Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljna ulja
  • 02.09.2018. 15:00

Kako napraviti biljno ulje - macerat?

Ljudi od davnina prave macerate ili biljna ulja kako bi sačuvali ljekovitost biljaka. Njihova priprema je laka i možete ih napraviti u svojoj kuhinji.

Foto: Bigstockphoto/Madeleine Steinbach
  • 17.811
  • 265
  • 2

Ljekovito djelovanje biljaka ljudima je bilo poznato od davnina. Da bi im ljekovitost bilja bila dostupna tijekom cijele godine, razvili su različite tehnike konzervacije biljnog materijala. Maceriranje je jedna od tih tehnika, a biljni materijal se potapa u hladno cijeđena ulja. Poslije određenog perioda, kada se u ulju izdvoje ljekovite tvari, biljni materijal se baca i koristi se procijeđeno obogaćeno ulje.

Uljne macerate možete sami napraviti

Prednost macerata je što su jednostavni za pripremu. Dovoljno je da imate staklenu posudu, hladno cijeđeno biljno ulje i biljni materijal. Staklene posude prije upotrebe potrebno je dobro oprati i sterilizirati. Sterilizirati ih možemo u pećnici.

Ulja koja se koriste trebaju biti dobivena hladnim cijeđenjem ulja. Rafinirana ulja nemaju nikakvo ljekovito djelovanje. Možemo koristiti razna biljna ulja: maslinovo, bademovo, suncokretovo, kokosovo, sezamovo, ulje od kukuruznih klica ili sjemenki grožđa, kao i ulja od makadamije, shea, jojobe.

Biljni materijal koji se koristi treba biti ubran daleko od zagađivača, a može se koristiti korijen, list, cvijet u ovisnosti od biljne vrste i namjene ulja.

Ulja koja se koriste trebaju biti dobivena hladnim cijeđenjem ulja - rafinirana ulja nemaju nikakvo ljekovito djelovanje!

Za uspjeh maceriranja najznačajnije je da nema vode u posudi i na biljnom materijalu. Najčešće se za pripremu macerata koriste list i cvijet, a mogu se koristiti u svježem ili sušenom stanju. Svježe listove i cvjetove dobro je ostaviti na tamnom i prozračnom mjestu da se prosuše - uvenu. Dužina prosušivanja ovisi od vrste i osobina same biljke. Biljke ne brati nakon kiše ili po rosi. Ostaviti da se prosuši barem 24h kako bi isparila suvišna voda iz biljnog tkiva. Gospina trava (kantarion), stolisnik (hajdučka trava) i ružmarin se prosušuju 24h, cvjetovi nevena oko pet dana.

Za pripremu macerata mogu se koristiti i suhe biljke, ali tada će macerat biti nešto jači. To ovisi od količine biljne tvari koju smo uzeli, ali u istoj zapremini nalazi se više osušene biljke u odnosu na svježu.

Obratiti pažnju na proces nalijevanja ulja

Postupak pripreme je jednostavan. Dovoljno je prosušeni biljni materijal, najčešće listove i cvjetove, ubaciti u staklenu posudu, malo pritisnuti dok punimo staklenku, preliti hladno cijeđenim uljem. Biljni materijal treba biti potopljen u nalivenom ulju.

Ukoliko se koriste veći dijelovi ili korijen, potrebno ih je prije prosušivanja narezati na manje komadiće. Ukoliko su cvjetovi ili listovi veliki i njih je potrebno usitniti.

Obratiti pažnju da prilikom nalijevanja ulja izađu svi zračni mjehurići. Nakon punjenja staklenku zatvoriti i u ovisnosti od biljne vrste i ulja staviti na tamno ili osunčano mjesto. Maceriranje na suncu ubrzava postupak, a sam macerat je obogaćen energijom Sunca. Međutim, treba znati da će kod nekih biljnih vrsta i ulja svjetlost negativno djelovati i za takve macerate bolje je staklenku sa uljem i biljnom tvari držati u hladovini. Tako se maceriranje stolisnika radi u sjeni, dok za gospinu travu pogoduju osunčana mjesta. Tijekom procesa maceriranja staklenku povremeno protresti ili promiješati na taj način da otvorimo staklenku i sadržaj promiješamo plastičnom žlicom. Kod otvaranja staklenke izaći će i vlaga koja se oslobodila iz bilja. Poklopac staklenke treba obrisati od nakupljene vode. Cijeli postupak maceriranja traje od tri do pet tjedana.

Za uspjeh maceriranja najznačajnije je da nema vode u posudi i na biljnom materijalu.

Tijekom procesa maceriranja ulje mijenja boju i miris. Tijkom prvih dana maceriranja može se razviti neugodan miris, ali najvažnije je da nema vode u ulju koja može dovesti do kvarenja macerata. Neugodan miris će tijekom maceriranja nestati i dio je procesa koji se odvijaju.

Kada je proces maceriranja završen, odlijte ulje iz staklenke i procijedite. Ostavite da stoji 24h. Nakon toga odlijte ulje do taloga koji se slegne na dnu. Dobiveno macerirano ulje presipa se u bočice sa tamnim staklom i čuva na suhom, prohladnom i tamnom mjestu. Macerati se mogu čuvati od nekoliko mjeseci do 2 godine.

Macerat od ružmarina ili ulje od ružmarina

Za ovo ulje uzimaju se samo igličasti listići dok se stabljika odbacuje. Listići se prosuše tijekom četiri dana. Poslije toga prosušene listove stavljamo u sterilizirane staklenke, nalijemo ulje i držimo na suncu 45 dana.

Ovo ulje ima snažno antioksidativno djelovanje. Koristi se za masažu jer ublažava bolove u mišićima i zglobovima. Posebno je efikasno kod problema s reumom i artritisom.

Macerat od ružinih latica ili ulje od ruže

Ovo ulje se priprema tako što se prosušene latice preliju uljem i ostave na suncu tijekom 30 dana. Nakon toga procijedi se i prelije u tamne bočice.

Ružino ulje se koristi u kozmetici i najvažniji je čuvar ljepote i mladosti kože. Koristi se za tretmane protiv bora i strija. Preporuka je da se nanosi svako večer.

Macerat od kamilice

Za pripremu ovog ulja možemo koristit osušene cvjetove kamilice koji se stave u starilizirane staklenke i preliju maslinovim uljem. Posudu treba postaviti na mjesto gdje je izložena djelovanju sunca tijekom dana.

Svaki dan staklenku otvoriti, promiješati sadržaj, a sa poklopca obrisati nakupljenu vlagu. Maceriranje traje najmanje dva tjedna.

Ulje je odlično za tretman kože.

Macerat od matičnjaka (melise)

Ulje od matičnjaka se priprema na klasičan način, a stoji na toplom od četiri do šest tjedana. Kod pripreme ovog ulja važno je da se staklenka ne zatvori poklopcem već da se prekrije gazom.

Koristi se za masaže kod problema s reumom.


Povezane biljne vrste

Ružmarin

Ružmarin

Sinonim: rozmarin, rusmarin, lužmarin, žmurod, ruzman, rožmarin, zimorad | Engleski naziv: Rosemary | Latinski naziv: Rosmarinus Officinalis

Naziv ružmarin potječe od latinskog ros (rosa) i marinus (more), odnosno "morska rosa", što govori da je za njegov rast vrlo povoljan povjetarac s mora, koji donosi vlagu.... Više [+]

Kamilica

Kamilica

Sinonim: titrica, kamomila, zdraviš, bijeli margić | Engleski naziv: Camomile | Latinski naziv: Matricaria chamomilla (L.)

Kamilica je jednogodišnja, samonikla biljka raširena u cijelom svijetu. Može se uzgajati kao monokultura, ali ju intenzivno ne treba uzgajati duže od dvije godine. Obiluje... Više [+]

Tagovi

Biljno ulje Napravi sam Ružmarin Ruža Macerat Kamilica Maceracija Kako


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić