušić tvrdi da nije neki novi Robin Hood, mnogi ga takvim doživljavaju. Možda nećemo moći iskorijeniti kukolj, al barem možemo spasiti žito!

Foto: Tomislav Tolušić Facebook
  • 13.815
  • 1.498
  • 0

Možda nije kralj Hrvatske, no postao je knez Tomislav od seljaka. Prošla kolumna o optimističnim najavama ministra poljoprivrede Tolušića dojmila je mnoge poljoprivrednike. Mnogi su se pitali na čemu je naš ministar.

Napaćenom seljaku pun je kufer obećanja i manipulacija i jedino što mu još stane u tu crkavicu u lisnici je karta za neki bolji život u nekoj normalnijoj i sređenijoj državi. Izjave ministra zapalile su društvene mreže i njegove najave poorale su njive optimizma sijući novu nadu. Iako Tolušić tvrdi da nije neki novi Robin Hood, mnogi ga takvim doživljavaju.

Na pomolu i registar lažnih poljoprivrednika

Čovjek je pokrenuo otvoreni rat protiv malverzacija i uvoznog dampinga. Mnoge pritužbe malog seljaka o zloporabi poticaja, posebice onih glede pašnjaka na kojima pasu šikare, pokrenule su inicijativu o promjenama regulacije i dodjele poticaja. Ako smo registar branitelja imali zbog lažnih branitelja, uskoro bi mogli imati registar lažnih poljoprivrednika.

Snimke i slike mrtvih konja po Lonjskom polju i ogorčenost poštenih ljudi koji znojem odrađuju svaku dobivenu lipu ukazuju da puno toga treba preokrenuti u korist malog, iskorištenog i ogoljenog seljaka. IAKS potpora trebala bi biti otporna na krađe, a dodjela zemljišta i lokalnih poticaja prepuštena nadležnosti općine, mjesta u kojem se dodjeljuje.

Negdje se poljoprivrednike potiče, a negdje se od njih uzima

No, nedavni prosvjedi seljaka u općini Čeminac te sprečavanje u samovladi lokalnog šerifa, načelnika Pinjuha kojeg seljaci optužuju za nepotizam i namete kojih nema ni u horor filmovima, bude strepnju u normalno funkcioniranje zakona i provedbi ideja kneza Tomislava. Suprotno od ove negative zasigurno su pozitivna nastojanja općine Tovarnik da dodijeljena sredstva preraspodijele u program potpore za poljoprivrednike te tako gotovo pola milijuna kuna ulože u devet mjera, a među inim i za potporu za registraciju traktora.

Pravni lijek protiv sukoba interesa

Tako nešto se zasigurno neće dogoditi u Čemincu gdje su seljaci prinuđeni traktorima izboriti svoju pravdu. Dok DORH i USKOK šute, tu bi trebao biti glasan ministar Tolušić i istražiti ovakve slučajeve, posjetiti kritična mjesta i pomoći seljacima da pronađu pravni lijek protiv očiglednog sukoba interesa. Da, mjere koje je ministar pokrenuo aktivirale su i zastupnice Petir i Borzan upozoravajući na činjenicu da se naš dio EU još uvijek tretira kao mjesto za škart robu Europe.

Škart robi više nema mjesta

Zašto je Hrvatska tako rangirana to znaju samo oni čiji potpis se suši na ugovorima s EU. Propadanje ''Gazde'' i nastojanja trgovačkih lanaca da nas na brzinu unište konzumerističkim trikovima s jeftinim smećem koji se plasira krajnjem konzumentu, držalo je u šaci hrvatsko selo. Čini se da je tomu odzvonilo. Hrvati su kroz medije sve više educirani o lošim i po zdravlje opasnim namirnicama.

Tu činjenicu od doručka do večere ističu brojni političari, ali i stručnjaci. Hrvatski građanin želi živjeti dugo i zdravo. Hrvatski proizvodi svojom kvalitetom i cijenom mu to mogu i omogućiti. Svima nam je dosta prijevara. U sinergiji vlade, stručnjaka, seljaka, distributera i trgovačkih lanaca koji će propisima jamčiti minimum 50% hrvatskih proizvoda (ne tek hrvatski deklariranih, a prepakiranih stranih jeftinih proizvoda) te strožim kontrolama i kaznama, hrvatska poljoprivreda bila bi na putu ozdravljenja. Naravno, mnogima je to: ''...i onda je svizac...'' no voda nam je do grla, a seljaku je dosta da od njega prave budalu od polja do police u trgovini! Kupujmo domaće nije tek floskula.

Vlada mora dati primjer

Vlada, Sabor pa sve do lokalne vlasti moraju dati primjer svojim narudžbama, kupovanjem i podrškom da im je upravo hrvatsko bitno. Ako uživaju u kobasicama, siru, kulinu i inim delicijama, onda neka rade na brendiranju nove turističke i gastronomske ponude u svijetu. Hrvatski seljak proizvodi dovoljno da može prodavati luksuzno EU, a povoljno domaćem potrošaču željnom kvalitete. Količine koje smo dosad kupovali jeftino, hrana koju bacamo i bahatost na stolu neka zamijeni racionalna kupovina sa zelenim kvadratićima kvalitete. Originalno, ekološki zdravo i hrvatsko.

Možda nećemo iskorijeniti kukolj, no spasit ćemo žito

Ministre Tolušić, možda niste Robin Hood, no svojim utjecajem možete pobijediti šerife i sitne lopove koje poštenom seljaku oduzimaju kruh sa stola. Možda nećemo moći iskorijeniti kukolj, al' barem možemo spasiti žito kojim će hrvatski poljoprivrednici hraniti probuđene građane Hrvatske koji žele živjeti, a ne preživljavati od smetlišta Europske unije.

Foto: Tomislav Tolušić Facebook


Tagovi

Krešimir Butković Tomislav Tolušić Robin Hood


Autor

Krešimir Butković

Više [+]

Krešimir Butković rođen je 1973. u Zagrebu, kolumne kontinuirano piše od 1994. (Seebiz portal, Rapski list). Uz novinarski, bavi se i književnim radom, tekstopisac je za glazbu i recenzent. Istaknuti je borac za prava osoba s invaliditetom i pokretač plivačkog maratona za OSI na Rabu.