• Ljekovite biljke
  • 21.01.2019. 18:00

Sedam ljekovitih biljaka koje možete uzgajati sami

Zašto biste odlazili u ljekarnu, kada sve što trebate možete pronaći u vlastitom vrtu?

Foto: Pixabay / Antranias
  • 9.194
  • 303
  • 0

Narodna medicina duboko je ukorijenjena u tradiciju naroda, ali je brzina života dovela do toga da radije biramo tabletu, koju možemo popiti odmah, umjesto pripreme čaja ili tinkture od ljekovitih biljaka, za koje je potrebno vrijeme. Ipak, potreba za prirodom je sve veća. Modern farmer je zato predstavio sedam sigurnih biljaka, koje se dugo upotrebljavaju u medicinske svrhe, uz napomenu da se uvijek savjetujete s poznavateljima biljaka ili liječnicima prije upotrebe. 

Ehinacea

Echincaea purpurea and Echinacea angustifolia

Univerzalni lijek američkih Indijanaca

Biljka poznata po svojim dekorativnim osobinama, a posebno onim u vezi s jačanjem imuniteta. Koristite li korijen morat ćete ga iskopati, kako biste ga upotrijebili za čaj ili tinkturu. Može se sijati ili saditi, voli osunčani prostor i može narasti do 60 centimetara. 

Ljubičasta pasiflora

Passiflora incarnata

Dok su cvjetovi ove biljke prelijepi za gledanje, listovi su ti koji imaju ljekovito djelovanje. Djeluju kao blagi sedativ, ali i afrodizijak. Bere se u proljeće, ljeto ili jesen. Također se koristi za čajeve i tinkture. Voli sunce, može se sijati ili saditi, a naraste do čak šest metara.

Crvena hudika 

Viburnum opulus

Ova grmolika biljka naziva se još i snježna gruda. Njena kora se koristi za ublažavanje menstrualnih bolova. U rano proljeće, kada se javljaju biljni sokovi, neposredno prije listanja, kora se lako ljušti s manjih grana. Koristi se za pripremu tinktura. Ova biljka voli sunčane predjele, a narasta od dva do tri metra.

Kantarion ili Gospina trava

Hypericum perforatum

Ovi lijepi, žuti cvjetovi (naslovna fotografija) namijenjeni su onima koji su u blagoj depresiji, ili imaju druge poremećaje raspoloženja. Naravno, postoje i mnoga druga blagotvorna svojstva ove biljke. Cvjetovi se beru u ljeto, za čaj i tinkture. I kantarion se može sijati ili saditi, a naraste do 60 centimetara.

Kako napraviti biljno ulje - macerat?

Gingko

Gingko biloba

Ovo azijsko drvo ima dugu tradiciju u kineskoj medicini. Koristi se u raznim slučajevima, od glaukoma do bolesti srca. Danas se u Europi posebno koristi u poboljšanju funkcija mozga, točnije memorije. Lišće se bere tijekom ljeta, a koristi se za spravljanje tinktura. Razvija se iz sadnice, na sunčanom terenu, a može narasti i do  15 metara.

Crna bazga

Sambucus nigra

Cvijet, kao i plod ove grmolike biljke koristi se kada smo prehlađeni, imamo gripu, ali i kod bronhitisa i kašlja. Cvijet se bere tijekom proljeća, a plod tijekom kasnog ljeta. Može se koristiti za čaj, tinkturu, ali i kao sirup, s medom, đumbirom i cimetom. Područje za uzgoj bi trebalo biti u polusjeni, a biljka će narasti od tri do četiri metra. 

Sirup od bazginih bobica - saveznik protiv prehlade

Kamilica 

Matricaria recutita

Zašto uzgajati kamilicu?

Kamilica se koristi za gotovo sve - od prehlade, želučanih problema, do anksioznosti i nesanice. Cvjetovi se koriste za pripremu čaja, a beru se ljeti. Kamilica se sije, na sunčanom terenu, i dostiže visinu od oko 45 centimetara. 


Povezane biljne vrste

Kantarion

Kantarion

Sinonim: Kantarijon, gospina trava, bogorodična trava, gospino zelje, sentjanzovka, sentjanzevka | Engleski naziv: St. John's wort | Latinski naziv: Hypericum perforatum

Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka. Latinski naziv biljke – Hypericum perforatum – potječe od grčkih riječi hyper = iznad i exion = misao, što označuje njezinu osobitu... Više [+]

Kamilica

Kamilica

Sinonim: titrica, kamomila, zdraviš, bijeli margić | Engleski naziv: Camomile | Latinski naziv: Matricaria chamomilla (L.)

Kamilica je jednogodišnja, samonikla biljka raširena u cijelom svijetu. Može se uzgajati kao monokultura, ali ju intenzivno ne treba uzgajati duže od dvije godine. Obiluje... Više [+]

Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Ljekovite biljke Vrt Ehinacea Ljubičasta pasiflora Crvena hudika Kantarion Gingko Crna bazga Kamilica 

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pokloni zapakirani i kreću na adrese sretnih dobitnika :) #PRRRH
https://www.agroklub.com/partner/agroklub-doo/12462/zid/29297/