Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ehinacea purpurea
  • 03.04.2017. 16:30

Univerzalni lijek američkih Indijanaca

Ehinacea purpurea poznata je kao prirodni antibiotik i univerzalan lijek za sve bolesti, a djeluje povoljno na imunitet i ima antiseptičko djelovanje. Njezin uzgoj je jednostavan.

Foto: Živojin Antić
  • 2.050
  • 58
  • 0

Ehinacea purpurea je biljka čiju su ljekovitost otkrili američki Indijanci. Poznata je kao prirodni antibiotik i univerzalan lijek za sve bolesti, a djeluje tako što ojačava imunitet i ima antiseptičko djelovanje.

Korijen za ljekovite tinkture

S obzirom na to da je vrlo rijetka u našim krajevima, naš uzgajivač koji je prije tri godine oko 50 sjemenki dobio upravo od američkog Indijanca otkrio nam je tajne uzgoja. Privuklo ga je to što je ova biljka vrlo rijetka pa se zainteresirao za njen uzgoj, proizvodnju sjemena i korijena, koji se koristi u tinkturama.

On kaže da postoji oko 50 vrsta ehinacee, ali da su samo tri ljekovite. Ovu biljku uzgaja na oko 0,04 hektara i s obzirom da nije imao od koga naučiti o njenom uzgoju, bilo je dosta eksperimentiranja. Ipak, pronašao je model za njezin uspješan uzgoj.

Uzgoj Ehinacee purpuree

Ističe da je riječ o višegodišnjoj biljci. Najbolje ju je sijati u proljeće i to na otvorenom prostoru.

"Kada se sije u jesen, propadne 90% sjemenki, bolje je u proljeće i to vani, u teglici, vrtu ili dvorištu. Ne treba je sijati u zatvorenom prostoru, biljka treba sama pratiti prirodu i razvijati se. Na obrađenom zemljištu treba posuti sjeme i pokriti ga tankim slojem. Ne treba previše, može se i rukom nabacati zemlja. Na ovaj način se postiže vrlo visoka klijavost sjemena", objašnjava.

Ehinacea nije zahtjevna biljka

Rasađuje se kada se formiraju dva stalna lista. Ehinacea cvjeta tek u drugoj godini, rijetko u prvoj. Cvijet ove biljke privlači veliki broj pčela. Iz cvjetova koji su bodljikavi, poput ježa, u jesen se skuplja sjeme, prije mraza. Vađenje korijena se obavlja u trećoj godini. Potrebno je centralni korijen ostaviti u zemlji, kako bi biljka u proljeće opet nikla.

Nema gnojidbe i nema prihrane

Sugovornik ističe da je uzgoj ehinacee veoma jednostavan i da biljka nije zahtjevna:

"Najbitnija stavka je da kod ljekovitog bilja nema gnojidbe i nema prihrane. Tek kada biljka pomalo klone, tada se zalijeva. Naravno, ne treba dozpustiti da dođe do toga da se osuši. Tada ona da bi preživjela, usvaja hranjive tvari iz zemljišta. Jako je bitno da se ne sadi tamo gdje ima krtica. Pogodno je da se sadi gdje je ravnica, kao i na obroncima šuma u sjeni, da je ne prži sunce. Za nju je pogodna čak i lošija zemlja".

Osim ehinacee, ovaj uzgajivač se bavi proizvodnjom raznih vrsta ljutih papričica, rajčice jabučara, ali i drugog ljekovitog bilja. Među njima su Lobelia inflanta, Plava staničarka i Angelika. S obzirom na to da se bavi prodajom sjemena i korova, zaradu konkretno od ljekovitog bilja je moguće očekivati tek u trećoj godini.

Foto: Živojin Antić


Tagovi

Ehinacea purpurea Uzgoj Djelovanje Lijek Prirodni antibiotik


Autorica

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je diplomirana agroekonomistica. Autorica nekoliko znanstvenih radova. Moto: "Tko hoće nešto učiniti, nađe način, a tko ne želi, nađe izgovor".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰