Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Francuski peršin
  • 09.02.2022. 15:00

Prava krasuljica je sve popularnija u gastronomiji - kako ju uzgojiti?

Francuska kuhinja je nezamisliva bez ove začinske biljke, a cijenjena je u narodnoj medicini. Može se sijati od ožujka do jeseni

Foto: Depositphotos/AkimovKonstantin
  • 2.638
  • 84
  • 1

Prava krasuljica Anthriscus cerefolium pripada porodici štitarki. Poznata je pod nazivima vrtna krasuljica te gurmanski i francuski peršin zato jer mu je vrlo slična, ali se odlikuje mirisom po anisu. Jednogodišnja je biljka, dosta izdržljiva. Vodi porijeklo s područja Bliskog Istoka i šireg područja Kavkaza. Uzgaja se širom svijeta. Često je nalazimo u prirodi, ali uvijek u blizini naselja. Od davnina se koristi u narodnoj medicini, a jednako je popularna u gastronomiji. Cijenjen je začin za pire od krumpira, juhe, umake, jela od ribe, peradi, janjetine, povrća, kod pripreme namaza za sendviče miješanjem svježih listova sa sirom i skutom. Koristi se za pripremu finih mješavina začina zajedno s estragonom, peršinom i vlascem.

Kao što smo rekli, ima karakterističan miris po anisu koji je najintenzivniji u svježe ubranoj biljci. Korijen je tanak i vretenast. Stabljike su tanke i razgranate. Obično naraste u visinu od 30 do 70cm. Listovi su perasti, zeleni. Cvjetovi su sitni, mali i sakupljeni u grozdaste cvati. Cvjeta tijekom kasnog proljeća i ljeta. Sjeme je crno i sadrži eterična ulja i gorke tvari.

Sjetva i uzgajanje

Prava krasuljica može se uzgajati u vrtu ili saksijama na balkonu. Zahtjeva rahlo zemljište, dovoljno vlažno, ali s dobrom drenažom. Ne podnosi zaslanjenost. Dok pH reakcija treba biti između 7 i 8. U sušnim godinama bolje uspijeva u polusjeni. Može se sijati od ožujka do jeseni. Brzo klija, a niče već poslije 12 do 16 dana. Sjetva može biti direktna. Najbolje ju je obavljati sukcesivno, u više navrata. Na otvorenom se sije čim prođe opasnost od smrzavanja, drugi puta krajem lipnja, a treći u kolovozu.

Veljača - mjesec kada počinje sjetva i sadnja povrća

Razmak između redova se kreće od 45 do 70cm. Dubina sjetve je 1 do 2cm. U redu ga ne treba posijati pregusto, jer biljke u fazi 1 do 2 prava lista prorjeđujemo na razmak između 6 i 10cm. U ponovljenom prorjeđivanju, kada su biljke više od 10cm, ostavlja se razmak od 25cm. Počupane upotrijebite na neki od gore navedenih načina. Potrebno je zalijevanje. Od štetočina napadaju je puževi, lisne uši i neke bolesti.

Odličan je izbor za povrtlare koji njezinim uzgojem mogu upotpuniti svoju ponudu. 

Berba i ljekovitost

Berba listova može početi kada je biljka veća od 10cm, dva mjeseca od sjetve. Listovi se mogu brati cijelo ljeto. Svježe biljke su najaromatičnije. Potpuno osušeno lišće gubi svoja aromatična svojstva, ali zadržava ljekovita. Listove beremo prije cvjetanja i sušimo u hladu. Osušeni se najbolje čuvaju u zatvorenim staklenim teglama.

Sadrži dosta vitamina C, koji poboljšava imunološki sustav, mineralnih soli i joda. Prava krasuljica smanjuje nakupljanje tekućine u tijelu, potiče izlučivanje urina i eliminira toksične tvari iz organizma. Poboljšava probavljivost hrane, smanjuje pojavu opstipacije. Pomaže kod uboda insekata.

Svježe iscijeđen sok zaustavlja početak tuberkuloze pluća, vodene bolesti, služi za čišćenje krvi. Može da se pomiješa sa sokom maslačka ili stolisnikom kod problema s kožom i gihtom.

Čaj je odličan tonik za masnu kožu, a pomaže i kod problema kod konjuktivitisa, poboljšava probavu.

S upotrebom prave krasuljice treba biti oprezan jer može izazvati alergije. Prije upotrebe kao lijeka posavjetujte se sa svojim liječnikom. Imajte na umu da ulje od ove biljke sadrži metilchavikol koji ima toksična i kancerogena svojstva i zbog toga se ne preporučuje u terapijske svrhe.


Tagovi

Prava krasuljica Vrtna krasuljica Začin Francuski peršin Čaj Narodna medicina Čišćenje krvi Začin za namaz Sjetva Berba


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]