Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poteškoće u sjetvi
  • 03.03.2019. 16:30

Sezonsko cvijeće i aromatično bilje – pravilna sjetva i značaj

Od svih biljnih vrsta, sezonsko cvijeće i aromatično bilje ima najširu primjenu. Gotovo sva kućanstva uzgajaju ove biljne vrste shodno mogućnostima, od velebnih cvjetnih zona u dvorištima i vrtovima, pa do žardinjera na balkonima stambenih zgrada ispunjenih visećim petunijama.

Foto: Bigstockphoto/zorandim
  • 3.357
  • 280
  • 1

Prvi sunčani dani tijekom proljeća uvijek donesu radove u dvorištu. Osnova je sakupljanje starog otpalog lišća, starih polomljenih grana, obrade terena do sjetve i sadnje željenih biljnih vrsta. Kod većine ljubitelja prirode želja u vrtu su sezonsko cvijeće, višegodišnje trajnice i aromatično bilje

Međutim problemi nastaju u samom startu, sjetva - sadnja. Kako bi se dobio dobar cvjetni pojas najbolje je kupiti formiran rasad cvijeća (petunije, surfinije, begonije, kadifice, salvije, ageratumi) koje je potrebno saditi u dobro pripremljenom rastresitom zemljištu. Teren ne smije biti težak i previše vlažan jer je to ključan trenutak za neuspjeh čak i pri sadnji gotovih formiranih biljaka.

Sjetva se obično obavlja u periodu od veljače do travnja 

Određeni broj ljubitelja prirode ipak želi sam podići biljke iz sjemena kupljenog najčešće u vrećicama u vrtnim centrima, poljoprivrednim ljekarnama, tržnicama itd. Ako se pak odlučite na ovaj korak potrebno je povesti računa o sljedećim stvarima: kupovina u registriranim prodajnim objektima, obratiti pažnju na rok trajanja, obratiti pažnju na stupanj klijavosti naveden od strane proizvođača, vrijeme sjetve navedeno na uputstvu. 

Sjetva se obično obavlja u periodu od veljače do travnja ovisno o klimi pojedinog područja kao i same biljne vrste. Sjeme ovih biljaka je jako sitno tako da je preporuka da se maksimalno izbjegava njegova sjetva direktno u zemlju iz puno razloga: uvijek se posadi preduboko, neadekvatno zalijevanje, zemlja formira pokoricu koja ne dozvoljava klijanje i nicanje same biljke te je stoga neuspjeh u velikom broju pokušaja skoro zajamčen. 

Sjetva petunije - sami uzgojite presadnice

Dobiti lijepe i zdrave biljke moguće je samo sjetvom u kontejnere i upotrebom kvalitetnog zdravog supstrata koji će osigurati dovoljno topline sjemenu za klijanje i nicanje, dobar vodno-zračni režim u periodu rasta, kao i dovoljno hrane za prve faze rasta i razvoja. Sjetva se može obavljati u već formirane kontejnere napunjene supstratom (60, 84, 104, 160 rupa ovisno od biljne vrste) ili sjetvom u stiroporne posude različitih dimenzija posipanjem sjemena po čitavoj površini, a nakon toga nakon nicanja, njegovim pikiranjem (presađivanjem) u kontejnere (6x6 cm, 7x7 cm, 8x8 cm) ovisno koliko razvijena biljka se želi dobiti.  Sjetvu obaviti stavljanjem sjemenki na površinu supstrata, a zatim blagim pokrivanjem supstratom ako je riječ o jako sitnom sjemenu. Nešto krupnije sjeme može se sijati i formiranjem male rupice i postavljanjem sjemenke. 

Supstrati s perlitom u praksi pokazuju najbolje rezultate

Iako uvjeti uspijevanja ovise od vrste do vrste optimalno vrijeme sjetve je kada je temperatura 18-22 °C, kako bi se osiguralo brzo klijanje i nicanje biljke. Osim vremena sjetve važnu ulogu ima supstrat, pH supstrata bi trebao biti 5.5-7, s dobrom poroznošću, ali bez krupnih fragmenata lišća, grančica, kamenčića i sl. Supstrati s perlitom u praksi pokazuju najbolje rezultate. Supstrat bi trebao imati oko 1000 mg/m3 NPK hraniva. Želi li se pospješiti ukorjenjivanje, može se naknadno obaviti gnojidba NPK 5-10-5 formulacijom. Poželjno je izbjegavati gnojiva s većim udjelima hranjivih elemenata naročito dušika u prvim fazama rasta i razvoja kako ne bi došlo do izduživanja biljaka. 

Problem izduživanja biljaka osim zbog visokog postotka dušika u supstratu javlja se i uslijed nedostatka svjetlosti i gustog sklopa sjetve, stoga je biljkama potrebno osigurati optimalnu svjetlost i dobar razmak između biljaka nakon pikiranja. 

Kod nekih biljnih vrsta problem izduživanja rješava se pinciranjem vrha kako bi se potaklo grananje i dobile kvalitetne biljke. 

Sedam ljekovitih biljaka koje možete uzgajati sami

U procesu formiranja mlade biljke kao čest problem javlja se i pojava zelenog sloja (gljivica) na površini supstrata. Ove gljivice nisu patogene, ali remete vodno-zračni režim u supstratu i dovode do zastoja u rastu i razvoju. Ovaj problem se rješava posipanjem perlita po površini supstrata, optimizacijom navodnjavanja, dok također neki preparati na bazi azoksistrobina mogu spriječiti nastanak ove pojave. Primjenu preparata prvo testirati na maloj površini da se provjeri njegov utjecaj na mlade biljke.   

Aromatično bilje ima velik značaj u povećanju kvaliteta drugog bilja

Nakon svih pravilno provedenih mjera u procesu proizvodnje dobiva se zdrava, kvalitetna i dobro ukorijenjena biljka koja čini ukras u dvorištu ili žardinjeri. 

Osim dekorativnog efekta cvijeće i aromatično bilje imaju značaj i u povećanju kvaliteta drugog bilja jer djeluju antagonistički na neke štetne organizme u prirodi.

Uzgojite koprivu za sebe i svoju biljnu proizvodnju!

Neven i kadifice kao nezaobilazne biljke u dvorištima imaju veliki značaj jer svojim prisustvom smanjuju brojnost nematoda u zemljištu i djeluju ozdravljujuće na samo tlo. 

Kamilica  djeluje povoljno na samo zemljište dok u nasadu kupusnjača i krumpira ima veliki utjecaj jer antagonistički djeluje prema krumpirovoj zlatici i lisnim ušima. 

Cinije, gilardije imaju veliki značaj jer privlače korisne kukce u dvorište. 

Mak  privlači osolike muhe u dvorište koje svojom ishranom u velikoj mjeri smanjuju brojnost populacije lisnih uši. 

Suncokret ima veliki značaj jer privlači ptice koje su prirodni neprijatelj mnogih štetnih kukaca. 

Vučika je jako dobar fiksator dušika što znači da korijenovim sustavom veže značajne količine dušika u zemljištu uslijed čega povećava njegovu plodnost. 

Matičnjak, majorana, origano, kopriva, valerijana svojim prisustvom u vrtu privlače korisne kukce u prvom redu pčele i svojim prisustvom stvaraju povoljnu atmosferu za rast drugih biljaka. 

Osnovno pravilo i savjet je da biljkama u vrtu date dovoljno prostora, da ne dodiruju jedna drugu kako bi se adekvatno razvijale i tako ostvarile svoj pun sjaj.


Tagovi

Začinsko bilje Sjetva Sadnja Aromatično bilje


Autor

Bogoljub Kandic

Više [+]

Inženjer biljne proizvodnje i magistar fitomedicine, rukovoditelj vrtnog centra i rasadnika u Podgorici. Prati proizvodnju i savjetuje brojne proizvođače u sadnji, rezidbi, ishrani i zaštiti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]